Politikai felelősség és etika

2017. március 14. 16:58

Amikor a felelősen gondolkodó ember belép a politika világába, erkölcsi és filozófiai értelemben is sokkal szigorúbb erkölcsi maximáknak kell megfelelnie. Ezért jó volna, ha Majtényi a politikában maradna.

2017. március 14. 16:58
Demszky Gábor
Demszky Gábor
Facebook

„Amikor a felelősen gondolkodó ember belép a politika világába erkölcsi és filozófiai értelemben is sokkal szigorúbb erkölcsi maximáknak kell megfelelnie. Érdemes ilyenkor kézbe venni Max Weber: Politika, mint hivatás című írását. Weber az első világháború után újrafogalmazta és a politikára vetítette Kant klasszikus erkölcsi tanításait. Weber hosszan elemzi az »érzületetikán alapuló cselekvést«. Ennek alapja az a meggyőződés, hogy elsősorban és meghatározóan a szándékainkért vagyunk felelősek. »A tiszta érzületből« adódó cselekedetek következményeiért a cselekvő ember már nem felelős, ő csak teszi a dolgát. »Az érzületetika híve azért érez felelősséget, hogy a tiszta érzület lángja ki ne aludjon.« A következmények nem mérlegelendők vagy nem mértékadók. 

Ezzel szemben a felelősség etikája a következményekért is felelős ember hitvallása. Weber szerint ez a politikus kötelező etikai normája. A politikusnak mindenkor tudnia kell, hogy cselekvései következményeit neki fogják tulajdonítani. Ez elől nem menekülhet el. Weber azt mondta: három minőség alapján kell értékelnünk a politikust. A szenvedély, a felelősségérzet és a »szemmérték«. 

Jó volna, ha Majtényi László alkotmányjogász, akit a kampány során fűtött a szenvedély és a felelősségérzet, nem hagyna fel a politizálással, mert »jó szemmértékkel« felismerhetné, hogy tudását és a kampányban megszerzett ismertségét továbbra is a közjó szolgálatába kell állítania.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2017. március 15. 17:47
"jó volna, ha Majtényi László a politikában maradna." Sztem is jó volna. Látni és látszani!
Selamat
2017. március 15. 09:05
Demszky papol erkölcsről... Huhh, de beteg ez az ember. Majtényi meg csak akkor marad a politikában, ha megint ki akarja röhögtetni magát. Annyira már csak nem hülye. Vagy mégis?
atila68
2017. március 14. 23:53
Demszky Gyurcsányabb Gyurcsánynál.
21 gramm
2017. március 14. 23:15
Te arcátlan f*sz te! Neked ebből az országból kéne elbujdosnod, de te most olyan rohadt pofátlan vagy, hogy egy szót nem hallunk tőled magyarázatként 4-es metró-ügyben, mert te arra nem szorulsz rá, ellenben ide pofátlankodod magad a közvélemény elé, hogy védelmedbe vedd ezt a szerencsétlent, akit megdumáltatok, hogy házhoz menjen a pofonért, és te most leereszkedőleg pátyolgatod, simogatod, miféle vagy te?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!