Ma már nem az számít tudásnak, amit a miniszter gondol

2016. január 31. 12:53

A kormányzat a tudásról egy 19. századi paradigmában gondolkodik. Nem csoda, ha a PISA-eredmények nem javulnak (hiszen az OECD felmérésében egyszerűen más számít tudásnak mint a mi iskoláinkban).

2016. január 31. 12:53
Nádori Gergely
Index

„A mostani világban az ismeretek és az eljárások nagy részét is gépekben tároljuk és gépek képesek azokat elvégezni, az így felszabadult szellemi kapacitás kreativitásra, innovációra, együttműködésre fordítható, ezért ez is lesz a tudás mérője. A tárgyi tudás már csak egy (nem is a leglényegesebb) eleme a tudásnak. Tudni kell hol keresni, jó kérdéseket megfogalmazni, ami ismeretek nélkül nem lehetséges, viszont az aprólékos részletek sorolása helyett inkább a nagy kép átlátására van szükség hozzá. (...)

A magyar oktatásirányítás ebből a változásból semmit sem vesz észre. Mintha a szekéren ülve csak bámulná, ahogy az egyre gyorsabb autók elhaladnak mellette és ahelyett, hogy átülne egybe, csak egyre jobban csattogtatná az ostort. A szoros tantervi szabályozás, ami nem hagy helyet az innovációnak és a projekt-szerű tanulásnak, a tényanyag hangsúlyozása a kerettantervben vagy akár az az apróság, hogy az idén már nem használható olyan atlasz a történelemérettségin, amiben kronológia is van – tehát a diákoknak az összes lehetséges évszámot fejben kell tartaniuk –, mind azt mutatják, hogy a kormányzat a tudásról egy 19. századi paradigmában gondolkodik. Nem csoda, ha a PISA-eredmények nem javulnak (hiszen az OECD felmérésében egyszerűen más számít tudásnak mint a mi iskoláinkban).

A tanárok pedig abban a helyzetben vannak, mint a korábbi példában a ló: csattog az ostor a hátukon, de pontosan tudják, hogy ettől még nem fogják utolérni a mellettük elhúzó Ferrarikat. Hiába kell központi tantervekből és tankönyvekből tanítaniuk, portfoliót és önértékelést írniuk, 32 órát az iskolaépületben tölteniük és a gyerekeket is bent tartaniuk késő délutánig, hiába kell egyre több és több tényt belepréselniük a gyerekek fejébe, tudják, hogy ez egy lépést sem visz közelebb a 21. századi tudáshoz. Közben ők is látják, hogy a világ, a szülők, a gyerekek elvárásai nem azok, mint amit miniszter megkíván, látják, hogy ebben a rendszerben nincs helye projektmunkának, együttműködésnek, kreativitásnak, problémamegoldásnak, IKT eszközök alkotó használatának, pedig ez az, amit a világ elvár. De jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a valódi problémáikat az oktatás irányítói megérteni sem képesek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. február 02. 13:33
Az igazi tudás libsimódra: "...A videóban egy olyan kísérletet végeztek, amelyben Karl Marxot, a kommunista ideológust tüntették fel Hillary Clinton pénzügyi tanácsadójaként és támogatójaként. A demokrata szimpatizánsoknak csupán alá kellett írniuk a petíciót annak érdekében, hogy az 1883-ban elhunyt kommunista, Hillary Clinton helyetteseként indulhasson. A szignójukkal hozzájáruló demokrata szavazóknak egyrészt fel sem tűnt, hogy Karl Marx több mint százhúsz éve nem él. Másrészt a beépített műsorvezető szájából elhangzó kommunista jelző sem zavarja kifejezetten a potenciális támogatókat..." brávó!!!
catalina9
2016. február 02. 10:11
Pinter68 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. február 1. 22:51 Nádori "elvtárs" az egyik legszínvonalasabb magyar középiskolának az Alternativ Közgazdasági Gimnáziumnak a tanára.." hogy miért is nem lepődtem meg...?
catalina9
2016. február 01. 14:30
Közben ők is látják, hogy a világ, a szülők, a gyerekek elvárásai nem azok, mint amit miniszter megkíván, látják, hogy ebben a rendszerben nincs helye projektmunkának, együttműködésnek, kreativitásnak, problémamegoldásnak, IKT eszközök alkotó használatának, pedig ez az, amit a világ elvár...." Hát nem gyönyörű...maga Magyar Bálint képe ragyog fel a kék égbolton.
catalina9
2016. február 01. 14:28
-Tanár úr, mikor fog nekem hiányozni a Thales tételnek. -Ha nem tanulod meg, semmikor. Ahogy a gondolkozás em hiányzik Nádori elvtársnak, mikor előáll a libsimarhaságaival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!