Meg akarja-e dönteni Amerika az Orbán-kormányt?

2014. november 15. 09:39

Annyiban legalábbis biztosan, hogy a jelenlegi viselkedését megnyugtatóan visszaszorítsa, ám mivel ez egyenlő lenne Orbán személyes céljainak kudarcával, gyakorlatilag az orbánizmus végét is jelentené.

2014. november 15. 09:39
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Amerika érdekeit sérti a Déli Áramlat és Paks, a keleti orientáció és a liberális demokráciák stratégiai jelentőségű bírálata. Ha nem a tutyimutyi Obama- és a kollaboráns Merkel-kormányzat volna hatalmon, az Orbán elleni támadás már megindult volna legkésőbb 2012-ben, így azonban meg kellett várnunk a 24. órát, mielőtt Magyarország végleg betér a Putyin-érába, semmi másért, mint Orbán hatalmának stabilizálása, büntetlensége biztosítása, és bosszúvágyának kielégítése céljából. Magyarországot egy félelmetesen atavisztikus gondolkodású ember akarata mozgatja, amit nem lehet nem figyelembe vennie az emelkedett (bár gyakorlati érvényességüket vesztett) eszmények alapján álló nyugati politikai kultúra barátainak, amikor az ellenszereket keresik. De hogy egyúttal semmi más (se eszme, se perspektíva, se értelem) nincsen a magyar politikai stratégia mögött, azt jól mutatja a rezsim végtelenül gyenge, hipokrita, irracionális politikai ideológiája (Tellér, Lánczi, G.Fodor) és kalandor, kártékony, ignoráns gazdaságtana (Matolcsy, Varga, Heim, Barcza).

Amerika hagyta volna békén Orbánt, ha az megelégedett volna néhány százmilliárd szétosztásával az övéi között, aztán pedig élnének, mint Marci hevesen. De sajnos Orbán rendszerszintű kockázatot vitt a nyugati kooperációba, ami -- értse meg a kedves jobber harcos -- mások nemzetbiztonsági ügye is ettől kezdve. Magyarország meg a (nevetséges) magyar szuverenitásvágy nem érdekel senkit. Az érdekes, hogy mérgezővé tud-e válni a mégoly provinciális magyar kormány. És úgy tűnik, sikerült neki ezt a félelmet felébresztenie. Gratulálok. Momentán a kormányunk a szuverenitásunkra leselkedő legnagyobb veszély.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardosg
2014. november 16. 09:47
Péter, ezúttal nagyon máshogy látom és veszélyes geopolitikai illúziókat látok az elemzésedben, legfőképp azt, hogy a mainstream globálmédia (BBCNN) által sugallt idilli kép alapján úgy írsz az USA külpolitikáról mintha valami demokrácia-, világ- és népjóléti intézmény lenne, mintha nem lennének nagyhatalmi törekvései, mintha nem az USA vezette volna az utóbbi évtizedek kifejezetten imperiális, sőt: a szó klasszikus értelmében imperialista háborúinak nagy többségét (több mint 70%-át!), mintha a világon soha egyetlen puccsban sem játszottak volna szerepet (vö: Allende), sem a K-európai rendszerváltásban, mintha nem is lenne titkosszolgálatuk és nem lett volna CIA vezető elnökük (e tekintetben pont analóg módon Putyinnal, csak valamiért Bush esetében ezt nem szokás emlegetni), stb. stb. Az USA ehhez képest a Szovjetúnió hanyatlása óta egyértelműen legaktívabb és legagresszívabb nagyhatalmi politikáját gyakorló ország, mely érdekszféráját nagyhatalmi szempontból a lehető leggátlástalanabbul terjesztette ki (Irak, Afganisztán, Baltikum, Ukrajna, stb.) és a kitiltási ügyben is a diplomáciában szinte ismeretlenül durva eszközökkel avatkozott be egy ország belügyeibe (megint más kérdés, hogy milyen korrupció van ebben az országban és mennyire lenne jogos, ha ezt az ország választói, sajtója stb. tennék szóvá!). Ajánlom figyelmedbe Sikorski lengyel külügyminiszter figyelmeztetését, hogy milyen bullshit és milyen veszélyes illúzió Amerikára mint szövetségesre hagyatkozni. Tudnál egyetlen pozitív példát, bármilyen történelmi precedenst mondani, amikor valóban, akár nagyobb hatalmi konfliktust is vállalva kiálltak volna a magyar vagy más K-európai érdekek mellett? Sose volt erre precedens, sőt: 56 kifejezetten ellenpélda volt! Meg az ukrán határokat garantáló (USA által aláírt!) budapesti memorandumot megsértő krími annexió utáni szánalmasan semmitmondó reakció is bebizonyította, mennyire nem számthat e térség az USA-ra. Sikorski és a lengyelek már tudják. Ja, persze mi megint hozzuk a turáni formánkat, hogy "életünket és vérünket", meg Berlinig küzdünk a vesztesek oldalán, meg jöjjön bárki, csak hódolhassunk, csak szálljanak már meg...
Willard
2014. november 16. 09:47
Létezik élet az USA-tól távol is. Washingtonból nézve ez hihetetlennek tűnik, de igaz.
Willard
2014. november 16. 09:43
Varga szerint az USA nem tolerálja az unortodox külpolitikát...Hm... Az USA pedig nem tolerálja, hogy az általa gerjesztett újabb válság ellenére Magyarország megpróbál a saját lábain megállni. A Wall Street cápái és a velük szorosan összefonódott amerikai kormányzat ezzel a két kártyával tartja sakkban a világot immár egyszáz esztendeje: ahol a gazdaságot nem sikerül bedönteni, ott a politikát próbálják megroppantani, végső esetben polgárháborút szítanak és azt követően a demokrácia miatt ejnyebejnyéznek és csitítgatják álszent módon a háborús feleket. Úgy látszik, Orbán Viktor kormánya erre nem hajlandó vevő lenni. A világ is kezd ráébredni az amerikai maszlag áttetsző, olcsó voltára és már nem veszi be egykönnyen. Magyarországi szánalmas szálláscsinálóik pedig a padlóról lesnek immár négy éve. Hát ne essen az ember kétségbe?
mustarharmas
2014. november 15. 21:46
Amennyire csont nélkül hozza ez a Béndek az alsóközepes hiszterolib idiotizmust - állítólagos konzervatizmusa ellenére- , nos nos annyira gyakran idézi a mandi. Sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!