Milyen Merkel követi Merkelt?

2013. szeptember 21. 13:43

A vasárnapi német választásokon csak két bizonyosság van. Az egyik, hogy Merkel marad a kancellár. A másik pedig, hogy senki se tudja, mit is jelent ez majd.

2013. szeptember 21. 13:43
Techet Péter
hvg.hu

„A vasárnapi német választásokon csak két bizonyosság van. Az egyik, hogy Merkel marad a kancellár. A másik pedig, hogy senki se tudja, mit is jelent ez majd. Ugyan Angela Merkel már tizenhárom éve vezeti a CDU-t, és nyolc éve Németországot, lépéseit nehéz előre megjósolni. Eleve nem szereti a nagy távlatokat, s gyakorta idézi Helmut Schmidt egykori kancellárt: »akinek víziói vannak, az menjen orvoshoz«.

Merkelnek tényleg se víziója, se ideológiai elkötelezettsége: politikája pragmatikus kis lépésekből áll, ahol csak utólag válik átláthatóvá az egész rendszer. Nem előre álmodik, hanem a kis sikerekre építkezik.

Irtózik a nagy szavaktól, az érzelgősségtől, a hatalmas tervektől. Kis lépései azonban nagyon is kiszámítottak, így mára valamennyi komoly ellenfele eltűnt a pályáról – a saját oldaláról ugyanúgy, mint az ellenzékről. Nehéz rajta fogást találni. A CDU-t olyannyira középre vitte, hogy a szocdemek alig látszanak már, miközben a párt jobboldalán ülő nyugati, katolikus férfiak illedelmesen követik a keleti, evangélikus Merkel nyitását.

A CDU ma egy pragmatikus párt, amely a társadalomban kikristályosodó változásokat szorgalmasan másolja, az ellenfelek új javaslatait magába szívja, és a jövőt illetően nem sok konkrétat árul el. A párt Merkel alatt elnőisedett, elvárosiasodott, elvilágiasodott, elszociáldemokratizálódott – anélkül azonban, hogy hagyná a jobboldalát leválni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galamb
2013. szeptember 21. 22:26
..."Nehéz rajta fogást találni..." de csak a testőrök meg az ízlésem miatt ! http://cdn01.cdn.egotastic.com/wp-content/uploads/2013/04/01/Angela-Merkel-Hot-Swimsuit-Body-02-400x470.jpg Hol akarnád "megfogni " ?
Soma
2013. szeptember 21. 22:03
Olyan, amilyet Cohn Bendit és annak főnökei akarnak.Senkinek se legyenek illúziói! Merkel fizetésre bírja majd a németeket.
puszika
2013. szeptember 21. 17:34
Majd pont a Techet Péter félék mondják meg a német tutit. Nem arról van szó Petike,hogy a német ügyek várható alakulása, az olyan balliba gyülekezetnek mint a hvg, és munkatársai számára nagyon rossz üzenet?Hiszen, ha ismét Merkel a kancellár,minden folytatódik tovább.Ami nektek legjobban fáj,persze az az,Orbán Viktor és kormánya,támaszra lel a német politikával,sőt bizonyos vonatkozásokban a 2014.évi magyar válsztásokra is hatással lesz.Na ez fáj nektek a legjobban.Ezért szültök ilyen nyögvenyelős írásokat.Úgy gondoljátok,talán még hat. Megnyugtatlak,már ez sem!!
kjkj945
2013. szeptember 21. 15:04
Merkel. mer kell?? De kinek??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!