Kádár János utolsó mosolya − Mandiner2014 I.

2014. december 22. 14:24

„Ugyan, csak gyerekek még” − mosolyodott el Kádár János.

2014. december 22. 14:24
Novák Tamás
Mandiner

Idén 20102011, 2012 és 2014 után immár ötödik alkalommal értékelnek évet − és elmúlthuszonötévet a Mandiner szerzői. Novák Tamás írása.

*

Szokásos nyár volt. Ahogy vége lett az iskolának, iszonyú hőség lett, a vakációzók legtöbbje víz mellé menekült, mintha csak a strandlobbi rendezné ezt az egész időjárás dolgot. Persze mindez a két öreget nem nagyon érdekelte, gyerekük, unokájuk nem volt, bár az évzárókra régen el-el hívták őket, de ha tehették már akkor sem mentek el.

Most az erős nap elől a fedett verandára menekültek, az öreg a sakktábláját igazgatta, a felesége meg borsót fejtett. Nem nagyon beszéltek, nem is volt már nagyon mit, meg a hőségben úgyse esik jól a felesleges szájalás. Csend volt, így aztán pontosan lehetett hallani, amikor lentről valaki kinyitotta az ajtót és katonás léptekkel felfelé indult a kis kerti lépcsőn. Az öregek fel sem emelték a fejüket, tudták, csak a szokásos déli őrségváltás van és csak beköszön a túlbuzgó katona.

„Jó napot kívánok − hangzott bizonytalanul a katona köszönése a veranda sarkán. Az öreg felnézett, de nem szólt semmit. Persze a felesége visszaköszönt és süteménnyel is megkínálta a zavarban lévő katonát, aki hebegett-habogott, azt mondta, hogy akkor este 8-ig ő lesz itt, hogy új fiú és Zoltánnak hívják, s hogy itt vannak az újságok. Látszott, hogy új fiú, a régiek már nem hozták fel az újságokat: vagy nem merték, vagy inkább az öregekre voltak tekintettel. Ezt ők sem tudták eldönteni.

Talán egy fél óra is eltelhetett, amikor újra felnézett az öreg és akkor vette észre, hogy a felesége az egyik újság címlapját bámulja. A betűket már nem tudta elolvasni, de a címlapképre pont rálátott ő is. Sok ember volt rajta és talán a Hősök terén készülhetett. 

„Olvasd el, ha érdekel” mondta feltűnően tisztán az öreg, ami meglepte a feleségét.

Ő pedig olvasni kezdte. Olvasta, olvasta egyre nagyobb szemekkel, aztán egyszer csak kifakadt. „Nézd már miről beszélnek ezek, emelte fel a lapot. Mi az, hogy a Párt diktatúrája? ? Mi van?! Mi az, hogy az Orosz Birodalom feltétlen szolgálata, meg hogy ázsiai zsákutca? Hát ezeknek elment a józan eszük? Meg hogy önállóság, meg hogy a sajtó szabadsága? Meg hogy európai polgári demokrácia? Hát teljesen megőrültek?”

„Ugyan, csak gyerekek még” − mosolyodott el Kádár János.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. december 23. 15:25
Kádár több emberből ált: Egyrészt állt egy hithű bolsevik kommunistából, másrészt állt egy "magyar nemzeti szocialistából" (Mo a legvidámabb barakká volt). Ha úgy kellett (szerinte) kivégeztetett néhány "ellenforradalmárt", ha úgy kellet bólogatott Moszkvában a szovjet/orosz birodalomnak, de haza érkezve a szovjetek ellenében itthon megcsinálta a sikeres kisipari szövetkezeteket, a tsz melléküzemágakat (háztáji) és ezzel a paraszt emberek sokaságának a gazdasági felemelkedését. Amúgy pragmatista páva táncosként - ahogy kell.
gereb6
2014. december 23. 09:08
„Ugyan, csak gyerekek még” − mosolyodott el Kádár János. "Majd rájönnek: I like to be in America! O.K. by me in America! Ev'rything free in America For a small fee in America!" "Gyere táncoljunk Maris!"
nyugalmazott tanár
2014. december 23. 07:58
Amikor Kadar megtudta, hogy mivel kampanyol az un. Demokratikus ellenzek, akkor azt mondta, hogy "hagyni kell, mert ezek a mi kutyank kolykei".
Box Hill
2014. december 22. 18:30
„Boldog emlékű Lékai László mesélte, amikor Kádár János és felesége, Tamáska Mária 1977 júniusában VI. Pál pápa vendége volt Rómában, a párttitkár társa nem az automatikusan emlékül osztogatott érmet, hanem az alternatívaként külön neki odatett rózsafűzért választotta. Ez valójában egy leheletfinom fricska volt a szentatya részéről, s az asszony pedig vélhetően érezte, mi ér többet.” Forrás: Kertész Péter solymári plébános a Magyar Hírlap 2013. december 4-i számában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!