Pártcsömör és hiányérzet

2013. november 23. 12:31

Nem ártana itt a jobboldalon sem, ha lenne egy olyan párt, amelyik nem csak biztos szövetséges, hanem komolyan veendő vetélytárs is.

2013. november 23. 12:31
Ugró Miklós
MNO

„Vannak szép számmal baloldali pártok – ha túl nagy változatosságot nem is mutatnak –, mégis igazat kell adnunk annak a gyakran felfakadó, jobboldali sóhajnak, hogy milyen áldást jelentene a honi közéletben, ha lenne egy modern, értékalapú, normális baloldali párt itt a magyar palettán. Persze hasonló sóhajokat a baloldalról is hallani, természetesen egy »normális« jobboldali pártot kívánva. Szó se róla, itt a jobboldalon nincs tülekedés a pártok frontján. A régiek sem próbálják felszívni magukat, újabb társulatok sem szerveződnek, mintha a konzervatív, keresztény, nemzeti oldal belenyugodott volna, hogy örök időkre egyetlen zászló alá gyűlt tábor, akik meg kimaradtak onnan, azok is beérik egyféle radikalizmussal. Érdekes, de a 90-es években még a jobboldalon volt túltermelés pártokból, pedig az MDF ideális nép-nemzeti gyűjtőpártnak tűnt, mégis lépten-nyomon, sokszor ellenséges indulatú alternatívákat állítottak vele szembe. Amióta a Fidesz megtalálta a helyét, a nemzeti konzervatív szavazótábor is megtalálta a pártját. Pedig nem ártana itt a jobboldalon sem, ha lenne egy olyan párt, amelyik nem csak biztos szövetséges, hanem komolyan veendő vetélytárs is. Ha más nem, csak a bürokrácia csökkenése lenne a versengés eredménye, már az is bőven megérné. Feltűnő viszont, hogy a számos párt között egyetlen figyelmet érdemlő liberális gyülekezet sincs. Liberálisnak mondja magát Fodor Gábor, Kuncze Gábor és Ungár Klára társulata is, de ők csak növelik a közvéleményben izzó jogos és irracionális ellenszenvet a liberalizmussal és némely liberálisokkal szemben. Nagy baj, hogy a liberalizmus valóban szitokszó lett a magyar közéletben, s hosszú évekbe telik majd eredeti, pozitív jelentését visszaállítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. november 24. 08:37
"áldást jelentene a honi közéletben, ha lenne egy modern, értékalapú, normális baloldali párt itt a magyar palettán." _____Ha a magyar palettán lenne!!!!!!_______ De ezek a gittegyletek csak megélhetési politikusssok!!
Akitlosz
2013. november 23. 22:20
Szerintem meg nem baj, hogy a liberalizmus kimutatta a foga fehérjét, s átható milyen is valójában. Nem szükséges a visszatértük. Azt pedig eleve meghatározza a választási rendszer, hogy mennyi párt lehet a parlamentben. Persze lehet működnie pártnak a parlamenten kívül is csak nem annyira érdemes. Az 5%-os küszöb erős szűrő, így 3-5 pártnál több nem nagyon lesz. Ebbe pedig nem nagyon fér bele a komoly konkurens párt a jobb oldalon. Igazából a balon sem. Csak az Mszp jutott be egyedül 2010-bena vörös pártok közül a parlamentbe, s könnyen lehet, hogy ez 2014-ben is így lesz, marad. Az, hogy manapság a választások előtt párt alapítási dömping van nem újdonság. Ezek a pártok azonban jövőre a választások után, ha nem kerülnek be a parlamentbe eltűnnek, de legalábbis téli álmot alszanak 3 évig a következő választások előttig. Több aktív párthoz másmilyen választási rendszer, alacsonyabb küszöb kellene. Sok választó nem akarja, hogy "elvesszen" a szavazata, ezért nem szavaz néhány százalékos pártra. A nagy pártok nem érdekeltek a saját konkurenciájuk kitermelésében, megerősödésében, így nekik jó az 5%-os küszöb.
heep
2013. november 23. 14:21
"de ők csak növelik a közvéleményben izzó jogos és irracionális ellenszenvet a liberalizmussal és némely liberálisokkal szemben." Az ellenszenv jogos de nem irracionális. Az SZDSZ gondoskodott róla, hogy empirikus legyen a libsik iránti ellenszenv a következő 100 évben.
balint60
2013. november 23. 14:16
Én már azzal is megelégednék, ha jobboldalon végre lenne egy valóban polgári, európai és modern konzervatív párt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!