Mi köze van Szent Lászlónak a mai Nagyváradhoz?

2013. július 19. 15:41

Nagyvárad román lakossága nem tudja, hogy ki volt Szent László. Ezen az állapoton próbált változtatni többtucat politikus és civil az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt vonzáskörzetéből.

2013. július 19. 15:41
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Nethuszár

„Nagyvárad román lakossága nem tudja, hogy ki volt Szent László, nem eleme a helyi identitásnak, és nem is lehet, hiszen az egész városban egy peremvidéki koszos kis sikátor őrzi a szent királyunk nevét – az is kizárólag románul.

Ezen az állapoton próbált változtatni többtucat politikus és civil az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt vonzáskörzetéből és nem csak. Iszonyatos munkával összehoztak egy háromnapos rendezvénysorozatot Szent László Napok néven. Magáról a rendezvényről legyen elég az, hogy többezer ember tartalmasan szórakozott a Rhédey-kertben, a Partiumi Keresztény Egyetemen, a Moszkva Gardenben stb. Mivel elég nagy a kapcsolati tőkém, ezért a rendezvény ideje alatt számtalan olyan nagyváradi állított meg engem, akikkel nem vagyok egy közös politikai platformon – és mindenki csak gratulálni tudott. Nagyon jó érzés volt látni, hogy megmozdult végre a város magyar lakossága, és közösségként tudott együtt lélegezni.

Ebbe a történetbe rondított bele a bihari RMDSZ. Mint kiderült, még a Szent László Napok megszervezése előtt le akarták nyúlni a rendezvény nevét és logóját, magyarán: ellopták mások szellemi termékét. Mosakodásuk szerint azért védették volna le a brandet, hogy majd átadják a római katolikus egyházmegye vezetőségének. Akik viszont – és ez a közleményükből is kiderül – ezt nem kérték, nem is akarták, és nem is tudtak erről a szándékról. (Bár Fodor József vikárius a Bihari Naplóban utólag áldását adta a lopásra, ami meglehetősen sajátos értelmezése a Tízparancsolatnak.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. július 20. 06:53
http://www.mult-kor.hu/20111110_szent_laszlo_koponyaereklyeje_segiti_a_majdani_arcrekonstrukciot http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/felnyitottak_szent_laszlo_hermajat/ Hogyan került Győrbe a lovagkirály fejereklyéje? Szent László mint Árpádházi király személyében testesítette meg a harcos nomád férfieszményt és az európai lovagideált. Az ő műve volt Erdély végleges integrálása az ország testébe, ő telepítette át a nyugati gyepüket őrző székelyeket a keleti határszélekre, ezért is volt szükség a váradi prépostság megalapítására, illetve a Szent István által alapított bihari püspökség áthelyezésére Váradra.
aharoni
2013. július 19. 17:26
Jó, tényleg semmit nem tudnak, de a budapestiek sem hallottak Gozsdu Manóról vagy a miskolciak Andrei Sagunáról.
Maccabi Budapest
2013. július 19. 17:20
Az Erdelyi Magyar Neppart tartson Orsos Viktor napokat, bohockodjanak nyilas hamvakkal, de szent kiralyaik emleket ne mocskoljak be tragyaval !!!
kjkj945
2013. július 19. 17:19
A románok még Nagyváradot sem ismerik. ""Két szobor is őrzi Szent László király emlékét Nagyváradon: az egyik a római katolikus székesegyház bejárata előtt áll, Szent László teljes alakú ércszobra (Tóth István budapesti szobrász alkotása), a másik a Herma-mellszobor, amit a székesegyházban őriznek, a koponyaereklyével együtt (Link Fülöp bp. ötvösművész alkotása). Mindkét művet 1892-készítették.""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!