Az imperializmus dicsérete

2015. augusztus 23. 10:45

Újra kell gondolni, hogy mire és kikre legyünk büszkék: a békét teremtő Habsburgokra és az őket támogató politikusokra vagy a nacionalista hőzöngőkre.

2015. augusztus 23. 10:45
Techet Péter
Magyar Nemzet

„A balkáni, de főleg a közel-keleti konfliktusokat illik mind a mai napig azon antiimperialista narratívában elmesélni, ahol nem a nacionalizmusok, nem a törzsi, vallási ellentétek, nem a homogenizáló nemzetállamok, hanem az egykori birodalmak lennének felelősek mindenért. Az Iszlám Államért tehát még véletlenül sem szabad a muzulmán vallást, a szunnitizmust, a helyi különbözőségeket, a »gyarmati igából« felszabadult népeket felelőssé tenni, elvégre azért lángol a Közel-Kelet, mert az oszmánok, majd a britek és a franciák »elnyomták« a térséget.

Akit persze az ideológiai alapú történelemhamisítás helyett a valóság és különösen a jelenlegi nacionalista és/vagy vallási alapú konfliktusok megoldása érdekel, annak az imperializmus szó megtisztításával kell kezdenie. Be kell látni tehát, hogy vannak térségek, ahol a birodalmi legitimáció – a nemzetállami vagy nacionalista-vallási helyett – teremt békét és nyugalmat, és ahol szükség van egy birodalomra mint egészre, mert lehetetlen békés úton darabolni, határokat húzogatni. (...)

A Habsburg-birodalom szétesése után nincs egyetlen utódállam – még az 1945 után szerencsésen Nyugatra sorolt, de hajdani világpolitikai jelentőségét elvesztett Ausztria vagy Trieszt sem –, amely őszinte örömmel nézhet vissza az imperializmus elmúlására. A Közel-Keleten a konfliktus megoldásának kulcsa lehet az imperializmus felvállalása, de régiónkban is újra kell gondolni, hogy mire és kikre legyünk büszkék: a békét teremtő Habsburgokra és az őket támogató politikusokra vagy a nacionalista hőzöngőkre. És ez nemcsak történelmi, de nagyon is aktuálpolitikai kérdés. Elvégre az antiimperialista nacionalizmus jelenleg éppen kormányon van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. augusztus 24. 10:07
Csomorkany 2015. augusztus 24. 07:49 Ezt más szavakkal gyarmatosításnak nevezik, és két generációval ezelőtt még elfogadott világrend volt." Nos ezt a "világrendet" a gyarmatosítók fogadták el, az arabok, indiaiak nem. Ettől függetlenül a gyarmatosítás működhetett jól is, csak éppenséggel az USA volt az első, aki ezt a II. VH után szétrombolta, merthogy éljen a szabadság...
Csomorkany
2015. augusztus 24. 07:49
A poszthoz: a magyar vonatkozásokat most zárójelbe téve annak mindenképpen örülök, hogy lassan terjed a belátás: az afrikai emberek akkor nem fognak Európába jönni, ha Afrikában rend lesz, Afrikában pedig akkor lesz rend, ha az európai ember megy oda, fegyverrel rendet tesz, és a kialakított rendet hosszú távon fönntartja. Ezt más szavakkal gyarmatosításnak nevezik, és két generációval ezelőtt még elfogadott világrend volt.
néhai Ch.Pilot
2015. augusztus 23. 21:34
Egy cikk a Simicska-csicska "Magyar" Nemzetből...
illesl
2015. augusztus 23. 20:00
Úgy tűnik, nagyon könnyen felejtesz. A habsburgok telepítették a szerbeket, a románokat és a német ajkuakat szerteszét Magyarországra. Amikor idejöttek a karlócai béke után, nagyon hasonló volt a politikai helyzet, mint 1989-ben. Előszedték a kétfelé adózó nemesek a kutyabőreiket és a habsburgok saját csicskáikat a katollikus eszerháziakat, Festeticseket, draskovicsokat, Grassalkovichokat ültették a nyakunkra. Egyesek jó magyar emberek lettek, de csak tessék ellátogatni Fraknó várába... Hogy pacifikáljanak a Thököly, Rákóczi szabadságharcok után, betelepítettek mindenkit, aki nem magyar, Magyarországra. Budára csak német és katolikus költözhetett. Csömör, Rákoskeresztúr, Igal, Nagytarcsa környékére, ahogy magukat nevezték evangélikus tótok, illetve ausztriából kisöpört evangélikusok kerültek. Ide már nem jutott katolikus, evangélikus is jó volt, csak ne magyar legyen a főrváros (Buda) környéke. Ez vezetett Trianonhoz, állandóan a szerbeket, horvátokat, szlovákokat cukkolták ellenünk.... Ők robbantották ki az i világháborút, végül a pofátlan ausztria - a kirobbantó részesült az ún. Burgenlandból. Ráadásul örülni kellett ennek, hisz' egy sokkal nagyobb pánszláv állam alakult volna ki egy sokkal vastagabb "burgenlandon" át összekövte: azaz az "újraegyesült" csehek, szlovákok, szlovének, horvátok, szerbek és az egyáltalán nem magyarérzelmű románok összeroppantó gyűrűje vett volna igy köröl. Isten óvja Magyarországot a habsburgoktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!