Forradalmárok és államférfiak

2016. március 15. 10:00

A forradalom vezetői sem szokták ebédkor hazaküldeni a polgárokat, és ejtőzés után égő kanóccal az ágyúik mellett álló tüzérek sorfala között sétáltatni őket politikai foglyok kiszabadítására.

2016. március 15. 10:00
Takács Péter
Takács Péter
Magyar Nemzet

„Hol volt már itt, 1898-ban és 1927-ben március idusa és április 11-e. Legfeljebb néhány lerongyolódott, veterán honvédnak és azoknak az I. világháborúban megnyomorodott magyar katonáknak a szívében, akiket 1916. december 30-án, IV. Károly koronázásakor a király elé vezetett Bánffy Miklós. Pedig március 15-e és április 11-e, ez a végzetesen összetartozó és egymástól sem Ferenc József, sem Horthy Miklós familiárisai által szét nem szakítható két nap – ahogy Deák fogalmazott – a történelem védelme alatt áll. Az összetartozásuk is. Ez a két nap a magyar nemzet egésze számára a legfontosabb világi örömök forrása lehetett volna és lehetne. Ez az a két nap, amikor a két szabad királyi városban – Pesten és Pozsonyban – tüntetők és törvényhozók, az ifjúság lelkesedése és a megfontolt honatyák együttes akarata tudatos, de mindmáig homály takarta belátástól vezérelve »tenyerükbe, szívükbe és elméjükbe zárták az ország és a nemzet« sorsát.

Az Apponyi György vezette konzervatívok elnémultak. Egy-két Jellasiccsal paktáló császárimádó, majd egy-két muszkavezető kivételével legfeljebb a palotájuk ablakából vagy a kastélyparkjuk kapujából szemlélték a honvédek masírozását. Persze a Habsburg-dinasztia, az más… A hűséget nekik esküvő hadseregük is más. A birodalomban nem volt osztrák, cseh, magyar vagy horvát hadsereg. Ilyen jelzőkkel megkülönböztetett ezredei voltak ugyan az osztrák császárnak, de nem a magyar királynak. Őket és a forradalom ellen szolgálatukba szegődött embereket nyugodtan kezelhetjük nemzeten kívüliekként. Nem a saját akaratukból. A mindenkori császár rájuk kényszerítette eskü miatt.

Máig sem derült ki igazán, hogy miért, de a Batthyány és Kossuth vezette nemzeti liberálisok 1848. március 3-tól április 11-ig – nem a hatalomból kihátrált konzervatívoktól, legfeljebb a pesti radikálisoktól befolyásolva – zavartalanul alkothatták meg a polgári magyar nemzet társadalmi és intézményi hálózatának a megszervezéséhez vezető alaptörvényeket. Az arisztokraták, a Kancellária és a Helytartótanács emberei is a háttérbe vonultak. Átengedték a végrehajtó hatalom gyakorlását a népképviseleti alapon választott országgyűlés által számon kérhető minisztériumnak.

Hogy erről volt-e egyeztetés »a régi bürokraták és a helyükbe állók« között, arról sem a régebbi, sem az újabb kori történetírás nem értekezik. Emlékiratok utalásai, visszaemlékezések foszlányai, magánlevelek titokzatosan utalnak ilyen történésre. Ezeknél a sejtéseknél, utalásoknál többet elmondanak a március 3-a után történtek. Feltehetően Pesten is, Pozsonyban is ezért gördültek olyan simán az események, ezért volt olyan békés március 15-e, ahogy annak tanúja volt a magyar történelem. Politikusok is, történészek is tudják: a forradalmak nem úgy zajlanak, hogy lángszavú költőknek nyomdatulajdonosok súgják meg a sajtóprés lefoglalásának lehetőségét. A forradalom vezetői sem szokták ebédkor hazaküldeni a polgárokat, és ejtőzés után égő kanóccal az ágyúik mellett álló tüzérek sorfala között sétáltatni őket politikai foglyok kiszabadítására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. március 15. 19:24
Csak egy kérdés a Szerzőhöz. Ha- ami a történelemben nemlétező fogalom, hisz MINDEN MEGTÖRTÉNIK -azért TÖRTÉNELEM. Ám lehet, hogy "valami" lejátszódott a színfalak mögött.A bosszúállás és módszerei: Haynau, Bach, Schmerling. A Vésztörvényszékek. Netán így akarták eltüntetni a radikálisnak bizonyuló személyeket? Hiszen utána ők provokáltak ÖSSZEESKÜVÉSEKET.Tehát a jelek szerint tudtak mindenről?Idehaza is,- és ezekkel kötöttek vélhetően titkos alkut? Nem lehetséges, hogy az európai uralkodók- éppen a bécsi Szentszövetség hatására- vették rá a reformereket a háttéralkura, ha volt? Nem tudni. A titok örökre titok marad. Szerintem az alku meghiusítása a fiatal és vérig sértett IFJÚ CSÁSZÁR magánbosszúja volt, rásegített erre a császári kedves mama Zsófia .(Lásd: Batthyány pletykák)
Dénia
2016. március 15. 14:19
"A forradalom vezetői sem szokták ebédkor hazaküldeni a polgárokat, és ejtőzés után égő kanóccal az ágyúik mellett álló tüzérek sorfala között sétáltatni őket politikai foglyok kiszabadítására." Dehogynem. Ez 48 márc. 15-én megtörtént. Azért duzzadt télutánra olyan nagyra a forradalmi tömeg, mert a délelőtti forradalmárok hazamentek ebédelni, és elterjesztették a hírt :) Amúgy tényleg.
kgyula
2016. március 15. 13:53
"...Batthyány Lajos inkább hagyta magát hóhér által elveszejteni, semmint tízezrével a biztos halálba vezényelni a kiképzetlen, fegyver és felszerelés nélküli honvédeket." Mert ki volt az, aki "tízezrével a biztos halálba" vezényelte a honvédeket? Akik mellesleg ha fegyver és felszerelés nélkül lettek volna, Magyarország nem szabadul fel a tavaszi hadjárat végére. És ugye nem magyar politikus vitte háborúba az országot, hanem belekényszerítették már 48 júniusa óta a védekező háborúba...? Egy történésztől elvárható lenne, hogy ne dobálózzék ostoba, minden ténybeli alapot nélkülöző kitételekkel, mert csak az ostoba elfogultságáról tesz bizonyságot.
kgyula
2016. március 15. 13:47
„azon törvényhozási alkotásokról, melyekkel az alkotmányos jogok a nemzet minden osztályára kiterjesztettek”." Így igaz. Ez a lényege 1848-nak: a polgári Magyarország és az alkotmányosság születése. Az áprilisi törvények összessége egy komplett polgári alkotmányt tesznek ki. Ezt kellene ünnepelni, ahogy a kultúrnemzetek többsége állami ünnepeiket a polgári alkotmányosság valamely évfordulójához köti. Az "ezeréves" alkotmányt pedig oda kellene tenni, ahová való: a mesék világába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!