Kétharmadnyi csillámpor

2013. október 04. 13:59

Arról az egyharmadról, aki biztosan ott lesz tavasszal, de ma még nem nyilvánít véleményt, szinte semmit sem tudunk. Márpedig ők fognak dönteni.

2013. október 04. 13:59
Török Gábor
Heti Válasz

„Tisztában vagyok azzal, hogy az időközi választásokból nem szabad országos trendekre következtetni. Szeptemberben nem volt igazán meglepő az ellenzéki jelölt győzelme Szigetszentmiklóson, ahogy a váci és bajai kormánypárti siker is inkább papírforma volt - éppen a települések eltérő politikai beállítottsága okán. Mégis, van egy sajátosságuk ezeknek az eredményeknek, amelynek el kell gondolkoztatnia mindenkit. Baján a kormánypárti jelölt közel hatvan szavazattal győzött, ami egy ilyen kis létszámú kerületben nem is igazán szoros eredmény. Ugyanakkor a korábbi itt tartott helyi választásokhoz képest a Fidesz veszített támogatottságából, a baloldali ellenzék pedig növelte szavazatainak a számát. (Igaz, a kecskeméti törvényszék döntése értelmében a visszaélések miatt egy szavazókörben meg kell ismételni a voksolást.)

De ami az igazán lényeges: ahogy ez egy időközi választáson nem meglepetés, a bajai választóknak mindössze 34 százaléka ment el szavazni. Ebből a 34 százalékból 467-en a kormánypárti, 406-an pedig az ellenzéki jelöltre voksoltak. De mi lett volna, ha ez parlamenti választás? Ki nyert volna akkor ebben az amúgy inkább jobboldalinak számító kerületben, ha nem 34, hanem - miként »bevett« nálunk - 55-65 százalék megy el szavazni? Vajon mi várható majd tavasszal az új szavazóktól: aki ma még nem tudott vagy nem akart dönteni, hová csatlakozhat?

Itt van a kutya elásva: a jövő évi választók talán kétharmadának preferenciáját ismerjük, ám arról az egyharmadról - vagy akár többről, ez a részvételtől függ -, aki biztosan ott lesz tavasszal, de ma még nem nyilvánít véleményt, szinte semmit sem tudunk. Márpedig ők fognak dönteni, és nem csupán a kétharmadról, hanem a győztes személyéről is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. október 05. 13:16
A baloldal a magyar választók egyharmadáról feltételezi, úgy lehet őket megnyerni,hogy a miniszterelnök szobrának fejét levágják, és fociznak vele?!Én úgy gondolom, a lakosság túlnyomó többsége még mindég normális!
öszödibeszéd
2013. október 05. 08:51
Ez a Török igazán tudhatná, hogy nem csak a leadott szavazatok darabszáma jelenti a baloldal kormányzási esélyeit, hanem az is, hogy abból mennyi parlamenti hely lesz bevihető. A kevesebb néha több - és fordítva. Minél többen mennek el szavazni tavasszal, annál több baloldalra leadott szavazat mehet a kukába, vö. kicsi, egymással acsarkodó balos törpepártok.
öszödibeszéd
2013. október 05. 07:49
A még több szavazó tavasszal azt jelenti, hogy még kevesebb baloldali párt kerül a parlamentbe. A sok kis plattform mind kiesik. "Néha a kevesebb több". A baloldalnak megközelítőleg sem lesz 50 százaléka
szokolaigyorgy@gmail
2013. október 05. 05:04
Az un. baloldali ellenzék győzelméhez a 10-15% el nem kötelezett, de biztosan szavazók 100%-ára volna szükség. Hogy válhatna a szükség valósággá? 1./ 2-3 fideszes őszödi beszéd. 2./ A nyugdíjak kb.8%-os csökkentése. 3./ Az szja megemelése. 4./ A gyed-gyes visszanyesése. 5./ A rezsiárak elszabadítása. 6./ Néhány Hagyó-Zuschlag-Hunvald-Wiszt ügy. 7./ Szemkilövések, lovasrohamok. Ezek ütősek lennének-van annyira eszetlen a Fidesz,hogy ezekbe mindbe beleszaladna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!