Létminimum: egy hungarikummal kevesebb

2015. június 25. 16:23

Akiknek nem tetszik, hogy megszűnik a kiadvány, azok érjék be annyival, hogy amúgy is hungarikum volt az unióban. Biztos nem kár érte.

2015. június 25. 16:23
Hornyák József
Világgazdaság Online

A szegénység mérésére már egészen jó mutatókat találtak ki az unióban. A jövedelmi szegénységet és társadalmi kirekesztést mérő laekeni indikátorok alapján az összes tagország szegényeit vizsgálják az uniós statisztikai hivatalok. E szerint a magyarok 24 százaléka él súlyos anyagi deprivációban (akik nagyon sokat nélkülöznek), miközben 40 százalék azoknak az aránya, akik csak simán nélkülöznek. Ők azok, akik nem tudják például megfelelően fűteni lakásaikat, képtelenek fedezni egy váratlan kiadást, kétnaponta nem esznek húst, vagy évente nem mennek egy hetet nyaralni. Ők éppen annyian vannak, mint amennyien a létminimum alatt élők, és bizonyára kevesen lennének, akik nem kerülnének be a közös halmazba. Innen nézve a létminimum nem is olyan rossz mutatója a szegénységnek. Az meg talán nem a mutató hibája, hogy tízből négy magyar benne van.

A KSH érvelése szerint nem is hasznos a létminimum, mert nem lehet döntéseket hozni ez alapján, miután a mélyszegénységben élők mellett sok átlaghoz közeli jövedelmű is benne van a halmazban. De emlékszik-e valaki, hogy az elmúlt években adatok, elemzések vagy tanulmányok alapján hoztak döntéseket, vagy készítettek elő törvényeket? Pedig a létminimum egy megfontolandó mutatószám lehetne akkor, amikor a minimálbérekről kell döntést hozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. június 26. 09:45
Jó, én benne vagyok, hogy az uniós módszertan alapján meghatározott minimálisan szükséges bérekhez igazítsák a béreket. Mármint a minimálbért.
Agricola
2015. június 26. 09:39
"A KSH érvelése szerint nem is hasznos a létminimum, mert nem lehet döntéseket hozni ez alapján, miután a mélyszegénységben élők mellett sok átlaghoz közeli jövedelmű is benne van a halmazban." A KSH érvelésében van ráció! A balliberális, úgynevezett "Szabad Sajtó" érvelésében viszont nincsen! A balliberális, úgynevezett "Szabad Sajtóban" a valóság mását úgy próbálják merész és sötét ecsetvonásokkal lefesteni, hogy a magyar gazdaság, mióta nem a ballibek kormányoznak, dögrováson van az ország népe és karnyújtásnyi közelségben van az összeomlás. Mióta nem a ballibek kormányoznak állítólag olyan szegények vagyunk, mint a templom egere! Mióta nem a ballibek kormányoznak széles tömegek kenyeret is csak képeskönyvben látnak a ballib propagandisták meredek állításai szerint.
aleb19
2015. június 25. 17:44
a KSH 25 eve nem keszit ertekelest az allami vagyonrol, 2004 ota nem szamol GNP-t miert??? mert ezekbol mindenki lathatna azonnal, hogy szetlpott es elszegenyedo orszag a magyar ugar
tango47
2015. június 25. 16:45
Minden másnap ehet csak húst? Ugye ez nem a szegénység kritériuma? Nem tud minden évben nyaralni? Hát tényleg baj van a fogalmak értelmezésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!