Megdöbbennek Orbán mondatain

2015. február 23. 11:22

Történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogyan végződik a tiszta pragmatizmusra épülő politika. Interjú.

2015. február 23. 11:22
Roman Kowalski
VS

„Orbán Viktor és Szijjártó Péter is többször hangsúlyozta korábban, hogy a magyar kormány kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és a magyar kormány eddig minden alkalommal megszavazta az Oroszország elleni szankciókat is.

Természetesen, ez tény. Ha külön kommentárokkal is, de a magyar kormány elfogadta a többségi álláspontot, és ez nagyon fontos. Vitatkozni pedig természetesen lehet bármiről. Csak még egyszer mondom, ebben a régióban mindenkinek van egy olyan közös történelmi tapasztalata, amiből szerintünk olyan értékek fakadnak, amiket egyébként eddig Magyarország is követett. Aztán egyszer csak kiderült, hogy mégis másképp látunk egy csomó dolgot. Szerintem egy lengyel számára ez jelenti most a problémát. Nem az a furcsa, hogy vitatkozunk valamiről, hanem az, hogy milyen témákról. Mi eddig azt gondoltuk, ezek a kérdések nem adnak okot vitára. Mint ahogy Lengyelországnak nincs is ilyen vitája az értékekről sem Németországgal, sem Franciaországgal, sem a balti államokkal, és még sorolhatnám.

Érdekes, hogy Berlinből vagy Párizsból nem mondják azt, hogy az ilyen értékekre épülő politika valójában csak egy trükk. Ezért csodálkozunk most, hogy miket hallunk Budapestről. Az értékekre való hivatkozás nem arra szolgál, hogy elfedjen valamit az ukrajnai orosz agresszióval szembeni lengyel politikából, hanem e politika alapját jelenti. Lehet, hogy nem vagyunk elég pragmatikusak, de történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogyan végződik a tiszta pragmatizmusra épülő politika. Ismerjük a történelemnek ezt a szörnyű sajátosságát, hogy nem tudjuk megváltoztatni. De a történelmi tapasztalatainkból le kell vonnunk a következtetéseket, tanulnunk kell az elkövetett hibákból, és nem csak a sajátjainkból. Mi, lengyelek pontosan tudjuk, ahogy a magyarok is tudják, mivel fenyeget az értékekről való lemondás, és hogy milyen valóság irányába indulunk el az ilyen gondolkodással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sehogymá
2015. február 27. 17:48
Elég visszataszító úgy kavarni a háborút Ukrajnában, és szemünkre vetni, hogy mi viszont azt szeretnénk, hogy béke és nyugalom legyen, hogy a Lengyelországba tartó gázvezeték kikerüli Ukrajnát. gazprom.com/f/posts/90/771307/map_yamal_europe_eng_1.jpg
csulokpisti
2015. február 23. 19:43
Lengyelország többek közt aláirta a trianoni szerződást!
várúr
2015. február 23. 17:03
Lengyelországnak az égvilágon mindenkivel volt és van vitája. Az amerikai feleséggel büszkélkedő, addig USA kedvenc Sikorski volt külügyminiszternek is. Nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt, lebukott, annyi. A derék polyáknak ez is eszébe juthatott volna. Továbbá, hogy a malacképű Kaczynski rendesen lebaszta Merkelt és Hollande-ot is. Innen kezdve a polyák állításai szimpla ostobaságok.
oskar
2015. február 23. 16:36
Hollande-Merkel-Orbán trióról szóltak rosszat a lengyelek. Nem csak Orbánról! Szerintem helyesen, felismerték, hogy Oroszországot nem helyes kizárni Európából!!! A lengyeleknek ki kellene egyezni az oroszokkal, mint mi kiegyeztünk az osztrákokkal és a németek kiegyeztek a franciákkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!