Európa nem vallja be, hogy háborúban áll

2017. augusztus 14. 12:50

A liberális demokrácia nem működik, és végképp nem jelent „történelem végi” egyensúlyi állapotot, hiszen képtelen válaszolni a terrorizmusra, politikailag működésképtelen és egyenlőtlenségeket teremt, megsemmisíti a tekintélyt és kulturális zavarokat okoz. Interjú.

2017. augusztus 14. 12:50
Békés Márton
Békés Márton
Magyar Idők

„Azt írja, hogy napjainkban megváltozott a hadviselés természete is. Miben?

Lassan a háború szót sem tudjuk már értelmezni, Európa pedig nem meri kimondani, hogy háborúban áll. De nehéz is megmondani, hogy mi számít annak. A »késes intifáda« például háború? Vagy a gyújtogatás? Az informatikai szabotázs háborúnak számít? A szabályozatlan bevándorlás, embertömegek Euró­pába telepítése, ennek a kolosszális infrastruktúrának a mozgatása nevezhető háborúnak? Szerintem igen, ahogyan a shortolás is háború. De jó ideje a háború helyszíne is megváltozott: Sztálingrád óta a csatamezőkről a városokba költözött a hadviselés. Az elmúlt fél évszázad konfliktusait rendre városok neve jelöli: Algír, Bejrút, Groznij, Mogadishu, Szarajevó. Kelet-Ukrajnában, Irakban és Szíriában ma is városról városra folynak a harcok. A zavart fokozza, hogy az állami erők is használják az aszimmetrikus hadviselés elemeit, például a »hibrid hadviselést«, amelynek részeként azonosító nélküli zöld egyenruhás fegyveresek szállták meg a Krím félszigetet.

Mit jelent ma pontosan az aszimmetrikus hadviselés?

Az 1648-as vesztfáliai békével Euró­pa hosszú távú békét kötött, aminek aranyfedezete a nemzetállam volt, az erőszak monopóliuma pedig állami kiváltság lett. Ettől kezdve, ha állami erők álltak szemben nem állami, irreguláris erőkkel, azt aszimmetrikus háborúnak neveztük. Ma azonban ironikus módon ismét szimmetrikus a háborúzás, hiszen gyakran mindkét oldalon nem állami szereplők harcolnak – például gerillák terroristákkal, milicisták forradalmárokkal, biztonsági cégek bűnözőkkel. Tovább bonyolítja a problémát, hogy a konfliktusoknak nincs se eleje, se vége. Az Iszlám Állammal – a Talibánnal ellentétben – nem lehet tűzszünetet kötni, sem tárgyalni. Ahogyan a migrációs nyomással sem.

Az amerikai vagy hamburgi utcai zavargások is idesorolhatók?

Az amerikai faji zavargások látványával vagy a hamburgi megmozdulásokkal lelepleződik a XXI. század nagy illúziója. A liberális demokrácia nem működik, és végképp nem jelent »történelem végi« egyensúlyi állapotot, hiszen képtelen válaszolni a terrorizmusra, politikailag működésképtelen és egyenlőtlenségeket teremt, megsemmisíti a tekintélyt és kulturális zavarokat okoz. Az ezzel a rendszerrel együtt járó politikailag korrekt pacifikálás helyett inkább az ókori római felfogást kellene megfogadnunk, mely szerint a béke nem általános, hanem két háború közötti ideiglenes állapot. Azzal, hogy nem merünk hadat üzenni, arra ítéltetünk, hogy örökké háborúzzunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freesleep
2017. augusztus 15. 12:10
ja, nem működik, csak annyira, hogy ők pénzelnek minket, és nem a remekül működő fidesz-kormány pénzeli őket, persze ők a saját népüket se igazán pénzelik
Netuddgi
2017. augusztus 14. 21:34
Aszonygya a gerillaháború el fog tűnni, mert a techmológia kiszorítja. Na ekkora ordas baromságot.
balbako_
2017. augusztus 14. 18:46
2016-os évről szóló, bevándorlással kapcsolatos hivatalos statisztikák szerint a Németországba érkezett migránsok több mint 99 százaléka biztonságos országokon haladt át, azaz már nem közvetlen veszély elől menekültek.
noMores
2017. augusztus 14. 18:35
Mariska alatt kiváló szakemberek dolgoznak, akik megmondják, hogy a liberalizmus halott, a tekintélyelvűség bezzeg mindenre gyógyír. Mindeközben egy ismert szerb politológus elmondta, hogy orbánék szerencsésen magukra aggatták az illiberális jelzőt, amire a szolgalelkű holdudvar ráharapott, miközben kizárólag lopni akarnak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!