Európa öngyilkos liberalizmusáról

2015. szeptember 07. 09:48

Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik.

2015. szeptember 07. 09:48
Kertész Imre
A végső kocsma

„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (...)

Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. Érdekes paradox zsákutca: miközben az Európai Uniót kibővítik, az Unió egyes országai beszűkülnek. A várható törvények ellentétben állnak az Unió alkotmányával, másrészt ki tagadná alapvető fontosságukat. Az a baj, hogy nem differenciálnak: külön törvények illetnék meg a szabad polgárt, és más törvényeknek kellene vonatkozniuk a muzulmánokra. Ez azonban kirekesztő politika lenne. Viszont lehetetlenség elgondolni, hogy, mondjuk, Franciaország két-három emberöltő múlva muzulmán ország legyen. Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

 
(Kertész Imre: A végső kocsma. Magvető, 2014, 224-25.; 289-90. o.)

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. április 02. 10:10
kurbitalis [Hozzászóló kiszűrése] 2016. április 1. 00:28 Itt meg mindenki elalél, hogy Kertész megvilágosodott." Van benne valami! „Ez a bizonyos zsidó liberalizmus nem egyéb frusztrációnál (legalábbis Kelet-Európában), öntagadásnál, dogmatizmusnál (gyakran kommunizmusnál), gyávaságnál és – tulajdonképpen – igenis, nemzetrontásnál – bár ha ezt én mondom, mást jelent, mint amikor a nyilasok mondják.”
kurbitalis
2016. április 01. 00:28
""Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. " Nem azt mondja, hogy: és most az európai kultúra, a keresztény kultúra eltörlése, legyilkolása következik. Nem! Azt mondja, hogy a nacionalizmus, rasszizmus következik. Itt meg mindenki elalél, hogy Kertész megvilágosodott. A frászt!
kurbitalis
2016. március 31. 23:48
"Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. " Na, tessék! Néhány ép gondolatba csomagolt aljasság: aki védekezik, az nem önmagát, a hazáját védi, az nacionalista, rasszista. Erről ennyit. Ezek nem tudnak kibújni a bőrükből.
kurbitalis
2016. március 31. 23:43
Késő bánat, ebgondolat. Őket szolgálta, nekik szolgált a Nobel-díjából gründolt alapítvánnyal is. Ezt csak logikailag következtetem, mivel egy interjúban, mikor hazajött kezelésre, azt mondta, hogy egy alapítvány támogatásából él. A Nobel-díj akkor közel félmilliárd Ft-ot ért. S azt ő kapta, személy szerint. De ez mindegy is. Az idézett gondolatokkal nem mondott újat, mi is tudtuk, megszenvedtük. Míg ő a díj átvétele után gyalázta és rágalmazta a magyarokat, lebecsülte, gyalázta a magyar nyelvet, amely által íróvá vált (olyanná, amilyenné). Béke poraira. Soha nem kért bocsánatot. Ezért nem bocsátok meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!