A hatalom két arca?

2015. január 12. 14:30

Nincs több arca a Fidesznek. Nincs több arca Orbán Viktornak. Egyetlen arc van csupán, amely mindig abba az irányba fordul, ahol a többséget látja.

2015. január 12. 14:30
Bősz Anett
Bősz Anett blogja

„Hogyan jutott idáig ez az ország? Hogyan hagyhatjuk, hogy ilyen játékot űzzön velünk egy egykori rendszerváltó párt? Szerintem nincs több arca a hatalomnak. Nincs több arca a Fidesznek. Nincs több arca Orbán Viktornak. Egyetlen arc van csupán, amely mindig abba az irányba fordul, ahol a többséget látja. Amikor rendszerváltásra volt igény, kiszolgálta. Amikor antikommunizmusra, megcselekedte, amit megkövetelt a haza közvéleménye. Amikor nacionalizmus és katolicizmus pátoszos mázával leöntött, Kádár-kori nosztalgiát csúnyán kihasználó állampártra, amely nem riad vissza a Horthy-korszak szerecsenmosdatásától és a történelemhamisítástól, Orbánnak ez sem okoz problémát. Alkotni és rombolni is tud. Mindkettőt rettentő erővel. Az építkezés iránya azonban finoman szólva sem szolgálja a magyarok – és a hazánkban élő kisebbségek – érdekeit.

Az én olvasatomban egy politikusnak nem a kényelmetlenségérzet teremtette elégedetlenség meglovagolásával kell felkapaszkodnia a csúcsra, és folytonosan újragenerálni azt, hogy az emberi játszmák színvonalát egyre csak lejjebb húzó spirálból mindig a rendteremtő, megmondó ember képe kerekedjen fölül. Ez Ceausescu játéka.

Egy államférfinak kényelmetlenségérzetet megszüntetését kell megcéloznia. Gazdasági növekedéssel, valódi munkahelyek teremtésével – ahelyett, hogy az adófizetők finanszíroznának 231 milliárd forintért százezreket foglalkoztató közmunkaprogramot, amely jól mutat a statisztikai adatokban ugyan, de képtelen arra, hogy előrelendítse a társadalom jólétét – nyitottsággal, az egyéni- és kollektív szabadságjogok korlátozása nélküli világban kell tudnia boldogulni. Ugyanez igaz a törvényhozó és a végrehajtó hatalmakra. Alá kell vetniük magukat a törvények uralmának, s ha egy ország kabinetje megfordítja ezt a viszonyt, az országgyűlést a kormány kiszolgálójává silányítja, a jogrendszert pedig a miniszterelnök aktuális ötlethalmazához igazítva, tehénlepény szilárdságú alaptörvénnyel és néhány óra alatt, vita nélkül módosítható jogszabályokkal operál, elveszett minden.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2015. január 13. 08:41
igényt szolgál ki, mint vádpont, congrat. más szóval: teszi, ami szükséges. borzalom. meg is büntette a társadalom: harmadszor miniszterelnök. bezzeg ti, anettka. aktívak vagytok mindenben, ami senkit nem érint és senkit nem érdekel. nem is marad el a hála: 5,01 %. az is inkább a Sifi miatt, mint a magácska két szép szeméért.
Amarkod
2015. január 13. 05:48
Persze az sokkal jobb volt, mikor semmi teljesítmény nem kellett ahhoz, hogy a segélyecskét megkapjuk, és amikor gyermekeink karrierista álma a segélyes foglalkozásban merült ki.
Ouroboros
2015. január 12. 21:23
Fékevesztett rosszindulatot.
Tintamin
2015. január 12. 21:14
Gyermekeim, fideszes agyrokkantak. Igen magas színvonalon nyomjátok, gratulálok. Ahogy látom, a ti mottótok a "nehogy ésszel". Az ún. államférfitok, akinek a segge végében vagytok feszt meg ott szopat titeket, ahol tud, és észre sem veszitek. Sajnállak és szánlak titeket, csúnya lesz az ébredés. Ha egyáltalán. Csak így tovább, a békemenetre vigyetek magatokkal kolbászt meg vazelint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!