Másfél percben minden, mit '56-ról tudni kell

2015. október 23. 17:54

Minden, de tényleg minden, amit 1956 felemelő, ma is erőt adó csodájáról, az elbukás keserves dicsőségéről, a mindig okosabb és bölcsebb mértéktartó megalkuvókról, és a helyettük halálba menő hősökről tudni kell.

2015. október 23. 17:54
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Jobbegyenes

„Sokat agyaltam, mit lehetne írni október 23-ról. Mit nem írtak még meg '56-ról? Hogyan lehet valahogyan az ünnep megszokott kliséi, a hatalom kihízott zakós kötelezőt felmondós ceremóniájám, a bárgyú balos köztársaságozáson és az ócska migrációs demagógia (»akkor is meg kellett védeni a hazát« vs. »bezzeg a Nyugat befogadta a magyar menekülteket« túl?

Aztán rájöttem, hogy nem kell. Mert 27 esztendővel ezelőtt, az éppen szétrothadó, de azért még létező kommunista diktatúra végnapjaiban Bereményi Géza zseniális filmjében, az Eldorádóban már elmondta. Másfél percben elhangzik minden, de tényleg minden, amit 1956 felemelő, ma is erőt adó csodájáról, az elbukás keserves dicsőségéről, a mindig »okosabb« és »bölcsebb« mértéktartó megalkuvókról, és a helyettük halálba menő hősökről tudni kell:

»- Semmi értelme, hogy miattuk itt meghaljunk!

- Tudja, hogy hányan halnak meg most, hogy magának le ne égjen a pofájáról a bőr, mert magyar?

- Nem érdekel! Csináljon másokból áldozati bárányt! (...)

- Nem te fogsz meghalni, te szerencsétlen! Mert te bebújhatsz az óvóhelyedre megint, aztán kibújhatsz megint, aztán pofázhatsz megint. Hanem mi, mi fogunk meghalni, érted?! És vedd tudomásul, hogy én akkor is jobban járok, mint te, mert én előbb mint te, és nem úgy, mint egy kukac. Mert te sírni fogsz, amikor elővesznek téged. Mert elő fognak venni, ne félj, és azt csinálnak veled megint, amit akarnak. Mert téged senki sem fog megvédeni, mert senki sem lesz az ilyenekkel kegyes. (...)«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. október 24. 09:58
Mit adott 56? Ha mást nem, Hruscsov tanácsát Kádárnak a hatvanas évek elején: 'Ne vigye túlzásba a dolgokat, mert a magyarok megint fellázadnak'.
Berecskereki
2015. október 23. 20:54
Ha részletet idéz valaki, miért nem lehet a teljes jelentet idézni, ahogy írva vagyon? Valahogy így: Jelenet a filmből. Szereplők: Lakók és forradalmár. Lakó: - Ezek soha nem fognak győzni. Mit akarnak itt? Lakó feleség: szét fogják lőni a tankok a házat! Nekem gyerekem van! Lakó2: Mi nem megyünk sehova, ők menjenek el innen! Lakó3: Semmi értelme, hogy miattuk meghaljunk! Forradalmár: Ide figyeljen maga, igen maga! Tudja, hogy kim halt meg nekem az előbb? Hogy hányan közülünk? Tudja, hogy hányan halnak most meg, hogy magának le ne égjen a pofájáról a bőr, mert magyar? Lakó: nem érdekel, csináljon másokból áldozati bárányt, menjen ki az utcára, ott legyen hős! Menjen neki a tanknak máshol! Forradalmár: Nem te fogsz meghalni, te szerencsétlen! Mert te bebújhatsz az óvóhelyedre, aztán kibújhatsz megint, aztán pofázhatsz megint! Mi, mi fog meghalni, érted? És vedd tudomásul, hogy én akkor is jobban járok, mint te, mert én előbb mint te és nem úgy, mint egy kukac! Mert te sírni fogsz, amikor elővesznek téged, mert elő fognak venni, ne félj! És azt csinálnak veled, megint amit akarnak, mert téged senki sem fog megvédeni, mert senki sem lesz az ilyenekkel kegyes! Nehogy azt hidd, csak kussolni fogtok mindig és lapítani! Nem lesz ilyen nagy pofátok, ha mi megdöglünk!"
Tintamin
2015. október 23. 19:14
Ma már nehéz hazafinak lenni. Amikor tudod, hogy egy velejéig romlott, maffiózó elit úgy lopja ki a szemed, hogy közben a pofádba röhög, szerencsétlenek millióit manipulálja, akik azt sem tudják, miért "békemenetelnek", csak hogy "együtt legyenek", olyankor nincs miért kiállni, mert az ESZME nem létezik. Mert az, hogy "Nem leszünk gyarmat", nem az, hanem egy böszmenagy baromság. Ha emiatt a tapló elit miatt, amelyik képtelen túllépni kicsinyes sértettségén és hatalomvágyán nem jut ez az ország előrébb (sőt, az utóbbi években visszafelé megyünk a dzsentrivilággal ötvözött középkorba), és kiraknak minket a schengeni övezeten túlra, akkor nem ugrálni kell, meg felkelni, hanem költözni. És nem keletre, az új "barátainkhoz"....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!