Vona a Fidesz fegyverével lő vissza

2015. augusztus 08. 14:41

Vona igyekszik a szocializmusra jellemző jegyekkel felruházni a Fideszt, ezzel a kormánypárt fegyverét próbálja visszafordítani a kormánypárt ellen.

2015. augusztus 08. 14:41
Herczeg Sándor
PoliPraktika

„Vona Gábor már a 2014-es választások előtt felismerte, hogy addigi politikai koncepciója vigyorogva elég lesz egy 15-20 százalékos eredményhez, de ha nem változtat az irányon, akkor többet soha nem kap. Ezért kezdte el irtani a gazt, még ha nem is mindig jó kapával és távolról sem gyökerestől. Viszont a kertészkedéssel olyan sajtóvisszhanghoz jutott hozzá, melyhez addig nemigen. Legutóbbi gyergyószentmiklósi szereplése teljesen világossá tette azt a vonalat, melynek mentén a következő időszakban mozogni kíván, ezt azonban még beárnyékolhatják a párt szekértáborához lazán, de mégis kötődő gárdista mozgalom tagjai, nem beszélve a Betyárseregről. (...)

Mindettől függetlenül a helykeresésben Vona Gábor játssza a főszerepet, hiszen machiavellista technikája eddig működni látszik. Az, hogy Gyergyószentmiklóson még a kormányt sem felejtette el helyenként megdicsérni, rendkívül képletes és szimpatikus lehet azoknak a Fidesz-pártiaknak, akik hajlamosak kissé jobbra ingadozni. A legutóbbi Tárki-felmérés szerinti 45 százalékra rúgó »bizonytalan tábor” meggyőzése ezen felül »Jobbik-jutalomfalat« lehet, s ebből már akár egy komoly eredmény is összejöhet. Vona Gábor nyilvánvalóan abban bízik, hogy amíg a migrációra adott válaszára kapott Fidesz-kommunikáció a saját térfelén garázdálkodik, addig ő egy előre ívelt szabadrúgással veszélyeztetheti az ellenfél kapuját. Azzal, hogy igyekszik a szocializmusra jellemző jegyekkel felruházni a Fideszt, tulajdonképpen nem csinál mást, mint amit Bertha Szilvia a Jobbikkal. A kormánypárt fegyverét próbálja visszafordítani a Fidesz ellen, bízva abban a nem csekély bázisban, amely egy néppárti Jobbikot még akár határesetként el tud fogadni. Nem képezi vita tárgyát az sem, hogy a jelenlegi helyzetben csak a Jobbik esélyes váltópártként működni. Ehhez azonban valóban több kell, mint amit 2014-ben hoztak össze.

A baloldali fragmentáció megmerevedett frontvonala azt is jelenti, hogy nem képesek hatékony üzenetekkel kitörni a lövészárokból, a bevándorlásra adott válaszuk pedig alapjaiban tér el a társadalmi elvárásoktól. Ugyanakkor a Jobbik egyelőre az út elején tart. Ha sikeres lesz Vona Gábor kertészeti tevékenysége, és ahogyan fogalmazott, »kiirtja a náci romantikát«, akkor meglesz az esélye egy szoros választási küzdelemnek. Ha viszont a partvonalra szorított szélsőségesek képesek lesznek önszerveződni, akár Bertha, akár más körül, megoszthatják tágabb bázisukat. Ez lenne a Fidesz számára a legoptimálisabb forgatókönyv, ezért nem lennék meglepve, ha a közeljövőben újabb jobbikos mínuszos hírek kerülnének elő, de azon sem, ha Bertha mozgalmi élete erősebb publicitáshoz jutna a kormánypárt holdudvarához tartozó sajtóorgánumokban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paragun
2015. augusztus 09. 15:28
Érdemes lenne alaposabban eltűnődni azon, hogy a jobbikosok épp annyira negatív előítéletek és diszkrimináció tárgyai, mint amennyire őket vádolják ilyesmivel. Most már végképp nincs más opció, mint szembenézni a tényekkel. A dolog úgy áll, hogy ma egy fasisztának kikiáltott pártnak sikerült legközelebb kerülnie a leszakadó térségek lakosságához. Széles rétegeket sikerült megszólítaniuk sokkal valóságosabb és hitelesebb társadalmi párbeszéddel, mint amilyet a többi parlamenti pártnál tapasztalhatunk. Ráadásul nem kevés rátermett káderük van már, aki hisz is abban, amit mond és sokkal tanulékonyabbnak bizonyul a gyakorlatban, mint a többi párt karrierista, illetve elitista káderei; tehát nem csak társadalmi bázisuk erős, de humán erőforrásaikat is nagy hiba lebecsülni.
Ouroboros
2015. augusztus 08. 21:37
„Vona igyekszik a szocializmusra jellemző jegyekkel felruházni a Fideszt” Mi az, hogy fölruházni? A fidesz nemhogy Kádár, de Rákosi hű örököse a la natúr. Nem kell itt ruházni. Ettől függetlenül a kurva anyját Vonának. Is.
kukagyerek
2015. augusztus 08. 20:21
Mit pampog ez a félagyú itt?
Akitlosz
2015. augusztus 08. 19:31
"Vona igyekszik a szocializmusra jellemző jegyekkel felruházni a Fideszt," Ez ugyan nem Vona igyekezete, hanem a Fidesz politikájából következő dolog. Nehéz lenne azért a Fideszt valami hű de kapitalizmus párti pártnak látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!