Konzervativizmus itt és most

2013. augusztus 04. 10:30

A hazai konzervativizmusnak egyedül a Tellér-Lánczi vonulat adott némi ízt, amikor kitalálták, hogy legyen szinoním az antikommunizmussal.

2013. augusztus 04. 10:30
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A hazai konzervativizmusnak, ahogy megírtam már, egyedül a Tellér-Lánczi vonulat adott némi ízt (»száj íze mint a főzelék«), amikor kitalálták, hogy legyen a konzervativizmus szinoním az antikommunizmussal. Csakhogy amellett, hogy politikai haszna lehetett ennek, azóta a vak is látja, hogy a Fidesz semmivel sem kevésbé »kommunista« párt az MSZP-nél, és a megalvadt struktúrákat mindössze az annál virgoncabb saját rablóstruktúráival akarja helyettesíteni, amelyek Tellért ma jól fizető kormányolvasói álláshoz, Lánczit pedig valószínűleg még jobban fizető Századvég-elnöki álláshoz segítették, noha a kenyéradó gazdájukat a hagyományok és a szellem világa csak annyira érdeklik, amennyire bele lehet velük palizni további néhány ezer »értelmiségit«. Pedig ezek legtöbbjének, a hierarchia alacsonyabb fokain állva, elég lett volna az a havi kétszáz fix is, amit végül megkaptak, és lett ennek megfelelően a szellem világa is olcsó, sivár és kietlen.

A magyar konzervativizmus éppen ezért csakis modernizáló konzervativizmus lehet (t.i. amelyik az abszolutizmus, a protestantizmus, a polgárosodás, és a felvilágosodás munkáját megkésve magára vállalja). Mint ilyennek lehet egy etatista és egy szabadságpárti vetülete. A konzervativizmusnak el kell végezni a magyar modernizáció kemény munkáját, az etatista lehetőséget azonban éppen most látjuk kútba hullani -- marad tehát a liberális konzervativizmus, amelyik az ötvenes évek (pre-straussiánus) amerikai konzervativizmusa szellemében a kis állam, a fegyelmezett monetáris politika, a költségvetési egyensúly, az erős társadalmi közösségek és a természetjog alapján áll. Ha valaki ismer jobbat, jelezze. Ha valaki pedig nem tudja, hogy az autoriter-populista-korrupt magyar etatizmus miért nem kapható és miért nem alkalmas a modernizációra, annak 675.000 Ft nettó óradíjért elmagyarázom. Számlát tudok adni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2013. augusztus 05. 09:11
Béndek Péter! Javaslom óvatosan öklendezzen, nehogy belefulladjon a saját hányadékába.
nem lényeges
2013. augusztus 04. 19:30
nagyon igaz: "Nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy az egész poszt egy bújtatott antiszemita pamflet. Ami őrjöngésbe hajló Izrael gyűlölettel van átitatva, például ez a mondat: "A tradicionalizmus értelemnek csekély, premodern, versenyképtelen, az etnicizmussal keveredve bódítóan ostoba, populista, kártékony." Ez az antiszemita förmedvény mondat, Izrael államnak az egész létét megkérdőjelezi. Hiszen Izrael, a "zsidó állam" (figyeljünk a közhasználatú kifejezésre) létalapja az etnicizmus. Az hogy a zsidó népnek és etnikumnak állama legyen, ez Izrael létének értelme, etnicizmus nélkül Izrael megalapítás és léte elképzelhetetlen. A tradicionlaizmus is vastagon jelen van a különböző ortodox zsidó vallási irányzatok képében, valamint Izrael létrejötte is nyilvánvalóan a tradicionalizmusnak köszönhető. Egyeseknek talán megmosolyogtató a gondolat, hogy 2000 éves jogalap alapján a modern korban államot alapítanak de ez csak a hagyományok, tradíciók erejét bizonyítja. Mint láthatjuk a bujtatott antiszemitizmus egészen undorító példája ez, hisz aljasul, ki nem mondva, de mégiscsak Izrael állam létalapját próbálja aláásni. Kevés ennél antiszemitább gondolatot lehet elképzelni. Gusztustalan."
Toportyán tiszteletes
2013. augusztus 04. 16:52
Nagy a kaki jobber oldalon,most hogy narancsbukta lesz,Magyarország örökre elveszett nekik,annyit lopott és hazudott a jobboldalt meghekkelő csuti liberálszélkakas libaszarrugdosó és gazfickói.
Burkus Gordon
2013. augusztus 04. 12:11
Olyanok akarnak feszt "modernizálni" (wtf?), akiknek még az előemberi garádicsra sem sikerült felmászniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!