Érettségi matekból

2016. május 04. 10:50

Mitől pörög a gazdaság? Az Európai Bizottság illetékesei szerint jövőre a lakossági fogyasztás erőteljes élénkülésének tulajdoníthatóan izmosodik a GDP.

2016. május 04. 10:50
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Tegyük fel újból a kérdést: kit érdekelnek a makroszámok? Nos, a fél világot, ha nem az egészet. Ugyanis a költségvetés pozíciójából, a gazdasági növekedés üteméből, az államadósság alakulásából, a jegybanki alapkamat szintjéből ítélnek meg bennünket. Márpedig ha rosszak a makroszámok és lelógunk ezáltal minden térképről, a kutya sem finanszíroz majd bennünket.

Ezzel szemben pár éve megfordult a trend.

S ha bővül a gazdaság, állami pénzügyeink pedig rendben vannak, a jócskán megkopott baloldali és liberális világot ma is feltétel nélkül imádók pontosan tudják: a jólét is lecsorog. Ráadásul már 
»választási« költségvetés is készül 2017-re, noha a tervezett büdzsé hiányának mértékét az uniós kulcsszint alá kalibrálták, ami az átlagos Gyurcsány-érának a harmada vagy negyede.

Úgyhogy az oktatásra és az egészségügyre fókuszáló belső hadviselők is szomorkodhatnak: ezen ágazatok bérhelyzetét, működését a kormány igyekszik rendezni. S miután 2018-ban tényleg országgyűlési választások lesznek - ne legyünk farizeusok, politikai kormányzás folyik –, össze is jöhet a koncepció.

Mitől pörög a gazdaság? Az Európai Bizottság illetékesei szerint jövőre a lakossági fogyasztás erőteljes élénkülésének tulajdoníthatóan izmosodik a GDP. Vagyis: ha senki sem érezné a makrofolyamatok pozitív alakulását, akkor ez a brüsszeli tétel hogyan számolódott ki?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. május 04. 13:07
"Az Európai Bizottság illetékesei szerint jövőre a lakossági fogyasztás erőteljes élénkülésének tulajdoníthatóan izmosodik a GDP." Azaz, úgy felpörög, mint a ringlispil! Csak az nem mindegy, mit fogyaszt a nagyérdemű és az meg végképp nem, hogy mennyi lesz a szemét ára és kinek a kasszájába folyik be! A fogyasztás növelésén úgy lehet kaszálni, ha csökkentjük a minőséget , vagy az árakat (azonos feltételek között). A bérkiáramlás, ha nem általános, növeli a feszültségeket. A mintegy kétmillió nyugdíjas pedig tengődhet tovább, ők már nem is számítanak.
Vezetéknév Utónév
2016. május 04. 11:09
"Az év eleji növekedési adatok a magyar gazdaság lassulását jelzik. Az elmúlt hónapokban a nemzetközi előrejelző intézmények jellemzően tovább csökkentették a magyar gazdasági dinamikára vonatkozó prognózisaikat, s kissé romlottak a gazdasági várakozások is. A GKI GDP-előrejelzése változatlan, a 2014. évi 3,7% és a tavalyi 2,9% után 2016-ban csak 2,3% körüli bővülés valószínű, mindenekelőtt a beruházások csökkenése miatt." http://www.gki.hu/language/hu/2016/05/01/lassul-a-gazdasag/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!