Az alázat nagyobb erő (Körmendy Zsuzsanna) − Mandiner négyévértékelő IV.

2014. április 01. 07:30

Ha egy hatalom működtetői reflektálatlanok maradnak, egy idő után még saját embereik észrevételeit sem igénylik.

2014. április 01. 07:30
Körmendy Zsuzsanna
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Körmendy Zsuzsanna: Az alázat nagyobb erő

Bár számos tekintetben az első Orbán-kormány is gyökeres változtatásra irányuló célokat tűzött ki, lassúbb ütemet diktált önmagának. Mint aki abban bízik, hogy ha eredményes lesz, úgyis kap második lehetőséget. A második Orbán-kormány ezzel szemben feszített ütemet diktált önmagának és az országnak. Mint aki messze nem abban bízik, hogy úgyis kap lehetőséget a folytatásra.

Ez volt a 2002-es és a 2006-os választás elvesztésének mélyebb üzenete: hogy okosan bánj az idővel. Ha lenne mottója a kormány filozófiájának, valahogy így szólhatna: ne az ellenfeleiddel foglalkozz, nem őket kell legyőznöd, hanem az időt!

A sors két kézzel inkább a megpróbáltatásokat szereti szórni, nem a lehetőségeket. Ezért kellett a második Orbán-kormánynak egyetlen ciklusba sűríteni számos tennivalót. Médiatörvény, Alaptörvény, kettős állampolgárságról szóló törvény. Elkezdeni, amit muszáj, és befejezni, amit lehet. A Seuso-kincsek visszavásárlása jelképes: egy ország ereje attól függ, mit tud megtartani és mit képes visszaszerezni. Ennek a kormánynak már csak azért is meg kellene adni a második ciklus lehetőségét, mert akik leváltanák, azok egy újbóli kiárusításban érdekeltek, s minden eddigi erőfeszítés elveszne. A stabilizálás pedig 2018-ban kezdődhetne elölről. Ne feledjük: a rendszerváltás óta most először kapna esélyt hosszabb távú elképzelések megvalósításában érdekelt, a kormányzás súlyát és felelősségét vállaló kabinet. (A Gyurcsány-kormányról ez utóbbi nem volt elmondható.)

A jobboldal számára az egyik legnagyobb veszély a reflektálatlanság. Ez nem a demokrácia hiánya, ez a kettészakadt Magyarország következménye. A támadás és a kritika között hatalmas különbség van. A kormány a négy év alatt permanens támadás alatt állt. Ez segíti a jobboldal egységesülését, de elviselhetetlenné teszi a közbeszédet, kellemetlenné a mindennapokat. Ha valamit nem értettél jól, nem segít rajtad, ha a füledbe üvöltenek; ha a diskurzus decibelfoka emberi hallás számára nem elviselhető, akkor nincsen diskurzus.

Mindig vannak területek, ahol magasabb szintű készségek, jobban működtetett érzékenységek, erősebb kvalitásérzék szükséges (kultúra, oktatás). Ha egy hatalom működtetői reflektálatlanok maradnak, egy idő után még saját embereik észrevételeit sem igénylik. Viszont ha a liberális és a baloldal nem állóháborúban érdekelt erői a kritikai viszonyt saját outsider-létükhöz is kialakítanák, kicsit előbbre lennénk. Aki valamit akar tenni ezért az országért, annak meg kell tanulnia elfogadtatnia magát. Ebben a nagyképűségre szakosodott világban, tudom, keveseket vigasztalok azzal, hogy az alázat nagyobb erő, mint az erőszakosság.

A szerző a Magyar Nemzet szerkesztője.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2014. április 03. 09:21
"A kormány a négy év alatt permanens támadás alatt állt. " Azért van egy arca ennek a nőnek, hogy a Fidesz 8 évi "ellenzéki" viselkedése után le mer írni egy ilyen mondatot. Egy újabb példája a tökéletes pártos elfogultságnak. Az persze nem jut eszébe, hogy ha a kormány nem igyekezne hatalmas erőbedobással elfolytani minden ellenzéki hangot, akkor talán az ellenzék sem lenne ilyen elkeseredett. Nyilván az egér a hibás, amiért szóvá teszi, hogy az elefánt el akarja taposni. Érdekes szemléletmód. Amolyan igazi MN-es.
Akvínói akvavit
2014. április 01. 13:42
Hát ez sápadt.
vakhangya1
2014. április 01. 10:14
Úgy szeretem mikor a jobboldalról kritizálják az ellenzéki hangnemet. Vajon süketek voltak 2002-2010 közt?
szatmáriszabi
2014. április 01. 10:01
A rendszerváltáskor volt egy közös óhaj, és ez legalábbis gyakorlatilag megvalósult, hogy nem akar Magyarország több párttitkárt és tanácselnököt. Most újra van párttitkár és tanácselnök, ott van immár a hatalmi hűségből jól élő újságíró, és így mindezek után KZS alázatról beszél. Komolyan mondom, ezek egy külön kis országban laknak, Skrabski, Körmendy, SS Péter, Stefka és még jópáran, együtt élnek a lakóparkban békességben szeretetben és jólétben, azokkal, akik ezt lehetővé tették nekik. Alázat. Az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!