Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Biszku, a mór

2014. május 15. 08:15

Lehet-e más, mint szimbolikus bármilyen ítélet ma, 2014-ben a Biszku-félék fölött?

2014. május 15. 08:15
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

Lehet-e más, mint szimbolikus bármilyen ítélet ma, 2014-ben a Biszku-félék fölött? Ki sajnálta meg a 25 éves Tóth Ilonkát? A 18 éves Mansfeld Pétert? És derékba tört életükért mind a többieket? Van itt szimbólum más is. A lényegről kellene beszélni. Arról, hogy a rettegett belügyminiszter éppen 1957. március 1. és 1961. szeptember 13. között volt hivatalban. A legutolsó kivégzés 1961. augusztus 26-án történt, Nickelsburg László műszerésznek, a Baross téri csoport vezetőjének vették el az életét. Kivégzése után alig több mint két héttel Biszku már nem volt belügyminiszter. A mór megtette kötelességét. Erről a megtorlás idejére eső, Biszkura szabott, testhezálló feladatról kellene cikkezni, nem arról, hogy az öregembernek a bírósági tárgyaláson zsámolyra kellett tennie a lábát. Volt másik zsámoly is. A felakasztandók lába alatt. Ez is megér egy emlékfutamot. (...)

Amikor Képíró Sándort, akire nem lehetett rábizonyítani, hogy csendőr századosként az újvidéki razziában való részvételekor gyilkosságot követett volna el, első fokon fölmentették, a Simon Wiesenthal Központ Utolsó esély elnevezésű nácivadász programjának működtetői mély csalódottságukat fejezték ki. Képíró ürügyén siettek megbélyegezni a magyar államot, gyalázni országunkat, kijelentették, az ítélet »legalább részben a magyarországi politikai légkörnek és a holokauszt helyi elkövetőinek elítélésére irányuló akarathiányának tulajdonítható«. Pedig azt a másik öregembert nem ketten támogatták, hanem hordágyon, infúzióra kötve tolták be a tárgyalóterembe, s a Dávid-csillagot viselő ifjú vehemensek hangoskodása miatt még a bíró is szót emelt. Képíró meg is halt nem sokkal az ítélethirdetés után. Ügyének tárgyalásán valaki bekiabált: »Biszku Bélát miért nem hoztátok ide?« A mai zokogók közül akkor senki egy könnycseppet sem törölt ki a szeme sarkából, nem kiáltott szimbolikus ítéletért, nem látott sehol sem aggastyánt. Képíró nem volt öregember, ő átkozott náci volt.

És Biszku Béla? Ő mi volt?
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2014. május 15. 12:07
Horn Gyula annak a fegyveres testületnek volt a tagja, amelyik Biszku parancsait végrehajtotta. Az MSZP Biszku pártjának, annak az MSZMP-nek a jogutódja, amelynek identitása a forradalom leveréséből származott. Akkor most mit mondjunk az MSZP-ről, és a székházban lévő Horn Gyula szoborról? És miért csak Biszkuról beszélünk?
S0ma
2014. május 15. 10:41
Az ember első hallásra azt gondolja, mit akarnak egy 92 éves embertől. Aztán elkezd gondolkodni a tények fölött. Lehet-e egy politikai hecc által kirobbantott esemény szereplőinek tevékenységét józanul mérlegelni? Lehet-e egy kívülről támogatott rezsimnek parancsra a tömegbe lövetni? Számít-e, hogy bármelyik tettes aggastyán? Mit élt át az az ember, akinek a 10 éves gyerekét, a kenyérrel hazatérő férjét, a várandós feleségét lövették le?
tango47
2014. május 15. 10:35
Jól számolt az öreg bolsevik. Ha körbenézett 1957 május elsején a Hősök terén, bizton gondolhatta, hogy soha a büdös életben nem fogják számonkérni tetteiket. Hát, ha nem is örök időkig, de jó darabig büntetlen maradt és élhette jólétben aggastyánkoráig életét.
balbako_
2014. május 15. 09:20
A képíró eset világítja meg legjobban milyen ostoba és gonosz a posztkomcsik jogfelfogása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!