Itt az idő megismerkedni Macron elnökkel?

2017. március 31. 12:18

Emmanuel Macront centristának, harmadik utasnak vagy szociálliberálisnak szokták nevezni, miközben saját mozgalmát se nem jobb, se nem baloldalinak jellemzi.

2017. március 31. 12:18
Soós Eszter Petronella
Soós Eszter Petronella
Francia politika

„Emmanuel Macront centristának, harmadik utasnak vagy szociálliberálisnak szokták nevezni, miközben saját mozgalmát se nem jobb, se nem baloldalinak jellemzi, és a szövegeiben gyakran megjelenik a »progresszív jobb- és baloldal« összefogásának, Franciaország haladó, »hatékony« újragondolásának az igénye is. Egy biztos: ahogy lenni szokott, a baloldaliak jobboldalinak, a jobboldaliak baloldalinak tartják, s érdeküknek megfelelően a baloldaliak jobbra próbálják tolni, a baloldaliak pedig jobbra…

A politikai támogatók azonban mindenhonnan jönnek, a centrista MoDem nevű párt és François Bayrou után állt már ki Macron mellett republikánus szenátor, de a végnapjait élő Hollande-ia egyes képviselői sem fogják vissza magukat, amikor nem a szocialista Hamont, hanem Macront választják.

Ezekben a napokban utóbbi egyébként éppen kockázatnak tűnik, Manuel Valls volt szocialista miniszterelnök támogatása után a Macron-stáb vélhetően éppen könyörög, hogy több szocialista most ne jöjjön, nehogy úgy tűnjön, mintha Hollande klónozná magát éppen (ezt a narratívát már Fillon is építi, hiszen azzal vádolja Hollande-ot, hogy a korrupciós ügyeiről szóló szivárogtatásokat egyenesen az Élysée-palota irányítja).

A centrista kétarcúság azonban nemcsak hátrány, hanem előny is Macron számára: a centrumhoz viszonylag közel álló progresszív jobboldaliak éppúgy szavazhatnak rá, mint a progresszív baloldaliak. Ez persze egyben egy volatilis, viszonylag illékony szavazóbázist is jelent. Nem véletlen, hogy Fillon csapata a jó mozgósításban és abban reménykedik, Macron frissen gründolt pártja csődöt mond, s a bizonytalan bázis a döntő napon otthon marad. És valljuk be, ez benne is van a pakliban: egy rossz Macron-mozgósítással és egy jó republikánus mozgósítással könnyen lehet, hogy a Macron-elnökség az utolsó pillanatban lufinak bizonyul és kipukkan…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. március 31. 15:47
Az persze, Hollande utan szavazzuk meg a fiacskajat... Ha nincsenek ezek a disznosagai meg lehet hogy Fillonra szavaztam volna, de igy marad Le Pen.
röviden
2017. március 31. 14:16
Ha sikerült eladni a franciáknak ezt a balfasz Hollande-ot, akkor miért ne sikerülne ezt a "harmadikutasnak", centristának festett globalista faszit, aki mellesleg már miniszterként "bizonyított"?
krakken96
2017. március 31. 13:21
egy bankár és bukott miniszter.mi tetszik a baloldaliaknak benne? ha megválasztják a Hollande vezetés kap négy év haladékot, hogy aztán egy teljesen más jelölt,Le Pen vagy egy másik kiüsse a magaslóról.jobboldali gazdaságpolitika és kultúrmarxizmus,az egy 1%on kivűl senkinek nem jó:))
fogd a pénzt és kuss
2017. március 31. 13:06
minek annyira rohanni, a klingonnéval is fölöslegesen ismerkedtünk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!