Valami készül Németországban

2016. május 04. 12:37

Az optimisták szerint persze így a jövőben az AfD egyszerre lehet a szabadpiacpártiak és a munkásosztály pártja. A politika azonban ritkán ennyire optimista.

2016. május 04. 12:37
Németh Áron Attila
DiploMaci

A negyedik, és egyben utolsó említésre méltó pont, hogy a párt jól láthatóan őrlődik a mérsékeltebb többség, és egy radikálisabb kisebbség tagjai között, akik közül utóbbiak erősen húznak az olyan szélsőséges európai formációk felé, mint például a francia Nemzeti Front. Ez az irány bár a párt alapítói, valamint mostani vezetői számára is elfogadhatatlanok, a média és a régi pártok nyilvánvalóan nem lesznek restek kihasználni, amikor az AfD diszkreditálásról lesz szó; persze figyelembe véve, hogy párt vezetői egyfelől irtóznak Le Pen pártjától, másfelől viszont közismerten Putyin-barátok, nem könnyíti meg saját helyzetüket.

Összefoglalva a fentieket: az AfD valós alternatívát biztos sok, a mainstream politikából kiábrándult szavazó számára. Dehogy a jövő évi országos választásokon a még mindig inkább csak formálódó párt valóban képes lehet-e megcsípni azt a 12-14 százalékot, amit a mostani közvélemény-kutatások prognosztizálnak, és ezzel magabiztosan harmadik erővé válni az újonnan megalakuló Bundestagban, képtelenség megmondani. Azt viszont már egyre nehezebb elvitatni az AfD-től, hogy »személyében« valós kihívott kaphat a CDU és az SPD. Vagy már kapott is?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2016. május 04. 17:31
Ne legyen kétsége Frau Merkelnek és senkinek: a németek is fel fognak lázadni a polkorrekt liberálfasizmus ellen, mint az osztrákok.
Antigoné
2016. május 04. 14:57
Ha csak annyit érnek el, hogy felnyitják a németek szemét, és felemelik arcukat, melyet földbe döngölt az erőltetett nemzeti bűntudat és a politikai korrektség, már nem éltek hiába.
Géká
2016. május 04. 14:56
Nincs semmi baj az Afd-vel, csak tisztulnia kell még egy kicsit. Elég nagy távolságok vannak az egyes tartományi vezetők között ideológiákban. Ha ezeket valahogy úgy összekalapálják, hogy a párt főbb mondanivalói megmaradnak, akkor az valós alternatíva lehet (égha persze nem mindenkinek szipatikus is, na de ez a demokrácia). Szerintem azt mondani, hogy Németországnak nem része az iszlám az nem iszlámellenesség. hanem egy kulturális öndefiníció. Lehet vele egyetérteni agy sem. Aki szerint nem része és ez neki fontos az majd rá szavaz. aki szerint meg igen az meg a kereszténydemokratákra?:) Németeknél kezdenek felébredni valami zsibbadt állapotból, Ennek lehet csak egy szélsőséges kis epizódja lesz az Afd vagy egy mérsékelt valós és hosszútávú mozgatórugója. De az biztos, hogy nem lehet már sokáig egybemosni a nemzeti identitást a nácizmussal náluk sem és a nagy pártok vagy elmozdulnak az Afd irányéba józanabb hangnemmel és megtartják a szavazóikat vagy ledarálódnak. lehet az Afd-re mindent mondani de kb azt mondják (a nagyon szélsőséges eseteket leszámítva) ami ma Svájc hivatalos kormányprogramja. Nem kell mecset, nem kell iszlám bevándorlás, nem kell euró, és az Eu is megreformálandó,. Atomenergiát sem véletlenül támogatják meg a német családtámogatást és gyerekvállalás támogatást. van rengeteg hülyeség még a párt körül de messze nem olyan vészes mint ahogy le akarják őket festeni.
zolizolizoltan
2016. május 04. 14:17
Az EU vezetői megzsarolták Európát a mai napon és ennek alapján látszik, hogy a német vezetés erősen kapaszkodik a rossz migránspolitikájába. Nem nehéz megjósolni, hogy az AfD népszerűsége növekedni fog.Túl nagy árat fizet Németország azért, hogy a gazdaság olcsó arab munkaerőhöz juthasson. Könnyen elképzelhető, hogy a migránspolitika kezelése a német többségnek is kárára lesz. Mert az már bizonyos, hogy a balkáni útvonalba eső minden ország jól megszívta a német politikát és az is bizonyosra vehető, hogy ezekben az országokban nagyon erősödni fog a szélsőjobb. Tényleg nem lehet jobb migránspolitikát csinálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!