A határnyitás hátteréről

2014. szeptember 08. 14:47

Sajnálatosnak tartom, hogy időről időre fellángol a vita: kinek tulajdonítható a határ megnyitása? A vita értelmetlen, mert a döntésig vezető út többszereplős volt.

2014. szeptember 08. 14:47
Kovács László
NOL

Sajnálatosnak tartom, hogy időről időre fellángol a vita: kinek tulajdonítható a határ megnyitása? A vita értelmetlen, mert a döntésig vezető út többszereplős volt. Horn Gyula elszántsága, kezdeményezőkészsége és fáradhatatlan aktivitása nélkül valószínűleg nem került volna sor a határnyitásra. Ennek állít emléket több mint tíz német városban egy-egy nevét viselő utca. Az viszont szégyenletes, hogy idehaza nem kapott köztársasági elnöki jóváhagyást a kitüntetésére tett javaslat.

Természetesen a döntés annak idején Németh Miklós kormányfő kezében volt. Az ő egyetértése nélkül nem nyíltak volna fel a sorompók. Az egész ügyet tönkretehette volna a határőrség közbelépése, amit Horváth István belügyminiszter és Székely János országos parancsnok határozott magatartása zárt ki. Fontos volt a civil társadalom említett szerepe is.Meggyőződésem, hogy az elmúlt negyedszázad egyértelműen igazolta az akkori vezető politikusok döntését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. szeptember 09. 10:41
Hazudsz laci-tata! A határt, felsőbb parancsra nyitotta meg az akkor politikai "elit". Közötök nem volt a döntéshez.
Rockpapa
2014. szeptember 09. 08:39
Nagy hülye ez a Kovács.Maradjunk abban hogy a világpolitikai helyzet jutott el odáig.Csak sodródtak az árral,és megérezték az idő szelét.Ha rajtuk múlt volna még mindig s a szocializmust építenénk kies hazánkban.
dick52
2014. szeptember 09. 05:48
Világos? Közösen,csinálták de Gyula volt a faszagyerek.
Wazze
2014. szeptember 08. 19:32
"A vita értelmetlen, mert a döntésig vezető út többszereplős volt. Horn Gyula elszántsága, kezdeményezőkészsége és fáradhatatlan aktivitása nélkül valószínűleg nem került volna sor a határnyitásra." Arra azért kíváncsi lennék te mozgó szaporítószerv (gyk.: FASZ), hogy ezt te magad elhiszed, vagy azért a klotyó mélyén szarás közben azért tudatosul benned, hogy egy hazug vén komcsi tetű szar vagy! Tegyél már meg egy szivességet a társadalomnak. Dögölj már meg, lécci!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!