Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Hogyan tovább a török népszavazás után?

2017. április 26. 10:30

Mindenki egy dologban biztos: Erdogannak lehetősége nyílt radikalizálni Törökországot.

2017. április 26. 10:30
Daam Alexandra
Danube Institute

„A népszavazás az Atlantic szerint egy meglehetősen kaotikus és elnyomó politikai környezetben zajlott le. A média illetve a szólásszabadság erősen korlátozva volt. Erdogan a török szükségállapot ürügyén már 2013 óta támadja ellenzőit, így a szabad török médiát is, miután beszámoltak Erdogan fiának pénzmosási botrányáról. A 2016–os puccskísérlet óta elharapózott a helyzet: Börtönbe zártak 231 újságírót, több médiumot bezárattak vagy arra kényszerítettek, hogy kormánybarát híreket közvetítsen. Jelenleg a média 95%-a összpontosul az elnök kezében. (...)

Miután kiderült, hogy Erdogan megnyerte a népszavazást, rögtön a világ vezetőihez fordult megerősítésért. Épp a Hamasz és más terrorcsoportok gratuláltak elsőként a török elnöknek.

Mindenki egy dologban biztos: Erdogannak lehetősége nyílt radikalizálni Törökországot. Egy kormánybarát hírlap főszerkesztője szerint Törökországnak fel kell hagynia az Iszlám Állam ellen folytatott harccal és inkább nukleáris fegyverek fejlesztésébe kellene fektetnie.”

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 26. 16:04
Nézőpont kérdése, hogy ki a terrorcsoport.
szemlelo
2017. április 26. 12:25
1982-ben és 2010-ben jártam Isztambulban. Korábban szinte nem volt a nagyvárosban női cikkeket áruló bolt kirakat. 2010-ben lehetett ilyeneket látni. 1982-ben Isztambulban a nők többsége kendő nélkül járt. 2010-ben az utcán alig egy páran! De ez csak Törökország legeurópaibb nagyvárosa. A vidék mindig is hagyományosan erősen muzulmán volt, sehol sem lehetett nőket látni fejkendő nélkül. Törökországban az Atatürk nyugatos hagyományának a hadsereg volt a biztosítéka. Erdogannak sikerült a régi, szekularizált tisztikart lecserélni - ennek volt az utolsó lépése a puccs utáni tisztogatás -, a hadsereget maga mellé állítani. Ezzel megszűnt minden akadálya az ország vissza-iszlamizálásának, az atatürki hagyomány leépítésének. És Európa továbbra is úgy cselekszik, mintha misem történt volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!