Gondolatok Igor Janke könyvéről

2013. július 22. 12:38

Igor Janke könyve hiánypótló munka. de a Vereség című fejezetnél érdemes lenne felidézni Rytkó Emília hihetetlenül demokratikus múltját.

2013. július 22. 12:38
Máthé Áron
Máthé Áron
Konzervatórium

„Magyarország egyik alapvető tulajdonsága, hogy szélsőségesen reagál a külföld véleményére: vagy hanyatt esik tőle, vagy pedig az extra Hungariam kezdetű szállóige alapján magasról tesz rá. Egyvalamiben azért biztos, hogy van közös pont: érdekelni mindig is érdekelt minket a dolog. Talán azért, mert nyelvileg elszigetelt nép vagyunk, érzékenyebben reflektálunk mindenféle külső látásmódra. Éppen ezért talán nem is volt hiba, hogy egy lengyel író tollából született mű az elmúlt negyedszázadunkról, sőt, kis kitekintéssel a késői Kádár-rendszer világáról is.

Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével kivételesen jó könyv. Olvasmányos, ha szabad ezt a kifejezést használni. Az, hogy igény volt rá, mutatja, hogy az első kiadás pillanatok alatt elfogyott – és ez talán nem csak annak köszönhető, hogy hálás a téma, hiszen ismert politikusokról írni a siker borítékolását jelenti. A politika iránt érdeklődőkben természetesen mindig is meg lesz a kíváncsiság a felszínen tapasztalható események magyarázatára, a mögöttes indítékokra – más szóval a médián túl a világ megértésére. De ezen kívül is találhatunk magyarázatot a sikerre: Igor Janke könyve hiánypótló munka. (…)

Néhány apróságot szeretnénk csak javasolni a szerzőnek: a Vereség című fejezetnél érdemes lenne a szocialisták alternatív választási központjáról is ejteni egy-két szót ejteni, illetve felidézni Rytkó Emília hihetetlenül demokratikus múltját. A pártépítésről szóló fejezetnél a polgári körösök beléptetése mellett talán kicsit alábecsüli a fiatalok szerepét Janke. Emlékszünk még, milyen megrökönyödéssel cikkeztek a Millenárison zokogó tizenévesekről a baloldali lapok, illetve milyen borzadállyal emlegették az »Orbánjugendet«?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2013. július 23. 18:44
Extra Hungariam-rul: "Ha mármost visszatekintünk a szállóige továbbhagyományozódásának történetére, kétségtelenül megállapítható, hogy Caelius Rhodiginusnak színét sem látva Magirusból és Quenstedtből ásták ki a "jól eltemetett" mondást a Wittenbergben tanuló magyarországi diákok, s ők voltak azok, akik Sopron táján és Felső-Magyarország evangélikus vallású iskolázott rétegeiben valóban élő szállóigévé tették. Élettartama mindössze kereken száz évre tehető, hirdetői a régi Magyarország nem magyar anyanyelvű állampolgárai; nyilvánvalóan ennek a csoportnak Magyarországhoz, a szülőföldhöz fűződő kapcsolatát fejezi ki, s ebben a minőségben nem más, mint a régi királyság meghatározott korszakban és környezetben jelentkező közösségi ideológiájának csiszolt nyelvi formába öltöztetett jelszava, mely felfedeztetését egyedül annak köszönhette, hagy pontosan megfelelt a kor s ezen belül a csoport patriotizmusának."
BőröndÖdön
2013. július 22. 18:10
Áronka,életed könyve legyen ez az értékes mű!
OberEnnsinnen
2013. július 22. 16:27
Nem olvastam még a Janke-könyvet. Amiről az eddigi hozzászólók beszélnek - igen negatív köntösben - azok a könyv hányadik oldalán találhatók?
di maggio
2013. július 22. 13:37
Ami biztos, Debreczeni nem szokott Igor Janke álnéven írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!