Szegénység, a legsikeresebb kormányprogram

2016. június 02. 10:55

Számos módja van annak, ahogyan az állam erőszakkal megtiltja emberek foglalkoztatását, és szinte mindegyik a legszegényebb, a leginkább kiszolgáltatott társadalmi réteget sújtja a legbrutálisabban

2016. június 02. 10:55
Táborszki Bálint
Ellenpropaganda

„Számos módja van annak, ahogyan az állam erőszakkal megtiltja emberek foglalkoztatását, és szinte mindegyik a legszegényebb, a leginkább kiszolgáltatott társadalmi réteget sújtja a legbrutálisabban, főleg akkor, ha tudjuk, hogy általában a bérek egyenesen arányosak az intelligenciaszinttel, így a legkevesebbet kereső réteg nem feltétlen lesz képes új nyelveket megtanulni és önszorgalomból önmagát tovább képezni és több értékesíthető és magasan keresett képességre szert tenni.

Az egyik ilyen állami beavatkozás például a minimálbér. A minimálbért a propaganda egyöntetűen úgy állítja be, hogy a szegények megsegítéséért hozott törvénykezés, a valóságban viszont épp az ellenkezője az igaz. Alapvető közgazdasági igazság, hogy ha valaminek megemelik az árát, és minden más tényező változatlan marad, csökkenni fog a kereslet arra a termékre. Ez pontosan ugyanígy vonatkozik az ember munkájára is: ha az állam mesterségesen megemeli az árat, amiért az ember értékesítheti a munkáját, csökkeni fog rá a kereslet.

A valóságban ez a következőképp mutatkozik meg. Tegyük fel, hogy a minimálbér X, egy szóban forgó munkás viszont képtelen munkájával és képességeivel kitermelni X értéket egy cég számára. A munkás ezért X alatt is szerződne és a munkaadó számára is megfelelő lenne X alatt szerződést kötni – a lényeg, hogy valaki nyereségesen elvégezze a munkát. Ha viszont megtennék, bűncselekményt követnének el, börtönbe zárnák őket, ha pedig ellenállnának, kivégeznék őket az állami végrehajtók.

Az állam halálos ítélettel bünteti két ember önkéntes és kölcsönösen hasznos üzletkötését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2016. június 02. 20:27
van-e szükség hatalommal kikényszerített létminimumra erkölcsi alapokon működő közösségben? a hitet és az erkölcsöt kétségbeesetten próbálja pótolni az állam. sikerületlenül. de még ezt is kritizálják.
ptrfarkas43
2016. június 02. 19:22
Az agymenő kihagyta, hogy Magyarországon a vállalkozások nagy része csak papíron fizet minimálbért, a valóságban a jövedelem a ledolgozott órától függ.
Thasaidon
2016. június 02. 18:35
Jézusom. A cikk első fele közhelypufogtatás arról, hogy az automatizáció "nem veszi el a munkát", a másik fele pedig paranoid őrjöngés arról, hogy a Zállam megöl. Bebörtönzés? Halálos ítélet? Hol él ez az arc? De ami a legszomorúbb: ki képes ezt a rakás szart (mármint úgy az egész Ellenpropaganda blogot) akár egy fillérrel is támogatni? A cikkek tele van demagóg minősítéssel ("vérszomjas, korrupt és egyre növekvő állam"), a honlapot olvasva szinte hallani, ahogy a szerző torkaszakadtából üvöltve próbálja az emberek fejébe beleerőszakolni a hagymázas agymenéseit, miközben nem is annyira burkoltan fogyatékosnak tart mindenkit, aki nem ért vele egyet. A problémák értelmes tematizálására szükség van, erre a verbális (vagyis hát textuális) erőszakra nincs.
Akitlosz
2016. június 02. 16:30
"Az állam halálos ítélettel bünteti két ember önkéntes és kölcsönösen hasznos üzletkötését.”" Mégis mitől lenne hasznos olyan kevés pénzért dolgozni, amennyi még a lakhatás költségeit sem fedezi? A piaci béreknek legalább a létminimum összegét el kellene érniük, hogy legalább azok az emberek ne szoruljanak szociális segélyre, sőt adót tudjanak fizetni, akik dolgoznak. Itt az állam szerepe, hogy ez alá ne engedje a minimálbért. Ne Magyarországon akarjon az "üzletember" a bangladesi varrodákkal versenyezni! Egyszerűen azért ne, mert bangladesi bérekből képtelenség Magyarországon megélni. A közérdek ugyan nem a bérek bangladesi szinthez közelítése, hanem az ausztriai szinthez közelítése. Így a minimálbért emelni célszerű, nem csökkenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!