Kurd játszma: a nagy médiaátverés

2015. szeptember 18. 13:50

Miért is indította újra a fegyveres harcot a PKK, jóval a hivatkozott események előtt?

2015. szeptember 18. 13:50
Hegedűs Tamás
Magyar Idők

Mivel erre a PKK nem ad választ, csak következtethetünk. Az egyik ok éppen a sikeres konszolidáció lehet. Ha a kurdok törekvései immár parlamenti úton rendeződnek, mi szükség van a mozgalom fegyveres szárnyára? A PKK okkal tarthatott attól, hogy létük okafogyottá válik. A másik lehetséges ok geopolitikai. Törökország határozott célja az úgynevezett déli energiafolyosó kiszélesítése. A már működő csővezetékek mellé – amelyek Azerbajdzsánból és Iránból szállítják a kőolajat – saját felhasználás és továbbexportálás céljából újabbak épülnének a tervek szerint. Elkezdődött az azerbajdzsáni gázt Európa felé szállító Tanap gázvezeték építése, amelyre Irán is rácsatlakozhat szállítóként. Hasonló vezeték épülhet Türkmenisztán felől. Oroszország pedig a meghiúsított Déli Áramlat helyett a tervezett Török Áramlaton keresztül juttatná el a földgázt az európai piacokra. A déli energiafolyosó nagymértékben javítaná Európa energiabiztonságát, de vannak ellenérdekeltek is – akik kézenfekvő módon találhatják meg a PKK-t azzal a feladattal, hogy destabilizálják Törökországot.

A médiamanipuláció – amiben a német sajtó élen jár – eszköze az is, hogy úgy jelennek meg a hírek, mintha a török hadsereg »a« kurdokat bombázná. Holott erről szó sincs: a légicsapások kizárólag a PKK észak-iraki bázisait érik. Az iraki Kurd Regionális Önkormányzat (KRG) ebben a konfliktusban is stratégiai szövetségesként áll a török kormány mellett, többször is felszólítva a PKK-t a terület elhagyására. Arról sincs szó, hogy a katonai válaszcsapások az »ISIS ellen harcoló kurdokat« érné. A PKK-nak eddig marginális szerepe volt az ISIS elleni küzdelemben – annak oroszlánrészét az észak-iraki pesmergák, valamint a szíriai kurd szervezetek vívták. Egyiket sem érte támadás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2015. szeptember 18. 15:19
Ez a cikk maga a médiaátverés. A szíriai kurdok fegyveresei (YPG, YPJ, stb.) és a törökországi kurdok (főleg PKK) között szoros a kapcsolat. Az iraki kurdok évtizedek óta megosztottak, Talabani klán (Észak) - Barzani klán (Dél). Harcoltak bőven egymás ellen is. Az északiak támogatják a PKK-t és a szíriaiakat, a déliek jóformán nem. Ezek a déliek a pesmergák, a Barzani klán katonasága. Az olajmezők többsége délen van, barzaniék gazdagodnak. Ezt védik a pesmergák. És mivel nincs tengerpartjuk az exporthoz kell a szomszédok jóindulata is. Ezért IS lavíroznak barzaniék a török-iraki-iráni háromszögben, plusz az usa, amely a fő fegyverszállítójuk az IÁ elleni együttműködés óta. Mikor harcoltak a pesmergák a saját területükön kívül? Én egy példát ismerek csak, Kobané védőihez társult egy 150 fős pesmerga alakulat, tüzérséggel. Miközben a YPG 2-3 ezer embere harcolt Kobanéban 6-8 ezer dzsihádista ellen. A YPG több támogatást kapott az FSA IÁ ellenes részétől, mint Barzaniéktól és a pesmergáktól. És persze ott áll a háttérben a független Kurdisztán álma, amiben barzaniék csak egy szelet lehetnének, ha csak le nem verik a többi kurdot.
Mindjárt
2015. szeptember 18. 15:14
Egy szavát se hiszem el Hegedűs Tamás-nak ha ez ugyan az a Hegedűs Tamás aki az szdsz (5) és a hit-gyűlölkezet (10) tagja volt hossú évekig. A Jobbikba is beférkőzött ahogy Szegedi Csanád is, igazi lényét elrejtve. Ez lenne ugyan az a kertén aki gyűlöli a kresztény örményeket és azokat a kurdokat akik az isis ellen harcolnak? Nagyon annak látszik. Az még jobban meglep, hogy egy ilyen sunyi alak (ha ugyan az a Hegedűs Tamás akire gondolok) képes volt most beférközni a Magyar Idők portálnál. Van aki meg tudja erősíteni vagy cáfolni a levelemet?
röviden
2015. szeptember 18. 15:10
Ja , Erdogan csak egy bolhafasznyival jobb Asszadnál, legalábbis az olajban érdekelt demokráciaexportőrök szemében. Az Északi áramlaton akkor is folyna az olaj, ha Ukrajnát (emlegeti még valaki?) beledózerolná Putyin a Fekete-tengerbe, A kurdokat meg nem hívta Mutti Merkel. Azok csak úgy jönnek, mindenki örömére.
Onurisz
2015. szeptember 18. 14:25
Ez egy nagyon fontos írás. Nem tudván követni minden eseményt, magam is kétkulacsosnak, az ISIS-el összejátszónak véltem a török politikát a bombázások miatt. Ha jól értem, valójában csak a kommunista kurdokat bombázzák. Köszönöm a kiigazítást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!