Végre itt A BAL!

2014. április 15. 14:55

A BAL szándékaink szerint egy kemény és harcos alternatívát kíván képviselni a hazai közéletben. Semmi közünk ahhoz a baloldalinak hazudott politikához, melyet idáig a baloldalinak mondott politikai szervezetek képviseltek.

2014. április 15. 14:55
Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

„»Ha nektek semmi sem tetszik, csináljatok saját pártot!«

Ezt így ebben a formában sokszor megkaptam az elmúlt években. A képlet egyszerű volt minden alkalommal. Szívesen csatlakoztam, csatlakoztunk ígéretes kezdeményezésekhez, aztán néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy feleslegesen pörgetjük magunkat, nem ott vagyunk, ahol lennünk kellene. Ilyenkor általában a fejünkhöz vágták az idézett mondatot. Nagyjából ennyi. A felszólításnak eleget téve saját pártot csináltunk A BAL – Baloldali Párt néven. Egy olyan politikai szerveződést, amely jövőorientált, nem a múltba révedő, de nem is valami gyökér nélküli satnyaság. ()

A legfontosabb: mi azokat a dolgozó embereket, a modern munkásokat képviseljük, az alsó középosztályt képviseljük, amely piszkosul nem érzi jól magát Orbán Viktor országában és nem volt elragadtatva Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon kormányzati évei alatt sem. Azoknak az érdekeit képviseljük, akik konkrét jóléti intézkedésekre vágynak és nem üres politikai frázisokra. Azokat az embereket akarjuk megszólítani, akik ma is azért küzdenek, hogy legyen Munka, amely által épül a társadalom, és abból legyen Kenyér is. A társadalom olyan kell legyen, hogy a megtermelt javaknak mind nagyobb részét azok kapják meg, akik azokat előállították. Fontos, hogy a társadalom peremére szorított embertársainknak utat mutassunk a munka és munkára épülő tisztes megélhetés világába. Nem lehet jóléti intézkedés az, hogy utcát seperni küldünk százezreket.

Persze az indulásnál nem árt tisztázni néhány egyéb dolgot is. Például azt, hogy a szocialista kísérletek elbuktak, nem véletlenül. Számtalan előnyük mellett számtalan hátrányuk is volt. Ha egyiket hangsúlyozzuk, nem feledkezhetünk el a másikról sem. A baloldal mindig egy haladó és modern eszme volt, csak az utóbbi évtizedekben kezdett el ezen a területen dominálni a nosztalgia és ez inkább hátrány számunkra.

Azt is hangsúlyozni kell már az indulásnál, hogy nincs sem itthon, sem a térségben forradalmi hangulat. Imádjuk a romantikus lelkeket, akik proletárforradalmat vizionálnak már holnapra, de mi a hazai realitásokból indulunk ki. Magyarországon az elmúlt negyedszázad liberális és jobboldali agymosásának köszönhetően kifejezetten nacionalista ellenforradalmi hangulat van. Még a mérsékelt többség is valami szélsőséges eszmeként tekint a baloldaliságra. Rendkívül komoly felvilágosító munkával lehet csak a temérdek téveszmét eloszlatni és az emberekben újra felébreszteni a reális osztály(ön)tudatot. Ez a munka nem megspórolható, nem pótolható kommunikációs trükkökkel, sem birkamódon követhető vezérkarakterekkel, akik a legtöbbször maguk sem tudják, hogy merre mennek.

Természetesen nem sétálunk nacionalista zsákutcába sem. A baloldaliság egy nemzetköziséget hirdető, az elnyomott és kizsákmányolt emberek határokon átívelő összefogását hirdető eszmerendszer. Büszkék vagyunk kulturális örökségünkre, történelmünk haladó szellemiségű alakjaira, de látjuk a „magyarkodás” számtalan káros következményét a múltban és napjainkban is.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy jelenlegi piacgazdaság meghaladása nincs napirenden, sőt egy minden korábbinál alattomosabban elnyomó rendszer épül körülöttünk. Először ez ellen kell küzdeni. Látjuk, hogy a globalizált kapitalizmus egyenesen és rohamtempóban visz minket a totális összeomlás irányába, de ugyanakkor azt is látjuk, hogy ez a folyamat nem megállítható a változásokat akaró tömegmozgalmak nélkül, ezért elsősorban az emberek szövetkezésére épülő, a rendszert megújítani kívánó önszerveződések erősítését tekintjük célunknak. Meggyőződésünk, hogy a kapitalizmust is meghaladja a gazdaság fejlődése. Mint mindig az emberiség története során az emberiség előtt új kihívások állnak. Az alternatíva, számunkra egyértelműen: szocializmus vagy barbarság!

A BAL szándékaink szerint egy kemény és harcos alternatívát kíván képviselni a hazai közéletben. Semmi közünk ahhoz a baloldalinak hazudott politikához, melyet idáig a baloldalinak mondott politikai szervezetek képviseltek. Minden ilyen politikai szerveződést térfoglaló, a valódi baloldali politika erősödését gátló tényezőként tartunk számon, de azt is látjuk, hogy ezek alapvetően nem a mi bázisunkat képviselik. Mi a fiatalabb generációk generációkat képviseljük, akik tisztes jólétre, nyugodt jövőt biztosítani tudó társadalmi környezetre várnak. Figyelmünket az ő problémáikra irányítjuk elsősorban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robbietaylor
2014. április 16. 07:17
Amikor eljutottam odáig, hogy "magyarkodás", már tudtam hol kell kezelni ezt a lúzert.
cirmicica
2014. április 15. 23:51
felőlem azzal tölti az idejét, amivel akarja, de mit akarnak örökösen ezzel a magyarkodással?Megint csak internacionalista akar lenni, nacionalista még véletlenül se.
Ángyán Páván
2014. április 15. 21:49
Acsás balról? Lepedőt!
Hozso
2014. április 15. 21:47
Próbálkozni mindenkinek joga van addig amíg rá nem jönnek,hogy nem működik.Szerintem most akármilyen népszerűtlen a baloldalon is,a most válságoló MSZP helyrerázása az egyetlen esély alternatív baloldalra ha realisták lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!