A kvótaterv bukása

2015. október 20. 16:31

Az EU – kínokkal világra hozott, de korcsnak és életképtelennek bizonyult – értelmetlen kvótaterve, amely egyébként sem az okokat kezeli, csak a következményeket próbálja szétteríteni a tagállamok között, megbukott.

2015. október 20. 16:31
Mernyó Ferenc
Facebook
A menekültkvótákkal és a kvótarendszer csődjével egyszer már foglalkoztam. Most azért bátorkodom ismét elővenni, mert a menekültkvótákról elfogadott, jogilag erősen vitatható döntésben – mint cseppben a tenger – visszatükröződik az Európai Unió működésképtelensége, immár nem csak a menekültválságban, de azon túl is.
 
Korábbi írásomhoz az adta az apropót, hogy az ENSZ menekültügyi szóvivője beszélt lelkesen egy tévéműsorban arról, hogy végre megkezdődött a menedékkérők áthelyezése az EU-ban. Ám a valóságban kevesebb mint két tucat (írd és mondd: 19) eritreait ültettek – ünnepélyes külsőségek közepette – repülőre valahol Olaszországban, hogy Svédországba küldjék őket. Mindenki ünnepelt, bár többen voltak a hivatalos személyek az eseményen, mint maguk a Svédországba készülő menedékkérők. 
 
Csakhogy ezek az eritreaiak eredetileg is Svédországba akartak eljutni! Így érthetetlen a kincstári lelkesedés.
 
A minap azonban már Jean Asselborn, az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg bevándorlásügyi és külügyminisztere is megkongatta a vészharangot. 
 
A miniszter a görögországi tapasztalatairól számolt be a Spiegelnek. Kiderült, hogy a kvóták szerint felosztani kívánt 160 ezerből eddig mindössze (csak azt a) 19 menedékkérőt sikerült „szétosztani” az uniós tagállamok között – valójában elküldeni Svédországba –, akik maguk is, és éppen oda szerettek volna eljutni. Az aktus semmiképpen nem tekinthető a menekültek elosztását célzó kvótaterv működési sikerének.
 
„Leszbosz szigetére naponta 4 ezer ember érkezik, eddig mindössze egyetlen egy menekült adta be menedékjog iránti kérelmét Görögországban. Asselborn szerint a helyzet az, hogy a migránsok még most is inkább hisznek az embercsempészeknek, mint a hatóságoknak. Nem akarnak Görögországban dekkolni és ügyük elbírálására várni, inkább maguk igyekeznek átjutni a szigetről a kontinensre, onnan pedig Németországba” – írja az index.
 
Így könnyen kiszámolható – csak egy mosoly kedvéért –, hogy havi 19 fővel kalkulálva 700 év múlva sem érnénk a 160 ezres kvóta végére. De havi ezer fővel is több mint 13 évig tartana.
 
Közben kiderült, hogy bár Litvánia is megszavazta a menekült kvótákat – annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás adatai szerint a litvánok 80%-a (!) nem akar menekülteket befogadni – és a kormány jelezte is Brüsszelnek a menedéket kapottak fogadására való készségét, de a menedékkérők nem akarnak Litvániába költözni. Pedig ezt kvóta írja elő, ami nem csak Litvániára, de a menedékkérőkre is kötelező (lenne).
 
Így csak tovább súlyosbítja a helyzetet az a körülmény, hogy nem csak bizonyos tagországok nem fogadják el a kvótarendszert (Magyarország, Románia, Szlovákia és Csehország szavazott ellene, Finnország tartózkodott, de pl. Nagy-Britannia, Dánia, Írország nincs is benne az együttműködési rendszerben), de az a migránsokat sem érdekli. A migránsok csak az igazán jóléti államokban (Németország, Franciaország, Dánia, Nagy-Britannia, Svédország, Norvégia) akarnak „menekültek” lenni. Ahol a szociális ellátórendszerből urasan lehet élni Afganisztánhoz, Szíriához, Irakhoz, Afrikához – sőt, még egyes kelet-európai országokhoz képest is. Így belátható, hogy az EU jelenlegi működési rendjében – és az egyes országokban mérhető életszínvonalbeli különbségek mellett – a menedékkérők nem kényszeríthetők abban az országban letelepedni, ahova nekik kvóta szerint menni kellene. 
 
Az EU-tagországok több mint fele a migránsoknak – ilyen vagy olyan okból – nem opció.
 
Közben Magyarország és Szlovákia lényegében döntött, hogy nem fogadja el a menekültkvótákról szóló döntést, egyben bíróságon támadja meg azt – tekintettel, hogy azt olyan fórum és olyan szavazással hozta meg, amelynek nem volt felhatalmazása a szuverenitást ilyen mértékben sértő módon elvonni a tagállamok hatáskörét. Ráadásul csak többségi és nem egyhangú döntés született, így a kvóta ellen szavazó tagállamokra semmiképpen nem terjeszthető ki (a többiek akár önkéntes alapon is működtethetik, ha akarják, de a litván példa is mutatja, hogy vélhetően ennek sincs igazán jövője). 
 
Orbán Viktor – még a híres bécsi sajtótájékoztatóján – egy plasztikus példában úgy fogalmazott: a kvótarendszer azért működésképtelen, mert az olyan, mintha egy házban, ahol csőtörés van, nem a főcsap elzárásával foglalkoznánk, hanem azon vitáznánk, hogy ki mennyi vizet köteles felfogni egy lavórban. A kormányfő szerint a csőtörés okát kell megszüntetni, ami jelenleg Görögországban van. 
 
„Amíg én leszek a kormányfő, Szlovákiában nem alkalmazzák a kötelező kvótákat a migránsok elosztására” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban még aznap arra reagálva, hogy az európai uniós tagországok belügyminiszterei nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét. Fico azt is hozzátette, hogy „Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a keddi brüsszeli döntés jogi következményeit, és ezzel önkéntesen kiteszi magát annak, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen”. Kifejtette: Szlovákia ellenállásának „nagy hozzáadott értéke” lesz, mert, mint mondta, az nem csupán a migránsok elhelyezéséről szóló kvótákat, hanem az unió teljes további működését is érinti majd.
 
Valószínű, hogy Merkel is érzi, hogy a kvótarendszerről hozott döntés nem állja ki a törvényesség próbáját az Európa Bíróság előtt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a minapi meglehetősen durva elszólása, hogy ideje lenne, ha a kelet-európai országok is kivennék a részüket az EU terheiből, ha már az előnyeit élvezik (sic!). Most a kijelentés valóságtartalmával ne is foglalkozzunk, csak azzal, hogy ez a nyers és tapintatlan elszólás mennyire jelzi a Bundesmuti teljes tanácstalanságát és döntésképtelenségét – az egyébként főleg általa okozott - menekültválságban. 
 
Itt azonban még nincs vége. 
 
A németek ugyanis – az EU működési gyakorlatában szokatlan módon – a minapi EU csúcson egy olyan részt kívántak utólag becsempészni a tanácskozás megszövegezett zárónyilatkozatába, amely a tagállamok első számú vezetőinek aláírásával írta volna felül a belügyminiszterek korábbi többségi döntését a kvótákról. A hivatkozott részt végül nem sikerült becsempészni a zárónyilatkozat szövegébe, ám világosan mutatja a németek kétségbeesését. Egyben azt is, hogy Merkel is tisztában van szeptemberben „elfogadott” kvótadöntés jogi tarthatatlanságával. 
 
Ficonak valószínűleg igaza lesz. 
 
A kvótarendszer egy hónappal ezelőtti áterőszakolása, majd a döntés további erőszakos proponálása (lásd Hollande fenyegető kijelentését a kvótát elutasító országok EU támogatásának megvonásáról, vagy az európai baloldal támadását Fico pártja ellen) olyan súlyos konfliktust teremtett és fog még teremteni az EU-tagországok között, amely végső soron „az unió teljes további működését is érinti majd”.
 
Mi pedig rögzíthetjük, hogy az EU – kínokkal világra hozott, de korcsnak és életképtelennek bizonyult – értelmetlen kvótaterve, amely egyébként sem az okokat kezeli, csak a következményeket próbálja szétteríteni a tagállamok között, megbukott. Még az előtt, hogy annak alapján legalább az első ezer menekültet (ami kevesebb, mint a terv egy százaléka) felosztották volna.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovacs Nocraft Jozsefne
2015. október 20. 20:01
"Ráadásul csak többségi és nem egyhangú döntés született, így a kvóta ellen szavazó tagállamokra semmiképpen nem terjeszthető ki" Nekem semmi bajom nincs ezzel a döntéssel, amíg csak az igennel szavazó tagállamokra vonatkozik. ;)
Tündér_Lala
2015. október 20. 19:04
Sok kérdés felmerül itt. - A szabadkereskedemi megállapodást is Úgy szeretnék keresztül verni, hogy valami miniszterek többsége megszavazza azt ? A muttit el lehet küldeni, de ő legalább ügyes kamarilla politikus (csöndben a németek boldogulásán dolgozgat, lásd csak az északiáramlat2-t), de ki lenne az, aki végre kemény gerinccel kiállna a migrációt szervezőkel szemben. (nem, nem az embercsempészek azok) Németország mint az EU legerősebb hatalma vagy kitör a libsi agymosásból és képviseli a német és az európai érdekeket végre vagy Európa elveszett végérvényesen, mert amit esetleg Németország kibír, azt az európai országok döntő többsége nem bírja ki. Pénzzel pedig nem lehet mindent elintézni. Persze lássuk be, nem egy egyszerű kérdés, 70 éves politikát kellene felülbírálni, propagandáját megváltoztatni, stb.,stb. Idő viszont sajnos nincs.
Mich
2015. október 20. 18:13
19 db a 160.000-ből... az majdnem 0,012 %... (És ez is csak szemfényvesztés - a kínos és véres kvótázás akkor jön, amikor már minden migráns oda került, ahova akart, de onnan el akarják őket osztani, oda ahova eszük ágában sincs menni...) Hát ilyen siker-hazugságokkal próbálják a bevándorlásból hasznot húzó országok (N.o., Sv.o +?) az annak csak kárát látó országokat (mint M.o.) behúzni a csőbe (bepalizni...!), hogy rájuk tolják a "felesleget"... Néhányan eleve nemet mondtak (mint M.o.), de a legtöbb igent, de most ők sem akarnak fölösleges bevándorlókat...
Szúnyog
2015. október 20. 17:54
Az írás jó, logikus. Egyetlen dologgal vitatkozom. Merkel felelőssége nagy, hibája is az, de az azért nem igaz, hogy előidézője ennek a helyzetnek. Hónapok óta özönlött a horda, mikor ostoba (és azóta is védett) kijelentését megtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!