Politikai genetika: pszihuskába velünk!

2013. február 20. 16:22

Autoriter – ennyit rólunk, bár tulajdonképpen az még nagyobb baj, hogy nem értjük, mi a baj a tekintéllyel és a renddel.

2013. február 20. 16:22
Máthé Áron
Máthé Áron
Konzervatórium

„Nagyobb az amygdalánk. Nem követjük a másik szemmozgását, és nem is figyelünk a másikra. Ismert, hogy »tekintélyelvűek« vagyunk. Elődeink már 1552-ben is zárt gondolkodásúak voltak, alighanem a mély tudományos alapokkal rendelkező F-skálán kiverték volna a biztosítékot. Nem tudjuk felfogni a marxizmus-leninizmus tudományos igazságait, ez jelzi, hogy valami már akkor sem volt oké a szüleinkkel. Andropov, a haladó emberek reménye már a hetvenes években figyelmeztetett a kitörőfélben levő elmebetegség járványra. A szovjet blokkban végül is nem tudták kezelni, de hála Istennek, Nyugaton még mindig keresik az ellenszert, legalábbis az Index egyik cikke szerint (Politikai nézetekkel születtünk?).

Autoriter – ennyit rólunk, bár tulajdonképpen az még nagyobb baj, hogy nem értjük, mi a baj a tekintéllyel és a renddel. Ja, hogy rendpártiak vagyunk, ezt is kimutatták rólunk, genetikailag.

Nem értjük, hogy a választásokon való részvétel örökletes hajlamát hogyan is lehetett elnyomni a liberálisokban a sötét középkor századain keresztül, amikor nem is voltak választások? Azt sem értjük, hogy a genetika miért csak a konzi-libi kettősséget határozza meg? És mondjuk miért nem határozza meg a vallási képzeteket is? Hogy valaki melyik egyházat, felekezetet követi – már ahol ez választás kérdése. Arra nem jó a genetika?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. február 21. 09:48
A történelmi ősidőkben olyan volt a világ, hogy volt, ahol csak rendet tartani tudó vezetéssel maradhatott fenn egy nép. Máshol megtette a közös érdekek felismerésén alapuló katonai demokrácia is. Ezt, ha nem is génjeinkben, de kollektív tudatunkban máig örökölhettük.
Fakutya őrnagy
2013. február 20. 18:20
Inkább forditva lehet: a különböző beállitottságú embereket célozzák meg a politikai irányzatok. Előbb volt az ember, aztán az izmusok. A többi stimmel.
egysegelem
2013. február 20. 17:31
Turelem, az agykutatas meg gyerekcipoben jar, igen meg lennel lepve, ha ma latnad mondjuk a szav evvel ezutani eredmenyeket. De abban biztos vagyok, a hiszekenyseg (ertsd. vallasos hiszekenyseg) agyi eredetu problema. Egy ido utan, orvosolni is fogjak. Eleinte csak annak, aki keri...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!