Sok sebből vérzik

2017. június 02. 07:29

Annyi bizonyos, kevés, a mentődolgozóknál kiszolgáltatottabb társadalmi réteg létezik.

2017. június 02. 07:29
György Zsombor
Magyar Nemzet

„Annyi bizonyos, kevés, a mentődolgozóknál kiszolgáltatottabb társadalmi réteg létezik, esetleg egy súlyponti kórház éjszakai ügyeleteseit vagy a borsodi végeken tanító pedagógusokat lehet hozzájuk mérni, sok más, hasonlóan komoly szakmát nehéz lenne sorolni. Kemény, gyakran veszélyes munka – az egyik mentőápolót például szívtájékon szúrta egy drogos idióta, mert azt vizionálta, hogy elrabolták – annyira kevés pénzért, hogy abból teljes képtelenség kicsit is biztos egzisztenciát, kiszámítható életet felépíteni. Innen nézve érthető a létbizonytalanság, a félelem, másik részről, a politika oldaláról pedig megtalálták az ideális ember prototípusát: hajt, gürizik, elhivatottságával életben tart egy súlyosan alulfinanszírozott, sok sebből vérző rendszert, közben nem beszél, nem akciózik, csendben végrehajt.

A jelenség tökéletesen illeszkedik a humán területek feltűnő és igazságtalan elhanyagolásának képletébe. Ez a rendszerváltozás óta tendencia, az oktatásban 2010 után reálértékben még vissza is esett a rá fordított pénz összege. Az egészségügyben történtek fejlesztések, ez vitathatatlan, de lényegesen kevesebb, mint amennyit a sokszor dicsekedve hangoztatott hazai gazdasági teljesítmény megengedett volna. Mondjuk épp a presztízsberuházások terhére. A mentődolgozók döntő többségére jellemző elhivatottságot, humánumot nem lehet kizárólag jelentős fizetésemeléssel megvásárolni. Ám ettől még a tiszteletet ezzel is ki lehet fejezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2017. június 03. 19:29
Én meg azt gondolom, hogy kapnak ők busásan borravalót is /tudom, ez olyan mint a kutya vacsorája/, mert a beteg embernél kiszolgáltatottabb senki sincs!
yes_we_can
2017. június 03. 01:00
Mondjuk ezt a kiszolgáltatottság-dolgot én pont a pincérekről gondolom.
zakar zoltán béla
2017. június 02. 10:31
"MN"
balbako_
2017. június 02. 09:02
Soha egyetlen kormány Magyarországon ennyit nem tett a mentőkért! Új kocsik, mentőállomások soha nem tapasztalt bérfejlesztés. Mi is itt a gond?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!