Izmosodik a szakszervezeti mozgalom?

2016. december 06. 07:26

Azt nem tudjuk, hogy mi lesz a történet vége Kecskeméten, de az biztos, hogy egy ennél hosszabb leállást nem engedhet meg magának a cég. Ez a sztrájk fordulópont a hazai szakszervezeti mozgalom történetében.

2016. december 06. 07:26
Kalmár Szilárd
Kettős Mérce

Az ünnepélyes értekezleten az irodisták mögé szorított munkások nem tapsoltak, sőt még az ünnepi menüből sem kértek, idehaza meglepő és udvariatlan módon morgolódni kezdtek már ott helyben. A »jószívű« és »munkásbarát« menedzsment azonban nem ijedt meg, továbbra sem foglalkoztak a Vasas alternatív béremelési javaslatával. Aztán jött a hideg zuhany, az egyik éjszakai műszaknál belassult a gyártósor, két órára leállt szinte mindenki, sztrájkolni kezdett az éjszakai műszak. A tulajdonos »sztrájktanyának« az udvart jelölte ki, aztán mégis maradhattak a munkások a gyár étkezdéjében. A menedzsment jól összezavarodott, nem tudta, hogy ebben a helyzetben mit is kell tennie. Kecskeméten most először találkoztak kemény bérharccal.

A sztori nagyjából ennyi. Ilyen egy normális országban heti rendszerességgel fordul elő. Nem készült el 50 autó a tervek szerint, de azért csődbe nem ment az autógyár. Magyarország azonban nem normális ország. A munkásjogokat a jelenlegi kormány drasztikusan megfaragta, de 2010 előtt se voltunk a tömegsztrájkok országa. Gaskó Istvánon kívül itt szinte senki sem gondolt arra, hogy a munkabeszüntetéssel valamit el lehet érni. Éppen emiatt is rendkívüli, hogy elindult a versenyszférában ez a fajta érdekvédelmi harc. A korábbi végtelenbe nyúló, és szinte mindig vereséggel vagy súlyos kompromisszummal végződő tárgyalások helyett itt a tőkések legérzékenyebb pontján, a profit területén tudtak és mertek bevinni egy balegyenest a dolgozók.

A közszférában ma még le lehet nyomni egy szakszervezetet. A versenyszférában ugyanez hatalmas galibát tud okozni, ami a menedzsment számára a legkellemetlenebb. 50 autó nem készült el határidőre, emiatt az illetékeseknek kínosan kellett magyarázkodnia több szinten is. Egyrészt felfelé a sikeresnek hazudott bértárgyalásról, másrészt lefelé a vevők irányába, akik a megadott napon nem vehették át az autójukat az egyik legmegbízhatóbbnak gondolt gyártótól. Ha fejek nem is hullottak, az biztos, hogy pár menedzser beleizzadt a zakóba a melósok bekeményítése miatt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. december 06. 11:02
Ismerem a kecskeméti Vasas szakszervezet történetét.Még el sem kezdődött a gyár építése már megalakultak az MSZOSZ bábáskodásával a Gyurcsány kormány segítségével.Más alternatív szakszervezetek nem alakulhattak.Ugyan nem tudom most van-e más szervezet is,de az a gyanúm nincs.Pedig bértárgyalások szempontjából az a kedvezőbb ha több szakszervezet tárgyal. Kalmár elvtársnak meg üzenem,ha írni akar a szakszervezetekről meg a munkáltatóval való kapcsolatukról előbb tájékozódjon,ugyanis egy több tízezer egységet gyártó világcégnél 50 autó egyszerűen nem tétel.Még Kecskeméten sem. Azt meg végképp nem tudom elképzelni,hogy egy közel évszázados cég tárgyalási tapasztalatokkal rendelkező menedzsmentjének ne a megegyezés legyen a célja.
Bokros Birka
2016. december 06. 10:12
Izmos szöcskék a kommunisták fogságában.
vendelin
2016. december 06. 09:00
- Ki most a szakszervezet? - Girhes Joe. - Szúrják ki a szemét valamivel? - De hát már 82 éves, uram, és teljesen vak! Hát, valahogy így. A magyar "szakszervezet", amely eddig inkább a baloldal szekértolója volt, mint a munkások érdekképviselete már "82 éves és teljesen vak". Vagyis elavult és nem látja a lényeget, a feladatát. Ami nem a "baloldali" pártok melletti agitáció, hanem a magyar munkások tényleg gyatra pozíciójának erősítése. Mert az tényleg nincs rendjén, hogy a magyar munkások a külföldi fizetések töredékéért dolgoznak.
írmag
2016. december 06. 08:17
Elírtál egy betűt: -IZMUSODIK. Pártszolgává vált! Abba lehet hagyni a társadalmi korszerűsítés keretében, mert elavult, a kísértet bejárta Európát is, aztán konyec.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!