Regisztráció mindhalálig?

2013. január 04. 08:32

Alkotmányellenesnek minősített részeket alkotmányba emelni nem lenne példátlan, de elég világosan mutatná, hogy mit gondolnak az alkotmányosságról azok, akik korábban tiszteletet érdemlő, gránitszilárdságú alaptörvényről beszéltek.

2013. január 04. 08:32
Török Gábor
törökgáborelemez

„Visszatérve a Fidesz előtt álló dilemmára, nézzük meg, hogy mit nyerhet és veszthet a kormányoldal egyik és másik megoldással. A másodikkal egyszerűbb kezdeni: ha elengedi a regisztrációt, szimpátiát gyűjthet ugyan, de az általa elsősorban politikai számításból fontosnak tartott intézményt elveszti. Ez kisebb részben szimpla kudarc (valami nem sikerült), nagyobb részben elmaradt várt haszon (nem kapja meg azokat az előnyöket, amelyeket a regisztrációtól remélt). Ugyanakkor megspórol magának egy újabb kellemetlen és feltehetően nagyon hangos alkotmányos-politikai vitát, ráadásul tényleg gyűjthetne jó pontokat is, ha önmérsékletet mutatna. Ami az egyiknél előny, a másiknál hátrány és fordítva: ha a Fidesz egy ilyen döntés után beleírja az alkotmányba a regisztrációt megalapozó részeket, majd visszarakja az eljárási törvénybe a most alkotmányellenesnek minősített szabályokat, bizton számíthat arra, hogy egy évvel a választás előtt a korábbiaknál is erősebb demokrácia-vitába fut bele. Hiheti azt persze, hogy ez figyelemelterelésnek majd jó lesz – ilyenkor mindig ezt mondják a bennfentesek, de én nem mindig értem, hogy miért jó egy kellemetlen üggyel elterelni bármit is -, de ma tényleg kiszámíthatatlan, hogy egy ilyen nyilvánvalóan trükköző, kiskapukereső megoldásra hogyan reagálnak a választók. Alkotmányellenesnek minősített részeket alkotmányba emelni nem lenne példátlan, nálunk is történt már ilyen korábban, de elég világosan mutatná, hogy mit gondolnak az alkotmányosságról azok, akik korábban tiszteletet érdemlő, gránitszilárdságú alaptörvényről beszéltek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
phaidros
2013. január 04. 13:03
Akkor a Békamenet most a teljes erejét a diákság ellen fordíthatja.
6qwasyx
2013. január 04. 11:58
Azt mondja a HÍR TV-ben a riporter: "2014-ben nem lesz regisztráció a parlamenti választásokat megelőzően, tehát MINDENKI SZAVAZHAT." Ez a lényeg! Eddig ugyanis HAZUDTAK!!!
bigyomail
2013. január 04. 11:27
"Összességében minden azon múlhat, hogy a Fidesz pontosan mennyire tartja kardinálisnak, a választások megnyerése szempontjából elengedhetetlennek a regisztráció intézményét," Ez itt a legfontosabb kérdés. Ha fontosnak, tartja, akkor ismét, sokadszor írja át az alkotmányt. Azonban, ha ezét átírja, akkor egyértelmű, hogy saját választási érdeke az, hogy torzítsa a választásokat, mivel tudja, hogy tisztes versenyben nem nyerhet élés ezzel a kvázi választási csalással akarja a hatalmát megtartani, ám ez további kérdéseket vet fel a kormány későbbi legitimációját illetően.
magnamater
2013. január 04. 10:43
Egy adminisztrációs intézkedésnek semmi köze az alkotmányhoz. Angliában és az USÁban is van regisztráció, ott megfér az alkotmánnyal? Nevetséges akadékoskodás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!