2010 őszétől 2014 őszéig

2014. november 12. 11:40

2014 őszén politikai eseményei – illetve azok tálalása – kísértetiesen emlékeztetnek a négy évvel ezelőtti őszre.

2014. november 12. 11:40

„2014 őszén politikai eseményei – illetve azok tálalása – kísértetiesen emlékeztetnek a négy évvel ezelőtti őszre. A kétharmados Orbán-kormány első féléve erősen konfliktusos időszak volt: 2010 őszén az Alkotmánybíróság és a magánnyugdíj-pénztárak ügye először generált tüntetéseket – még ha ezek nagyságrendjük és társadalmi bázisukat tekintve jóval kisebbek voltak, mint a 2011-es Milla, vagy a jelenlegi internetadó-elleni tüntetések, a közérzet mégis a »valami megmozdult« üzenetét hordozta. Tény, hogy a 2010-es Helyzet van demonstrációk döntően a fővárosi egyetemistákat, főiskolásokat mozgatta meg, mégis az látszott, hogy a politikával eddig tevőlegesen kevésbé foglalkozó réteg aktivizálódott akkor. Az ellenzéki retorikának visszatérő eleme volt, hogy a kormány kétharmada mögött ennél szűkebb társadalmi támogatottság áll, ahogy az ország nemzetközi elszigetelődésének jeleit is egyre többen jelezték.

Mindeközben a parlamenti pártokról szóló hírek is mintha ismétlődnének: a Jobbik ózdi győzelme újra előhozta azt a narratívát, hogy a radikális jobboldali erő lehet a valódi váltópárt, különösen, ha ezt kiegészítjük a »baloldal önmagát keresi« állítással (mely baloldal megújítása szintén napirenden van). Az LMP továbbra is az egyenlő távolságtartásban látja a kiutat, míg a KDNP ismét a vasárnapi boltbezárással próbál külön politikai szereplőnek látszani (2010-ben decemberben be is nyújtották a törvénytervezetet). Ami a nagyobbik kormánypártot illeti, a Fidesz népszerűség-vesztése novemberre már látszott – és mind az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása, mind a magánnyugdíj-pénztárak  államosítása kapcsán az látszott, hogy ezekkel a döntésekkel a szavazótábor sem ért egyet maradéktalanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2014. november 12. 14:08
Az ember megnézi az Origo-t, ugyanúgy agyamenten Orbánozik, mint 2011-ben. Akkor se jött be!
Berecskereki
2014. november 12. 12:46
Szerintem összességében nézve nincs hasonlóság 2010 és 2014 között. Ami egyes területen van az nem lényeges, vagy 2014 meghaladja. - 2014-ben a teljes ellenzék elvesztette mindhárom választást. Egyes településen van számukra előrelépés, de nem nem számottevő. Ez nagymértékben kihatással van a kommunikációjuk, mesterkedésükre. A Jobbik Ózdi történetét sem nevezném győzelemnek, mert a testület többsége Fideszes és könnyen hasonló eset történhet, mint ami Esztergomban történt. - 2010-ben a belföldi szervezetek "hepajoztak" és néhány külföldi média. Ezek most is megvannak, de bővült az orosz-ukrajna-usa eseményekkel, az amerikai kormány közvetlen beavatkozásával és ki tudja, hogy még melyik uniós ország van benne.Norvégia? Franciaország? - Az ország kezd kilábolni abból a szakadékból, amibe a balliberális kormányok belekormányozták. Szerintem ezek azok a történések, amelyek lényegesen mássá teszik a 2014 eseményeket a 2010-ehz viszonyítva.
heep
2014. november 12. 12:12
Engem inkább a 2006 őszi eseményekre emlékeztet az idei ősz. Igaz csak nagyon haloványan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!