Rossz cigányt kaptak el

2015. január 23. 18:36

Ameddig a társadalom elnézi a kisebbségi igazoltatásokat, és elnézi a rasszista szándékot, sőt a magyar néplélek sajátosságának tekinti, addig saját magunk sírját ássuk.

2015. január 23. 18:36
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Nem divatos erről beszélni, de az van, hogy gyakorlatilag mindannyian valamilyen kisebbséghez tartozunk, és ér minket lenéző, lekezelő vagy bántó megkülönböztetés. Mert zsidók vagyunk, mert melegek, mert nők, mert szemüvegesek, mert hosszú a hajunk, vagy fiatalok vagyunk vagy idősek, szegények vagy gazdagok. Csak a megfelelő szokatlan közegbe kell menni. Nyilván mindenki fel tud idézni egy rossz pillantást, egy kényelmetlen helyzetet, na, ezt képzeljük el, hogy minden nap naponta többször kapod meg. Mert cigányként neked ez jár. (...)

Ma a cigányemberre Magyarországon két nyomás nehezedik egyszerre: az egyik azt mondja, nem vagy közénk való, a másik pedig azt, miért nem tudsz közénk kerülni? Erre a kettős nyomásra pedig a legkönnyebb két válasz az, hogy az ember beismeri, tényleg alsóbbrendű és öngyűlölővé válik, vagy pedig azt mondja, húzzatok a picsába, akkor én nem is akarok közétek tartozni. Persze tisztelet a kivételeknek, akik meg tudják tartani magukat és identitásukat egy ilyen társadalmi nyomásban. De ők inkább a hősök, a helyzet szégyenteljességéből adódó tulajdonképpen logikus választ nem ők adják.

És akkor nem beszéltünk azokról az emberekről, akik legyenek cigányok vagy nem cigányok, de gazdasági-szociális eltéréseikből fakadóan tényleg eltérnek a társadalom elvárásaitól. Ha családból, amelyben nincs kés és villa, a gyerek beérkezik az iskolába és az óvodába, nem segítséget kap a késsel-villával való evés megtanulásához (kinek van ma erre energiája a kiszipolyozott oktatási rendszerben?), hanem lenézést, lesajnálást, kirekesztést. De emellett azt is elvárják, tanuljon úgy, mint a gyerek, akinek nem csak a kés és villa, hanem a könyv, a füzet, esetleg a magántanár is megvan otthon.

Ameddig a társadalom elnézi a kisebbségi igazoltatásokat, és elnézi a rasszista szándékot, sőt a magyar néplélek haszontalan, ámde ezeréves sajátosságának tekinti, addig saját magunk sírját ássuk. Nem azért kell tudatosabbnak lennünk, és kevesebb előítélettel viszonyulnunk egymáshoz, mert az trendi (mondjuk, épp nem az), nyugati és liberális, hanem azért, mert mindannyiunk életét ez könnyíti meg hosszú távon, hiszen a kevesebb negatív megkülönböztetés segíti azokat a folyamatokat, amelyek révén bármilyen kisebbség tagjával közösen lehetünk magyarok ebben az országban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. január 25. 11:48
Nagyapám 36 hónapi, rohamosztag-parancsnoki beosztásban, súlyos sebesüléssel megélt frontszolgálat után Arany Vitézségi Éremmel, 6X Signum Laudis kitüntetéssel került haza a "nagy háborúból". Az Ő korosztályának üzenete 1920-ból: "Ha a járőr kóborcigánykaravánnal szemben fellép, puskáját vegye lövésre kész helyzetbe, mert a megtámadtatás veszélyének a cigányok részéről mindig ki lehet téve. A cigányokat ezért magához közel soha ne engedje, még a gyermekeket sem. Különösen ügyelni kell arra, hogy közülük senki el ne osonhasson."
Vörös Gyuláné
2015. január 24. 20:50
És mit szól ahhoz ez a szegény ácsi polgármester, hogy őt a Kettős mérce lerosszcigányozza ?
justiceforhungary
2015. január 24. 14:23
Jambor a plajbászterrorista
yanoo
2015. január 24. 12:57
Jó cigányt el lehet kapni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!