Itt európai színvonalú közgazdaságtant és közigazgatást műveltek

2014. február 21. 08:19

Éppen ez különböztette meg Magyarországot az NDK-tól, Csehszlovákiától, Romániától, Albániától vagy éppen a Szovjetuniótól és Kínától.

2014. február 21. 08:19
Lengyel László
Galamus

– Hiszen ma ez a főbűn, hogy eladósították az országot.

– Nem ő adósította el, szegény, az országot. Neki azért kellett tárgyalnia, hogy az adósságokban ne omoljunk össze. Nem a Valutaalap adósított el minket, hanem éppen a segítségével tudtunk kikapaszkodni. Azt hiszem, hogy ez az ember – láttuk, honnan indult – tudott tárgyalni, nemzetközi színvonalú közgazdásszá lett. Még valami következik ebből, bár tudom, fájdalmas ma ezt hallani: ez egy nemzetközi színvonalú apparátus volt. A Nemzeti Bankban, a Tervhivatalban, s amit én nagyon jól ismertem, a Pénzügyminisztériumban nemzetközi színvonalú osztályvezetők, főosztályvezetők, miniszterhelyettesek, sőt – mi nem véletlenül alapítottunk Hetényi kört néhány éve – Hetényi István személyében nemzetközi szintű miniszterek voltak. Nyugodtan mondom, hogy ezekben az időkben ezek az emberek beülhettek volna egy nyugat-európai ország kormányába.

– Nem téved, ugye? Jól emlékszik? Mert most azt állítja, hogy a szocializmusban is léteztek alkalmas, nemzetközileg is elfogadható vagy elfogadott emberek?

– Sőt! Azt kell mondanom, hogy inkább léteztek. Ebben az időszakban, 1985-ben vagy 1986-ban, valóban minden további nélkül helyet cserélhettek volna az osztrák kormánnyal, el tudták volna Ausztriát is kormányozni. Nem vagyok biztos benne, hogy az osztrákok el tudtak volna minket. Ez ma elképzelhetetlen. Biztos, hogy a mai minisztereink és államtitkáraink tökéletesen alkalmatlanok volnának ilyen helycserére. Talán Alsó-Macedóniában produkálnának valamit, de ezzel is óvatos lennék. Tehát alkalmatlan emberek próbálnak egy szakmai életutat megítélni. De akkoriban itt tényleg európai színvonalú közgazdaságtant és közigazgatást műveltek. Éppen ez különböztette meg Magyarországot az NDK-tól, Csehszlovákiától, Romániától, Albániától vagy éppen a Szovjetuniótól és Kínától. Bejártam ezeket az országokat. Irigykedtek ránk a Pulai Miklósok, Hetényi Istvánok és Nyers Rezsők miatt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. február 21. 15:00
Valaki itt azzal mosakszik " az eladósodást nem a közgazdászok , hanem a politikusok okozták". Részben. Mert mit tehettek azok a politikusok akik, cipőfelsőrészkészítők, csatornatisztítók, meg géplakatosok voltak. Kádár it már az írógépműszerészségig jutott. Fekete János viszont közgazdász volt , aki úgy rendezte izrael állam tartozását, hogy a visszafizetés helyett a zsidók magas kamatra hitelt nyújtottak nekünk , amit évtizedekig nyögtünk.Az ügylet pontos adatai fellelhetők a neten. Az ő adósságainból, a mi adósságunk lett. Ha ez a közgazdaságtan, akkor mi nagyon be voltunk csapva.
Kiddush Hashem
2014. február 21. 13:51
Amerika után a világon Magyarországon van a legtöbb zsidó pénzügyes, közgazdász, bankszakember, könyvelő. Az eladósodottság mértéke valahogy nem igen akarja alátámasztani a zsidó "pénzügyi zsenit", hacsak nem csupán saját köreinek a javára.
Peter8811
2014. február 21. 13:31
Lacikám Nyers Rezső nagyon elbaszta a progresszív adórendszert. Persze ha az adó lezüllesztése volta cél, a beszolgáltatás színvonalára, akkor nagyon is jó volt Rezső bácsi. Jómagam 2007 jan. 1. től a 380.000-es havi bruttóból 129.000-et vittem haza. Úgy hogy kopott kardigánban bekaphatjátok egy-től egyig az összes balos közgazdásszal együtt.
szajjan
2014. február 21. 12:52
A magyar átképzős közgazdászokról: A béketárgyalásokon Kennedy azzal zsarolta Hruscsovot, hogy kiengedi a gyufásdobozból a két kolorádó bogarat, elszaporodnak és pár év alatt teljesen lerágják a SZU növényeit. Erre H. hozott a legközelebbi tárgyalásra két nagy dobozt. Ha nem lesz egyezség mondta, akkor kiengedem a dobozokból a két magyar közgazdászt, akik elszaporodnak és pár év alatt tönkreteszik US gazdaságát. Ezek szerint kiengedte őket. Szegény Elek apó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!