Az értelem szimfóniája

2016. december 04. 10:14

Tiszta lelkiismerettel jelenleg többet nem állíthatunk, csak azt, hogy ki tudja, mi okból, de létezünk. Rajtunk áll, hogy kozmikus salakként vagy egy magasabb szándék beteljesüléseként tekintünk-e magunkra.

2016. december 04. 10:14
Csécsi László
Magyar Nemzet

„De nem csak a naprendszer, egész univerzumunk különleges helynek tűnik. Már csak azért is, mert életnek ad otthont. Egyáltalán nem magától értetődő ugyanis, hogy a részecskék véletlen koccanásai tizennégymilliárd év után oda vezetnek, hogy egy porszemnyi planétán felhangzik a kérdés: miféle anyag vagyok én, hogy pillantásod metsz és alakít?

Nem szükségszerű, hogy ez így legyen. A fontos fizikai állandók (például a gravitáció vagy a magerők) értéke akár el is térhetne attól, amit a világunkban tapasztalunk. Csakhogy a legapróbb módosítások is azzal járnának, hogy nem jöhetne létre az élet. Erre a dilemmára válaszul született meg az az elmélet, amely szerint végtelen sok világegyetem létezik, mi pedig csak olyanban tépelődhetünk az élet értelmén, amelyik lehetővé teszi a létezésünket. Csakhogy párhuzamos univerzumot még senki nem látott. Épp ezért a tudósok egy része más magyarázatot keresett, és azt állítja, hogy a világegyetem azért olyan, amilyen, mert – nem tudjuk, mi okból, de – másmilyen nem lehet. Szerintük az univerzum arra van hangolva, hogy megszülethessen benne az értelem. Az, hogy a világegyetemnek nemcsak oka, de célja van, tudományos szemmel felháborítóan eretnek gondolat. Mégis milyen emberi.

A tudományos tényekkel nehéz vitába szállni. Csakhogy idővel az adatokra rárakódnak az értelmezések. Ezeknek a megalkotói és támogatóik gyakran az egzakt állításoknak kijáró tiszteletet követelnek meg, holott inkább hitbéli meggyőződésekről van szó. Tiszta lelkiismerettel jelenleg többet nem állíthatunk, csak azt, hogy ki tudja, mi okból, de létezünk. Rajtunk áll, hogy kozmikus salakként vagy egy magasabb szándék beteljesüléseként tekintünk-e magunkra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. október 06. 23:40
Gyalázat, hogy a mandiner ezt a topicot a SCI.FI rovatba tette.
tango47
2017. február 05. 22:08
Talán nem véletlen, hogy a legnagyobb tudósok általában vallásosak.
péterx
2017. február 05. 19:37
A valódi Isten , a Szentháromság már kinyilatkoztatta magát : a végtelen Isten csakis önmagát mutathatja be , mert az embernek nincs az övénél tágabb-átfogóbb létezése , amivel kritikusan értékelhetné a Szentháromságot . Vagyis : szabadon-önállóan KELL az önmagát kinyilatkoztató Jézust választani . ÉN VAGYOK , hangzik el sokszor az evangéliumban . Az Úr Jézust csakis a vele való azonosulás alapján lehet tehát felfogni , kívülről nem !
szkeptikus
2016. december 06. 12:39
"A nagy, örök kérdés, van-e teremtő ? És a válasz az, hogy szükségszerűen lennie kell." A materializmus és az idealizmus abban különbözik, hogy az idealizmus szerint nagyon sok mindennek előbb létezett az "ideája" valakinek a tudatában, és maga a tárgy léte egy tudatos tevékenység eredménye. A materializmus szerint véletlenek sorozata - nagyon hosszú idő alatt - létre tud hozni bonyolult tárgyakat. Az a számítógép, amin írok, az ember tudatos tevékenységének eredménye. És csak annyit tud, amit az ember által létrehozott programok lehetővé tesznek. Max Planck írta 1924-ben: All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter. (Max Planck) Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/m/maxplanck211839.html Néhány éve egyre több fizikus gondolja azt, hogy a látható világ valójában egy hologram, a valóságban két dimenziós, csak a mi tudatunk transzformálja 3 dimenzióssá - ugyanúgy, mint a bankkártyán lévő hologramot is egy speciális készülék 3 dimenziósnak látja. Ezt minden bizonnyal nem elég szakszerűen fogalmaztam meg, nem vagyok fizikus. Olvastam erről fizikusoktól cikkeket, a háromnegyedét (inkább a kilenctizedét) nem értettem, de az volt a végkövetkeztetésük, hogy nem a testünknek van tudata, hanem a tudatunknak van teste, a tudat az elsődleges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!