Romániában a román nyelv nélkül nem lehet boldogulni

2017. február 18. 16:52

A Székelyföld ügyét nem az viszi előre, ha gyerekeink uralják a rovásírás rejtelmeit, hanem az, hogy beszélnek románul és angolul, versenyképesek az őrtüzekkel jelölt területen kívül is.

2017. február 18. 16:52
Kovács Péter
Transindex

„ »Székelyföld nem Románia« olvasható egy-egy hőzöngő tüntető tábláján, azonban ez nagyon téves megközelítés. Igenis, Székelyföld Románia, sajátos múlttal, hagyományokkal, nyelvvel, vallással, elvárásokkal, célokkal, törekvésekkel, de mindez Románia határain belül. Ha tetszik, ha nem. És Romániában a román nyelv ismerete nélkül nem lehet boldogulni. Otthon a felcsíki, vagy a homoródmenti faluban talán igen, de máshol nem. A Székelyföld ügyét nem az viszi előre, ha gyerekeink uralják a rovásírás rejtelmeit, hanem az, hogy beszélnek románul és angolul, versenyképesek az őrtüzekkel jelölt területen kívül is.

(...)

Meggyőződésem, hogy a kulcs a szülők felelősségében rejlik. Amíg az a mentalitás, hogy fiam, hagyd csak a románt, mert én is alig tudok, mégis boldogultam az életben, addig bármennyire jó a törvény, korszerű a tanterv, jó a tankönyv, felkészültek a pedagógusok, nem lehet áttörést elérni. Amíg a minden iránt nyitott első osztályos gyermek azt hallja, azt érzi, hogy a román nem olyan fontos, addig mindig is lemaradással fog küszködni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. február 19. 13:34
Erdekelne, ki az a 38 fasz, aki lehuzta. Es miert. Tenyleg ennyi eszuk van?
Ellensúly
2017. február 19. 10:21
A rovásírás és az idegennyelv-ismeret kizárja egymást? A Székelyföld nem Románia tábla meg nem a tényeket tagadja. Inkább próbáljon elgondolkodni rajta a szerző.
hakos
2017. február 19. 09:05
Na, csakhogy itt az a gond, hogy Kovács Péternek nem az a feladata, hogy elmagyarázza a magyaroknak, hogy tanuljanak meg románul, arra ott vannak a magyargyűlölő román soviniszták, akik románt akarnak faragni a magyarokból. Kovács Péternek az lenne a feladata, ha már a magyar választóknak köszönhetően politikusként keresheti kenyerét, hogy olyan körülményeket tertemtsen Erdélyben, hogy magyar nyelven is lehessen boldogulni. Sőt konkrétan ne Székelyföldön kívül kelljen boldogulniuk, hanem szülőföldjükön is lehetőségük legyen erre. Ja, persze ehhez valamit csinálni is kell...... Egyébként azt is elmagyarázhatná, hogy miért tartja sikertelen magatartásnak, amit 1918 előtt a románok követtek, vagyis még a magyar nyelv tanítására sem voltak hajlandók iskoláikban?
Akitlosz
2017. február 19. 01:16
Ha Romániában román nyelvtudással lehet érvényesülni, akkor miért is megy annyi román külföldre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!