Engem az életem végéig fognak figyelni

2016. február 10. 16:15

Az ’50 es évektől, amikortól apámat elzárták, azóta figyeltek. És most is figyelnek. Engem az életem végéig fognak figyelni. Interjú.

2016. február 10. 16:15
Frunda György
Átlátszó Erdély

1987-ben az ön álneve »Friciu«, illetve »Frend«.

Volt »Friciu«, »Frend«, »Emil« és még egy csomó álnév, ezeken az álneveken írtak rólam, nem én írtam. Én úgy értelmeztem, amikor láttam.

Ez hálózati dossziéban van.

Nem próbáltak meg, nem tudom, miről van szó. Engem azzal az egy alkalom kivételével, amikor a dán barátnőm miatt behívtak, soha meg nem próbált senki más beépíteni.

Ekkor, furcsamód, nincsen nyoma annak, hogy be szerették volna építeni. Egy büntetést kellett kifizessen, és onnantól kezdve jó néhány évig megfigyelték. Nem 1982-ben próbálták beszervezni, hanem 1987-ben.

Ha behívtak, nem azért hívtak be, hogy büntetést fizess. Hogy ez az egész jelenet miért nincsen benne a Securitate dossziéban, ajánlom magának, hogy beszéljen azokkal, akik – léteztek, vagy nem léteztek, de – örökölték a dossziékat.

Puskás kapitánnyal beszéltem, nem tagad semmit.

Én azt nem is tagadom, hogy többször találkoztam vele. Együtt drukkoltunk az ASA-nak, együtt voltunk a Maros vendéglőben. Ez az ember soha az életében nem kérte, hogy legyek neki bármilyen módon segítségére.

Tudta azt, hogy a Securitaténál dolgozik?

Hogyne. Mindenki tudta. Nem volt akkor titok. Minden nap találkoztunk velük az utcán. A feleségem a Securitate kapujában lakott, én ’83 óta udvaroltam a feleségemnek. A kapuja előtt mentek el a Securitate-tisztek minden nap.

Mi lehet ez a kémelhárítás kiképzés, amiről szó van ezekben a dossziékban?

Nem tudom, ilyesmit nekem soha senki nem javasolt, nem is beszélt erről. Egy alkalommal, amikor bevittek, kérdeztek B.P.-ről, aki egy vásárhelyi fiú, volt aki kiment Izraelbe. Amikor egyszer hazajött, odaadtam neki az autómat, ezért bevittek. Sugallták, hogy ő kém lenne, én azt mondtam, nem hiszem.

De a kémelhárítás nem így működik, kikeresik, leellenőrzik a múltját, a jelenét, a dossziéját elviszik, felkészítik, úgy lesz valakiből kémelhárító.

A ’70-es évektől figyelték Önt, számtalan jellemzés is van…

Az ’50 es évektől, amikortól apámat elzárták, azóta figyeltek. És most is figyelnek. Engem az életem végéig fognak figyelni.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2016. február 10. 20:51
Van olyan, hogy hazaárulás.
Dracula
2016. február 10. 19:22
http://goo.gl/YUo55H ".În Raportul următor, cu Nr. 322/004521, din 21.12.1979, căpitanul în cauză solicită scoaterea de sub urmărire a clientului său, întrucât "Din materialul obţinut în procesul supravegherii informative, a rezultat că sus numitul ar fi corespunzător pentru a fi folosit în munca informativă. Fiind contactat, cel în cauză s-a dovedit sincer şi deschis faţă de organele noastre, relatând aspecte de interes operativ. Cu aprobarea conducerii profesionale, sus numitul a fost recrutat în calitate de informator." Röviden " a beszervezése megtörtént" *********** Hogy ki volt besúgó, azt mi mondjuk meg. CNSAS
bölcsuhú
2016. február 10. 18:51
Ghita, Ghita, miért is hívnak így Vásárhelyen is?
Ellensúly
2016. február 10. 16:42
Markó Béla, Frunda György, Eckstein-Kovács Péter, Verestóy Attila óriási szolgálatot tett a soviniszta elnyomó román hatalomnak. A kilencvenes évek elején teljesen természetes cél volt az autonómia visszaállítása (nem megadása, hiszen 1968-ig úgy-ahogy létezett!), ma már elérhetetlen messzeségben van, ráadásul a jogsértések, a hatalmi agresszió, a magyar nyelv és kultúra üldözése mit sem csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!