Minősített eset − miért tévednek kitartóan a hitelminősítők?

2016. április 20. 10:36

A nyugati sajtó kitartóan és következetesen hamis képet fest a magyar kormányról és a magyar közállapotokról. A nyugati közvélemény ezt elhiszi és ennek alapján hozza meg a döntéseit.

2016. április 20. 10:36
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Mandiner

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Azért ez most már nem stimmel sehogy sem. Ha a közgazdászokat elfogultnak tartanánk is, a nyílt pénzpiacnak csak hinnünk kell: a magyar állampapír olyan alacsony kamattal forog, amilyen csak a befektetésre ajánlott országok esetében fordul elő.

A nagy hitelminősítők mégis kitartóan a bóvli kategóriában tartják az országot, ezzel a magyar állampapír-piacról kizárva a legnagyobb intézményi befektetőket, és megakadályozva a még kedvezőbb kamatok elérését. Az ellentmondás olyan szembeszökő, milyenre ritkán van példa a világban. Magyarázatnak azonban lennie kell, hiszen itt emberi döntésekről van szó, és azok végső soron mindig megfejthetők.

Valószínűleg így van most is. És mint szinte minden esetben, amikor egy döntés irracionálisnak látszik, nem a szándékos irracionalitás, hanem a téves kiindulásból fakadó racionalitás húzódik meg a dolog mögött. Magyarán az ember többnyire nem azért csinál ostobaságot, mert képtelen értelmesen mérlegelni; hanem azért, mert téves helyzetértékelésből indul ki és abból vezet le racionális döntéseket.

A hitelminősítőket nem a magyar politikába való beavatkozás vágya motiválja – ez a legkevésbé sem áll érdekükben, nem racionális. Nem is büntetni akarják Magyarországot valamilyen tettéért vagy mulasztásáért – ebben sincs ráció, egy pénzember számára ez nem is értelmezhető. Nem a demokrácia minőségével van bajuk – az öböl menti arab monarchiák aligha nevezhetők demokratikusnak, ettől még a hitelminősítésük első osztályú.

A magyarázat valószínűleg sokkal egyszerűbb és ésszerűbb: a hitelminősítők Magyarországot – okkal – olyan országnak látják, amelyben az állam, sőt a kormány igen jelentős befolyással bír a gazdaságra. Ebben a helyzetben döntő kérdés, hogy a kormány mennyire stabil, mennyire lehet abban bízni, hogy a személyi összetétele és az irányvonala tartósan megmarad. Nos, a hitelminősítők úgy látják, hogy a magyar kormány helyzete nem stabil, csak idő kérdése, hogy mikor bukik meg. És akkor borul az egész magyar gazdaságpolitika, a folytatás kiszámíthatatlan.

Ha az ember nyugati ismerőseit megkérdi, hogy mit gondolnak, annyi negatív vélemény után a magyarok többsége miért támogatja mégis, továbbra is a jobboldali kormányt, akkor legtöbbször (ki van próbálva) ezt a meglepő választ kapja: nem hiszem, hogy a magyarok támogatják a jelenlegi kormányt.

Közkeletű feltételezés, hogy a sajtó világszerte elveszítette a hitelességét. Ez azonban tévedés: az emberek hisznek az újságoknak, különösen ha sok újság, tévéműsor, internetes médium mondja ugyanazt. A nyugat újságolvasói elhiszik azt, amit a lapok írnak – ez esetben Magyarországról. És miután józan gondolkodású ember nem hiheti, hogy egyszerre egy egész nép megbolondult vagy meggyőződéses szélsőjobboldalivá lett, csak azt gondolhatják, hogy a magyar nép rövid időn belül le fogja váltani a jelenlegi kormányt.

Ezt gondolják azok is, akiknek a hitelminősítőknél szavuk van a döntésekben. Ez az a kockázati tényező, amely a szemükben az amúgy kiváló gazdasági teljesítmény értékét lerontja. És a számukra a legkevésbé sem biztató lehetőség, ha Magyarországon ismét baloldali kormány alakul, hiszen ismerik a magyar baloldal gazdasági teljesítményét, amellyel az államcsőd szélére sodorta az országot.

A nyugati sajtó kitartóan és következetesen hamis képet fest a magyar kormányról és a magyar közállapotokról. A nyugati közvélemény ezt elhiszi és ennek alapján hozza meg a döntéseit. A dologban az a keserves, hogy a közgazdaságilag indokoltnál magasabb kamatlábak révén a rossz döntés árát a magyar adófizetők fizetik meg, a hasznot pedig a nyugati pénzvilág élvezi. Miért sietne bevallani a saját tévedését? 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. április 25. 18:18
http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20111125-a-gyurcsanykormany-forditotta-meg-a-felminositesek-sorat.html de a pannon puma!
catalina9
2016. április 21. 11:36
kuwiq [Hozzászóló kiszűrése] 2016. április 21. 08:12 halljam, mi újság a kiskereskedelemmel, szerencsjátékkal, a közterületi hirdetésekkel,..." Jó kérdés, tényleg mi újság?
Csikasz
2016. április 20. 21:13
A nyugati közvélemény nem egységes. Tessék a kommenteket nézni. Már ahol nem tiltják gyorsan le őket.
gudmen
2016. április 20. 19:26
"Egy negyedév adatából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni – halljuk sokszor. Hogy néz ki a „nagy kép” (big picture), a nagy egész? Nem túl jól, amint grafikonunkon is látható, a statisztikai hivatal (KSH) által számított GDP indexe (384 százalék) még mindig nem érte el teljesen a 2005-ös szintet (385 százalék). Vagyis, épphogy alulról súroljuk a 2005-ös színvonalat, közel tíz év alatt nem növekedtünk semmit. Egy másik megközelítésben a 2009-es válságév óta lényegében stagnálunk, megszűnt az érdemi növekedés. Valami van, a trend inkább felfelé tart, de nagyon lassan. Végül nem árt megjegyezni, az, hogy a GDP, a „bruttó hazai termék” egyre magasabb, semmit nem mond arról, hogyan él a lakosság. Attól egy országban akár a fél lakosság is kihalhat, a GDP csak egy átlag, nem utal arra, hogy hogyan osztják el a javakat. Nőhet úgy is a GDP, hogy sokan egyre rosszabbul, kevesen pedig egyre jobban élnek, vagy például a lakosság helyzete stagnál, de gazdagodik az állam."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!