A török-orosz összezördülés következményeiről

2015. december 02. 14:33

Hatvanhárom év óta először lőtt le NATO-tagország orosz repülőgépet. Mi lesz most?

2015. december 02. 14:33
Rózsa Kitti
Danube Institute

„Hatvanhárom év óta először lőtt le NATO-tagország orosz repülőgépet. Mi lesz most? Uri Friedman a The Atlantic oldalán megjelent cikkében a török légtérben november 24-én lelőtt orosz vadászbombázó incidensét elemzi: »Ha új konfliktust nem is fog okozni, megnehezíti egy régebbi ellentét lezárását« – írja a szerző. (...)

Oroszország szeptemberben kezdte meg a légitámadásokat Szíriában, általában Törökország déli részéhez közel. Ezen a területen történt az incidens is. Októberben már többször közel kerültek a török légtérhez, és Friedman szerint ez a török elnököt arra késztette, hogy megszorításokkal fenyegetőzzön az egyre inkább erősödő orosz-török kereskedelmi kapcsolatokban. Emellett Erdoğan azt is nehezményezte, hogy az oroszok a szíriai türkméneket (turkománokat) bombázzák, akik török származásúak (nem mellesleg Aszad-ellenes lázadók és magukra vállalták a katapultált orosz pilóta lelövését).

Egyesek azt feltételezik, hogy Oroszország betörései a török légtérbe nem véletlenszerűek: szándékosan tesztelik Törökországot, a NATO-t és az amerikaiak által vezetett koalíciót, illetve az általuk felvázolt, a Szíria jövőjére vonatkozó, Bassár el-Aszad nélküli víziójukat. Az elképzelés szerint biztonsági övezeteket alakítanának ki Szíria északnyugati részén, ahol az orosz bombázók a legaktívabbak.

Friedman szerint az elmúlt hetek eseményei – az orosz utasszállító lelövése Egyiptomban, a párizsi támadások – új lendületet adtak a szíriai konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai tárgyalásoknak. Már arra vonatkozó hírek is megjelentek, hogy a nagyhatalmak meglepő haladást értek el és kilátásba helyezték Aszad és a kevésbé radikális lázadó csoportok közötti tűzszünet megkötését.

Ha a törökök és az oroszok közötti proxy-háború intenzívebbé válik, az akadályozhatja a rendezési folyamatokat és gátolhatja a kompromisszumok megkötését, amelyek kritikusok lennének még egy látszólagos béke elérése szempontjából is Szíriában. Ha a két fél továbbra is támogatásáról biztosítja az általuk preferált frakciókat, csak tovább nyújtják a polgárháborút.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. december 02. 15:56
Egyesek szerint ... Friedmann szerint ... Rózsa Kittinek saját véleménye nincsen?
Fritz Gerlich
2015. december 02. 15:53
A magyar külpolitika csődje: http://nemhiszemhogy.blog.hu/2015/12/02/a_magyar_kulpolitika_csodje
Akitlosz
2015. december 02. 15:37
Egyesek meg azt feltételezik, hogy Törökország teszteli szándékosan Oroszországot és a NATO-t is. Törökország részéről ez egy előre megtervezett akció volt.
brekker
2015. december 02. 14:51
Why is the US Hanging Turkey Out to Dry? http://thesaker.is/why-is-the-us-hanging-turkey-out-to-dry-article-by-andrew-korybko/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!