Elmarad „Trianon és a magyar elnyomás elleni harc napja”

2017. március 06. 10:05

A „Trianon-jelenség” és más történelmi kérdések továbbra sem csak tudományos, hanem politikai ügynek is számítanak a magyar–román viszonyban, és ez valószínűleg így is marad még egy ideig.

2017. március 06. 10:05
Zahorán Csaba
Trianon 100

„A Nagy-Románia Párt elhúzódó – és egyre inkább véglegesnek tűnő – agonizálásával érdekes helyzet alakult ki a román politikában. A néhai Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar – Kolozsvár egykori soviniszta polgármestere – nevével fémjelzett szélsőséges nacionalizmus ugyanis csak látszólag tűnt el, mivel képviselőinek jó része a nagyobb pártokban, főleg a Szociáldemokrata Pártban találta meg a helyét – ahogy arra Kántor Zoltán és Pászkán Zsolt 2009-es tanulmánya is rámutat. A gyűlölködő, nyílt sovinizmus helyét így egyfajta felszínes, de annál kiszámíthatatlanabb »konjunkturális nacionalizmus« vette át a román közéletben. Bár a „konjunkturális nacionalistáknak” is lehetnek kellemetlen húzásai (lásd például Victor Ponta első két kormányát), de ők alapjában véve pragmatikusabban (de úgy is mondhatjuk, hogy kevésbé elvszerűen) viszonyulnak a magyar kérdéshez.

»hagyományos román értékekre« és idegengyűlöletre alapozó pártok gyengélkedésével és a néhai »tribunus« halálával elárvult román soviniszták szavazataiért azonban több újabb formáció is verseng. Az egyik a már régebb óta létező, de politikai pártként csak 2015-ben bejegyzett Új Jobboldal (a vasgárdista örökséget felvállaló, homofób, ultraortodox és magyarellenes megmozdulásiról hírhedt Noua Dreaptă), a másik pedig a bukaresti Bogdan Diaconu volt szociáldemokrata, majd független képviselő vezetésével szintén 2015-ben megalakult Egységes Románia Párt (a Drakulát – Vlad Ţepeş havasalföldi vajdát – logóként használó Partidul România Unită). E formációk népszerűsége azonban elmarad a Nagy-Románia Párt és a Román Nemzeti Egységpárt kilencvenes és kétezres évekbeli hatásától, és a tavaly decemberi parlamenti választásokon egyiknek sem sikerült megugrania az 5%-os küszöböt. Bár optimizmusuk töretlen, egyelőre(?) csak a törvényhozáson kívülről próbálnak hatni a politikai életre.

Az évek óta tartó felemás helyzet tipikus gyümölcse volt az a törvénytervezet is – »Törvénytervezet június 4-ének Trianon- és a magyar elnyomás elleni napjává nyilvánításáról« –, amelyet a szenátusi elutasítás után nemrég a román képviselőház is elvetett. Magát a tervezetet már 2015-ben benyújtotta Bogdan Diaconu – akkor épp független képviselőként –, pár nappal azt követően, hogy visszavontak egy hasonló nevű (»Törvényjavaslat június 4-ének Trianon Napjává nyilvánításáról«), Trianon évfordulójára szintén emléknapot javasló törvénytervezetet. (...)

A törvénytervezet – még ha vissza is vonták – jól mutatja, hogy a »Trianon-jelenség« és más történelmi kérdések továbbra sem csak tudományos, hanem politikai ügynek is számítanak a magyar–román viszonyban, és ez valószínűleg így is marad még egy ideig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2017. március 06. 17:54
A románok rájöttek, hogy a kulturális népirtást nem fellobogózva, soviniszta jelszavakat skandálva kell végezni, és akkor a kutya nem bántja őket. Szép csendben folyik a kulturális népirtás, amihez Brüsszel és Washington elismerően bólogat (Budapest pedig kussol).
Antigoné
2017. március 06. 14:56
'Magyar elnyomás" OMG!
George Soros 2.0
2017. március 06. 10:41
Lopott cucc miatt aggodnak...
kispufi
2017. március 06. 10:19
így marad egy ideig? hát, amíg ez a két érintett ország létezik, kb. addig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!