Átnevezték a rasszistának titulált képeket

2016. január 05. 17:26

Csakhogy a történelem maga és annak minden nyoma ellentétes a biztonságos terek igényével. Ahol múlt van, ott nincs safe space – mert a történelem minden volt, csak nem biztonságos tér.

2016. január 05. 17:26
Zsuppán András
Válasz.hu

„Az utóbbi egyébként még akár indokolt is lenne, mivel ezek mai szövegek, szóljanak a mai kor nyelvén. Viszont egy festmény címe integráns része a műalkotásnak: a festő eredeti szándékát, illetve az adott kor világát tükrözi. A képek átnevezése egyszerű történelemhamisítás: úgy teszünk, mintha az elmúlt századok emberei ugyanúgy gondolkodtak volna, mint a jelenkor látogatói, noha a múltban a ma dehonesztálónak tekintett kifejezéseket természetes módon használták.

Ezt elég egyszerű belátni az irodalmi szövegek vagy a Biblia kapcsán. Szóljon arról a prédikáció, hogyan gyógyította meg Jézus a fogyatékossággal élőt? Költsék át Arany János művét nagyidai romákká? (...)

Csakhogy mindez része egy aggasztó trendnek, ami a nyugati egyetemi világból indult el: a 21. századi politikai korrektség harcosai »biztonságos tereket« követelnek. A safe space olyan hely, ahol az állítólag hátrányos helyzetű csoportok tagjait semmilyen érzelmi bántódás nem érheti, nem találkoznak sértő gondolatokkal, gesztusokkal, mondatokkal, szobrokkal, ételekkel.

A diákmozgalmárok azt követelik, hogy az egyetemek legyenek »biztonságos terek« – és most a jelek szerint a Rijksmuseum is safe space lesz, vagy minimum trigger warningot, tartalmi figyelmeztést kellene első lépésként rányomtatni a belépőjegyekre. Borítékolható, hogy a mozgalom nem áll meg itt, és egyre több mindent kell »biztonságossá« alakítani.

Csakhogy a történelem maga és annak minden nyoma ellentétes a biztonságos terek igényével. Ahol múlt van, ott nincs safe space – mert a történelem minden volt, csak nem biztonságos tér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2016. január 06. 10:06
néhány szaros alapít egy diákegyesületet, és a fél világ haptákban áll előttük.
Gusztav12
2016. január 06. 03:24
Most akadtam bele egy kiváló előadásba. Az előadó egy svájci német történész professzor Daniele Ganser. Magyar feliratos. Először nem akartam megnézni, de annyira jól beszél, hogy végignéztem. Íme: https://www.youtube.com/watch?v=fd3h_pSQ2cM A lényeg. 1 repülőgép, egy torony, 1 repülőgép, egy torony, Nincs repülőgép, egy torony. A WTC7 épület ipari felrobbantása minden 9/11 kételkedőnek válasz!! (Németül beszél, magyar felirattal)
kulalak
2016. január 06. 02:18
A mozijegyemmel megnézhetek akármilyen káromkodós, niggerezős, drogos, gyilkolászós horrort, de a múzeumjegyemmel csak PC-t kapok. WTF?
KannibálTatárÚr
2016. január 05. 23:45
Magyarban a néger nem fekete szint jelent,hanem az egyik embertipust (fajt?). Hogyan lehet ezentúl megnevezni az Afrika déli részéről származókat? Visszatérünk a régi, de már elfeledett szerecsenhez? De akkor meg szerecsen lesz sértő. Szabadulni az elmebajos Nyugattól!!! Viszarionivics, segíts!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!