A fű zöld, az LMP 2

2013. január 28. 15:58

Ha az időközben Párbeszéd Platformmá szerveződő politikusok ősszel választják a szakítást, az talán indokoltabb és jobban időzített döntés lett volna.

2013. január 28. 15:58
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Szakad az LMP, távozik a pártból a Párbeszéd Platform. Miután mind a novemberi kongresszuson, mind a hétvégén kisebbségben maradt Jávor Benedekék és Karácsony Gergelyék álláspontja, ami elsősorban az Együtt 2014-hez fűződő viszonyt képzelte el másként, mint Schiffer Andrásék, Jávorék bejelentették, hogy elhagyják a pártot. 

A novemberi összecsapás után egy kis ideig úgy nézett ki, hogy a párt könnyen légüres térben találhatja magát, de az eddigi közvélemény-kutatási adatok alapján nem ez történt, sőt, nem az LMP, hanem az Együtt 2014 támogatottsága csappant meg jelentősen. Az Együtt 2014 népszerűsége így alakult 2012 októberében, novemberében és 2013 januárjában a biztos szavazó pártválasztók körében a Medián mérése szerint: 22167 százalék. Ez még akkor sem túl impozáns adatsor, ha erős a gyanúm, hogy az első kutatásban a Medián komoly módszertani hibát vétett, és messze felülmérte Bajnaiékat. Az LMP biztos szavazó pártválasztói e három felmérésben: 4; 3; 6 százalék.

Az elmúlt hónapok külső fejleményei alapján akár azt is várhatta volna az ember, hogy a Párbeszéd Platform belenyugszik a párt többségi álláspontjába és nem erőlteti tovább a saját elképzelését: az Együtt 2014 terve, miszerint az ő zászlójuk alatt egyesülnek majd 2014-ben a kormányváltó erők, ma sokkal bizonytalanabb sikerű, mint az ősz végén volt. Az MSZP saját kezébe vette az ellenzéki összefogás szervezését, s ezzel Bajnaiék egyelőre nem nagyon tudnak mit kezdeni. Az E'14 fő dilemmája közben továbbra is ugyanaz maradt: az általuk elképzelt konstrukció sikeréhez Gyurcsány, Kuncze, Dávid Ibolya és a többiek támogatóira is szükség lenne – lehetőleg Gyurcsány, Kuncze, Dávid Ibolya és a többiek nélkül.

Ha az időközben Párbeszéd Platformmá szerveződő politikusok ősszel választják a szakítást, az talán indokoltabb és jobban időzített döntés lett volna – utólag persze könnyen okos az ember. Mostani távozásuk komoly vérveszteség, elég ha csak az LMP amúgy sem acélos szervezettségére gondolunk. Az országgyűlési frakciónál még rosszabb a helyzet, a pártot elhagyók a párt listáján szerzett mandátumukról ugyanis nem kívánnak lemondani. Márpedig az ő 8 képviselőjük nélkül frakció: se Schifferéknek, se nekik. (A korábban többször emlegetett FIDESZ'92-LMP'12 párhuzamhoz képest érdemi eltérés, hogy Fodorék '93-a kiválása nem veszélyeztette a FIDESZ parlamenti jelenlétét.) Viszont hogyan veszi ki magát, ha a szakadárok a frakciót továbbra sem hagyják el? Ha az LMP és az LMP 2 (egyesek, például az LMP-alapító Ivády Gábor szerint SZDSZ 2) közös képviselettel dolgozik tovább a parlamentben? Legalábbis furcsa lesz, ráadásul a választók aligha követik olyan részletességgel az LMP-s szappanoperát, hogy tudják, éppen a Történelmi LMP vagy a Reform LMP képviselőjéhez és álláspontjához volt-e szerencséjük.

Az LMP nagy esélyt kapott 2010-ben azzal, hogy nagyon friss pártként egyből az országgyűlésbe repítette őket a változás szele. Azóta sem szervezetileg, sem szavazótáborukat tekintve nem igazán tudtak élni az akkor kapott lehetőséggel. A mostani szakadás tovább bonyolítja a helyzetüket, és az ellenzéki viszonyrendszert sem teszi tisztábbá egy újabb, az eddigi kínálatnál is kormányváltóbb elkötelezettségű párt megjelenése. Ez még egy békés-együttélős válás esetén is igaz, nem beszélve arról, mi lesz, ha eldurvulnak a viszonyok, és a t. felek azon veszekednek majd, hogy melyik lapostévé kit illet, és egyébként is, korábban ki mennyi pénzt és kopogtatócédulát fogadott el innen-onnan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2013. január 28. 20:58
Muhahhaha... Azért ez a, kint is vagyok- bent is vagyok játék -gondoljátok Ti Szadesz 2.0 - működik? Ugyanmááá.:-) Már csak egyet kérdezek a Libással összefeküdő bandának- mennyi volt? Mert tudjuk- van az a pénz. Kis butusok... A hálózat régi módszere- már Lenin óta- épülj be és belülről rombold szét. Igy került Bokros Lajos az MDF-be és még hosszan sorolhatnánk. A hálózat- ha lassan is de mindig el akarja élni a célját. Pénz és hatalom a kollaboránsok kezében. Olyanoknak a kezében akik fillérekért eladják az egész Andrássy utat.
Wazze
2013. január 28. 20:34
"nagyon friss pártként egyből az országgyűlésbe repítette őket a változás szele." Illetve a CIA hackerei... Bár az is lehet, hogy megvolt nekik a jelszó és nem is kellett nagyon hack- elni...
3M..
2013. január 28. 17:45
Az Lmp ezután még a kopogtató cédulákat sem fogja tudni összegyüjteni. Ez a 3 ember 3%-ot visz el a párttól. Beülhetnek Pősze mellé, vagy várják a Dk-ba. Ott a helyük! Most az elsődleges céljuk hogy egyáltalán elérjék a küszöböt. Választások előtt egy évvel nem lesz egyszerű, de majd megint kitoják a szavazás végét pár órával, akkor talán menni fog. Az Szdsz féle alakulatok, mindig kijátszák magukat a parlamentből. Szebb Jövőt!
hátakkor
2013. január 28. 16:59
Az LMP szerencsével egyszer bejutott, amikor lefutott volt a meccs. Azóta nem tényező.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!