Miért nyert (ennyire) a Fidesz?

2014. április 07. 09:51

A győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri.

2014. április 07. 09:51
Török Gábor
törökgáborelemez

„Mindezt azért fontos elmondani, hogy lássuk: a Fidesz győzelme elvitathatatlan. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri. (...)

(1) A láthatóan tudatos, megtervezett (permanens) választási kampányával sikerült alacsonyan tartania a részvételt, és – elsősorban a célzott negatív kampányeszközökkel - megakadályozni azt, hogy a kormányban csalódott szavazók tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák.

(2) Az új választási rendszerrel biztosította, hogy jelentős szavazatvesztés esetén is esélye legyen a kétharmad megszerzésére, illetve elérte, hogy az összességében nála több szavazatot szerzett ellenzék együttesen is csak a parlamenti mandátumok közel egyharmadát birtokolja. Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak körülbelül 10-ben szerezhettek mandátumot.

(3) Az új választási rendszerrel rákényszerítette a baloldali ellenzéket a közös indulásra, amely nélkül amúgy egyetlen egyéni választókerület megnyerésére sem lett volna esélyük. A közös indulással ugyanakkor biztosította, hogy az általa Gyurcsány-koalíciónak nevezett politikai erő képtelen legyen a megújulás látszatát kelteni, s így alkalmatlan legyen új – 2010-ben még ellene szavazó – választók megnyerésére.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. április 07. 15:28
1, A permanens kampányt a baloldal alkalmazta (és most is él vele) . Már a 2010-es vereségük másnapján elkezdték a számháborút, fülke-forradalmaztak, minden lehetséges fórumon feljelentették az országot. 2,Olyan választási rendszer a világon nincs ami tized annyi egyéni körzettel ne csúfos vereséget jelentene. 3, Nehogy már a választási rendszer hibája legyen az, hogy a legutáltabb politikust beveszik a buliba és csodálkoznak, hogy kikaptak. (Itt látható volt Gyurcsány nem hozott, vitt szavazatot nagyon sokat)
kjkj945
2014. április 07. 15:17
1. Az összefosás túl későn paktált egybe! A 'szavazóik'' mint 2010-ben nem mentek el. 2. A választási rendszer csak a hibbantak agyában tehető felelőssé. Túl későn fostak össze (február) 3. Kényszerítette???? Tehát azok is mind az öten '''csak '' kis pártok miért nem egy éve tették megfelelő ME jelöléssel és programmal, nem csak egy összevissza kapkodott ''ormányváltás'' szöveggel. Vissza kellett volna nyerni a '''volt'' szavazóikat. De ahogy csinálták, és hogy böszmét, meg fodroskát a semmiből bevették, az a 'gondolkodó' szavazóikat elrettentette.
Ouroboros
2014. április 07. 14:45
Mert a szar mindig úszik a vízen, Gábor, azért.
brabant89
2014. április 07. 12:35
"Mindezt azért fontos elmondani, hogy lássuk: a Fidesz győzelme elvitathatatlan. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri." Ebben Töröknek tökéletesen igaza van. Az már más kérdés - és Török Gábor írásaival kapcsolatban ez mindig felmerül - hogy úgy tűnik, TG úgy csodálja OV-t, mint Ollivander Voldemortot. 'It is very curious indeed that you should be destined for this wand when its brother - why, its brother gave you that scar.' ... 'Yes, thirteen and a half inches. Yew. Curious indeed how these things happen. The wand chooses the wizard, remember .. I think we must expect great things from you, Mr Potter ... After all, He Who Must Not Be Named did great things - terrible, yes, but great.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!