Az ítélet

2014. május 14. 09:25

Mit kezdjen a közösség egy szellemileg-fizikailag megtört, 92 éves aggastyánnal, még ha közvetve vér tapad is a kezéhez? Legfeljebb a szimbolikus ítéletnek volna értelme.

2014. május 14. 09:25
Friss Róbert
Népszava

„De: felelősségre lehet-e vonni büntetőjogilag bárkit a politikai nézeteiért, meggyőződéséért és ebből következő tetteiért? Az 1990-es rendszerváltás során kialakult konszenzus szerint (okulva a magyar politikusi tragédiákból, a többi között Batthyány Lajos és Nagy Imre példájából) nem lehet. Felelősségre lehet-e vonni valakit emberiség ellen elkövetett bűncselekményért? Megfontolandó volna Sebastian Häffner német történész véleménye a nürnbergi perről: nem emiatt, hanem azért, ami történt. Közönséges gyilkosság miatt kellett volna elítélni a náci prominenseket. A napi praxistól távollévő, áttételeken irányító vezetőkre persze nagyon nehéz konkrét gyilkosságokat rábizonyítani - a totalitárius rendszerek már csak ilyenek. Papír helyett a végrehajtóknak sokszor elég a hatalom szándéka. A Biszku-per ügyésze is csak »ideológia tűzparancsról« tudott beszélni. Biszku sem közönséges gyilkosságért, hanem felbujtóként, aljas indokból több emberen elkövetett emberölésért, háborús bűntettért kapott öt és fél évet.

Más kérdés, hogy mit kezdjen a közösség egy szellemileg-fizikailag megtört, 92 éves aggastyánnal, még ha közvetve vér tapad is a kezéhez? Legfeljebb a szimbolikus ítéletnek volna értelme, amely kielégíthetné a per ügyészét is, aki azt mondta: a bűnt igenis meg kell nevezni. Ám csupán a bűnös lett megnevezve, ami legfeljebb a közönség bosszúvágyát elégíti ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. május 14. 14:16
Igazad van Róbert, az egész holokauszt témát hagyjuk a faxba végre!
ganümédész
2014. május 14. 13:28
Nem hiszek a szememnek Robi! Te most kisebbíteni próbálod a kommunisták bűneit. Tisztában vagy azzal, hogy ezzel bűncselekményt követsz el?? Érdemes lenne a főszerkesztődnek leülni egy jogásszal átbeszélni ezt a dolgot és téged meg elküldeni egy hosszabb szabira.
Locassen
2014. május 14. 13:04
Nagyon művészi ellenpontozás következik: Népszava, 2012. július 18. "Elrendelném Csatáry László alapos okkal gyanúsított személy őrizetbe vételét, és megindítanám ellene az eljárást. Minden politikától mentesen, a közvélemény bármilyen irányú nyomásával nem törődve, korrekt tárgyalást folytatnék. Ha bizonyítást nyer a bűnösség, kimondanám a háborús bűntettekért kiszabható szigorú ítéletet." Népszava, 2014. május 14. "Sem ideológiákon, sem ideológiákkal megterhelt egyéni sorsokon nem sikerült még soha túllépni bírósági ítéletekkel. Még egy öt és fél éves börtönnel sem." Kognitív disszonancia rulez.
puszika
2014. május 14. 12:43
Hej,ha ott lettél volna akár egyetlen sortűznél is Friss Róbert.De nem voltál ott. Vagy az őseid között lenne áldozat. De nincs! Akkor éreznéd igazán Biszku feleőségét! Igy csak egy nyalonc vagy,egy szolga!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!