Mikulás számla nélkül

2015. december 13. 09:11

A szabályok alól persze egyetlen Mikulás sem lehet kivétel, de az internetes fórumokon azóta is zajlik a vita arról, nem mentek-e túl messzire ezzel az akcióval az adóellenőrök.

2015. december 13. 09:11
Pápay György
Magyar Nemzet

„Kíváncsi szemek figyelik mostanában a Mikulásokat. Erről a minap első kézből értesülhettem, miután a feleségem munkahelyi mikulásünnepségre vitte két gyerekünket. Óvodás kisfiam éberségét még könnyen elaltatja a piros sapka és a hófehér szakáll, de kisiskolás lányom az ajándékok kiosztása után feltette a kérdést: »Anya, te tényleg nem vetted észre, hogy az egyik kollégád volt beöltözve?« A leleplezett munkatársnak szerencsére nem kellett komolyabb retorziótól tartania, mivel feladatát – jogkövető állampolgárként – ingyen és bérmentve végezte. Így az ügy legkomolyabb következménye, hogy a kíváncsi szemek tulajdonosa kevésbé hisz a csodákban.

Nem volt ilyen szerencséje annak a Mikulásnak, akit a NAV ellenőrei buktattak le. Ők már rég nem hisznek a csodákban, nem téveszti meg őket a fehér szakáll. Sőt, mint a TV2 riportjából kiderült, az adóhatóság emberei biztosra mentek: szülőnek álcázva házhoz hívták a Mikulást, majd amikor az a műsor végén nem adott számlát, előkerültek az igazolványok. (Arról nem tudni, mindez hogyan érintette az álcázáshoz használt gyerekek érzelmi fejlődését.) A csőbe húzott férfi – akire akár kétszázezer forint büntetés is kiszabható – a Tényeknek nyilatkozva elismerte: nem gondolta, hogy az év egyetlen napján végzett munkáért érdemes lenne kiváltania a mikulásigazolványt. Hiszen kényszermikulásként egész évben fizethetné maga után a közterheket, így pedig nem érné meg neki az egész. A szabályok alól persze egyetlen Mikulás sem lehet kivétel, de az internetes fórumokon azóta is zajlik a vita arról, nem mentek-e túl messzire ezzel az akcióval az adóellenőrök.

Ez az eset is rávilágít arra, milyen neuralgikus ma az állam és a Mikulások viszonya. A kormányzat a jelszavak szintjén támogatja ugyan a kis és közepes Mikulásokat, sokan mégis úgy érzik, bolond, aki ma Mikulásnak áll Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áljvagykivagy
2015. december 14. 05:59
És kifizették a mikulást? Mert ha nem be kell perelni a NAV-ot.
Biomechanoid
2015. december 13. 21:01
Én arra lennék kíváncsi, mennyibe került megszervezni a mikulás csőbehúzó akciót. Mennyibe került egy tizenpárezer forintos adócsalást leleplezni? Vajon megérte az adófizetők pénzét erre használni?
tango47
2015. december 13. 18:26
Nam az alkalmi munkét végzőkön kellene rugózni. Van épp elég szakma (műkörmös, kozmetikus), akik még hírből sem ismerik, hogy mi az a számla.
Csomorkany
2015. december 13. 17:57
Egy napnyi minimálbér a tb-jét be kell fizetnem, pedig a lapátolás max. egy óra. Sajnálom, így nincs törvényes üzlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!