Jövőkép nélküli társadalom

2013. június 27. 16:58

A dél-szlovákiai járásokban élő nők kérik legnagyobb arányban az abortuszt. Vajon mit mondanak ezek a számok rólunk, magyarokról?

2013. június 27. 16:58
Mózes Szabolcs
Új Szó

„Léva, Dunaszerdahely, Rimaszombat és Komárom – ez a négy járás vezeti az abortuszok országos listáját, s a többi magyarlakta régióban is viszonylag magas a művi vetélések száma. Magyarán: a dél-szlovákiai járásokban élő nők kérik legnagyobb arányban az abortuszt.

A munkanélküliségi vagy szegénységi mutatókhoz képest ez egy száraz adatsornak tűnik, pedig sokkal lehangolóbb. Mivel életekről szól, nem a »piszkos anyagiakról«. Nem csak a meg nem született gyermekek életéről, haláláról, hanem a magyarlakta vidék családjainak életéről is.

Áltathatnánk magunkat persze azzal – morbid és cinikus módon –, hogy lám, milyen progresszívek vagyunk: legalább valamiben »előrébb« járnak a déli járások, mint az északiak, jobban követjük a »modern«, nyugati trendeket. Szomorú elsőség. És vállat is vonhatnánk, mondván: a statisztika az egyéni döntések összességét mutatja, ez mindenkinek a magánügye, így az adatközlésen túl felesleges a témán merengeni.

Sokkal felelősségteljesebb lenne elgondolkodni az okokon. Vajon mit mondanak ezek a számok rólunk, magyarokról? Mi az oka annak, hogy ennyire nincs értéke az emberi életnek? Ezek a kérdések távolról sem csak azért aktuálisak, mert második évtizede fogy a magyarság száma, s mi asszimilációról beszélünk lépten-nyomon. Persze létezik az asszimiláció, és nem is kis mértékű, de nem vesszük észre, hogy elsősorban az alacsony születésszám miatt zsugorodik kisebbségi közösségünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. június 27. 22:38
"Mivel életekről szól, nem a »piszkos anyagiakról«." Pedig bizony van összefüggés a piszkos anyagiak és az életek között. Nem is kicsi. A magyar közösség pedig azért zsugorodik Szlovákiában mert kisebbségben nem annyira jó élni. Ha Magyarország lenne, akkor a szlovák közösség zsugorodna. Ennyire egyszerű.
racer
2013. június 27. 22:20
Igaza van a csávónak.
1234
2013. június 27. 22:11
Az újbeszéd újszavától stílusos azon fanyalogni aminben nyakig bűnösek. Ők, a felvidéki magyar értelmiseggi "elit", élenjár jövőképünk rombolásában. Inkább ollézhatnál Szabolcska, hogy milyen progresszívan tüntetik el az amúgy sem létező, és úgyis kollektíven nacionalista fasiszta nemzetet, ha látnál is valamit főnökeid fingásainak ködén át. Így csak hozzájárulsz a pusztuláshoz, bizony! Maximum alibista vagy.
nagykata
2013. június 27. 17:19
ez mind semmi, kit érdekel? aldöldi robika performansza a nemzeti szinházunk élén, na az a fontos! legalábbis és erre következtetek abból, hogy ezerszer több figyelmet kapott, mint ez a téma kap 10 év alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!