Kréta és ördögbot

2016. február 23. 08:30

A gyakorlatban viszont a hosszadalmas pályáztatási-beszerzési folyamat nem való – legalábbis ebben a formájában – a közoktatásba. Amit ugyanis az állam nyer a réven, azt az iskolák (bőven) elveszítik a vámon.

2016. február 23. 08:30
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

„A fenti üzenet természetesen fikció, de abszurditását éppen az adja, hogy akár meg is születhetett volna a 2016-os Magyarországon. A közoktatásban kirobbant tiltakozáshullám egyik – ha nem a legfőbb – oka a túlzott központosítás, és annak megtestesítője, a Klik működése – jelen esetben inkább működésképtelensége volt. Az elmúlt hetekben a szélesebb nyilvánosság is megismerte azokat az alapvető problémákat, amelyekkel a pedagógusok és a diákok az egykori közoktatásügyi miniszter nevét viselő intézmény létrehozása óta nap mint nap szembesülnek.

Mindezek hátterében a központosított közbeszerzések rendszere áll, amelynek az a lényege, hogy az iskolák igényeit a tankerületeken keresztül összesíti a Klik, majd ez alapján írják ki a pályázatokat. Így elvileg olcsóbban tudják beszerezni a napi működéshez szükséges eszközöket. A gyakorlatban viszont a hosszadalmas pályáztatási-beszerzési folyamat nem való – legalábbis ebben a formájában – a közoktatásba. Amit ugyanis az állam nyer a réven, azt az iskolák (bőven) elveszítik a vámon. Nem véletlen, hogy a tiltakozáshullám elején Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter rögtön beszerzési kártyát ígért az iskolaigazgatóknak.

Bár akkor már vélhetően a vége felé jártak azok a közbeszerzési pályázatok, amelyek során összességében csaknem félmilliárd forintért vásárol a Klik az oktatási intézmények számára egyebek között 288 csocsóasztalt, 1440 ördögbotszettet, 576 dartstáblát és ugyanennyi petanque-készletet. Félreértés ne essék, ezek is fontosak a gyermekek testi-szellemi fejlődése érdekében, de amikor egy rosszul szervezett intézmény 17 milliárdos adóssággal küszködik, lenne ennél fontosabb dolga. Mondjuk az, hogy jól felszerelt iskolák működjenek, ahol a kréta helyét végre átveszi a digitális tábla.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. február 23. 09:45
Igen, ez biztosan így lehet vagy legalábbis részbe, de ahogy elnézzük a tüntetőket, ők fix, hogy nem a kréta meg a wc papír hiánya miatt tüntetnek..Ők ellenőrzés nélkül szeretnének dolgozni nagyon sok pénzért, jócskán csökkentett tananyaggal és sok-sok szabadidővel.
Onurisz
2016. február 23. 09:11
Ez az ostoba "központosított közbeszerzési rendszer" nem csak az iskolába nem való. Sehova nem való, semmire nem való! A legnagyobb ökörség, amit eddig sikerült kitalálni. Átláthatatlan, elképesztően bürokratikus és lassú, mint a csiga. Hónapokig tart olyan eszközök beszerzése, amit a sarki üzletben fél óra alatt le lehetne bonyolítani, s egy országos apparátus épült ki rá külön központi intézménnyel. Ha ennek a költségeit rátesszük az árakra, akkor összességében valószínűleg nincs rajta semmi megtakarítás. Ha pedig azt a többlet időráfordítást és mérgelődést is forintosítani lehetne, ami a hülye rendszer miatt keletkezik, akkor ez a a legdrágább "olcsítás", amit balfácánok kitaláltak.
mawseed
2016. február 23. 09:00
A lényeg, hogy a KLIK hónapok óta a béreken kívül egyetlen számlát nem volt képes kifizetni, ismerte el a vezetője. Minden más csak felesleges hablaty, és az orbanista oktatáspolitika látványos csődje. Lehet kockás ingesezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!